Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Június 24. 05:00, vasárnap | Helyi
Forrás: közlemény

Sátorbontás, várostörténeti tábla, óvodák, diákbérlet – Jó pár napirendről tárgyaltak!

Sátorbontás, várostörténeti tábla, óvodák, diákbérlet – Jó pár napirendről tárgyaltak!

Ülést tartott Esztergom képviselő-testület a héten, a közgyűlés rengeteg pontról tárgyalt: köztük új várostörténeti táblarendszerről, kedvezményes diákbérletekről, valamint közintézmények is a napirenden szerepeltek.

Ismét lesz kedvezményes diákbérlet Esztergomban, a Közigazgatási Felsőbíróság székhelye lehet a város, új, az épületeket bemutató, egységes táblarendszer mutatja be Esztergom értékeit – többek között erről döntött a képviselőtestület a június 21-i testületi ülésén.

Az ülést Romanek Etelka polgármester-asszony betegsége miatt Bánhidy László alpolgármester vezette, a képviselők közül Eck András, dr. Szerencsés Gergely István és Tóth Tamás nem tudott részt venni a testületi ülésen.

A képviselők elfogadták a tervezett piac és környezete területét érintő Esztergom, Királyi város (Királyi város, Hévíz, Szentanna, Csutimonostor városrészek) helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 43/2006.(VII.14.) önkormányzati rendelet módosítását, valamint a tervezett sport- és rendezvénycsarnok területét érintő Esztergom, Prímás-sziget településrendezési eszközeinek módosítását.

Esztergomi história – várostörténeti táblarendszer

A testület elfogadta az „Esztergomi história” várostörténeti táblarendszer telepítésének megkezdését. A kezdeményezés célja, hogy az esztergomi épületekre a meglévő műemléktáblák kiegészítéseként többnyelvű, az adott épület leírását tartalmazó, egységes táblákat helyeznek ki. A táblák az adott épületről több információt, belső fotókat is megjelenítenek, emellett pedig egy QR-kódot, amelynek segítségével egy webfelületen további információk érhetők el.

A képviselők döntöttek a Művelődés Háza Esztergom Nonprofit Kft. CLLD projektjével kapcsolatos, előfinanszírozási támogatási kérelemről, valamint az Esztergom és Térsége Turisztikai Egyesület részére biztosított támogatási összeg felhasználásáról, illetve a szükségessé vált költségvetési átcsoportosításokról.

Óvodák, közintézmények napirenden

Több, az óvodákkal kapcsolatos napirendben is döntést hozott a testület: jóváhagyták az Aranyhegyi Óvoda nyugdíjba vonuló dolgozójának bérkifizetéséről, az óvodák Honvédelmi Intézkedési Terveinek elfogadását, valamint a 2018/2019-es évben várható gyermeklétszám, indítható csoportszám és pedagógus-szükségletekről. Az esztergomi óvodákban a 2018/2019-es évben várhatóan több mint ezer gyermek jár majd, összesen 47 csoportban.

A testület döntött arról is, hogy a Féja Géza Közösségi Ház és a Szentgyörgymezői Ovasókör folyamatosan nyitva tart nyáron is, a Helischer József Városi Könyvtár viszont az aktuális állományrendezési, selejtezési munkák miatt 2018. július 16-tól 2018. augusztus 17-ig zárva lesz az olvasóközönség előtt. A képviselők mindemellett jóváhagyták a HÍD Szociális, Család- és Gyermekjóléti Központ státuszbővítési kérelmét.

Kedvezményes diákbérlet a helyi járatokra

Kedvezményes diákbérleteket válthatnak az esztergomi oktatási intézmények tanulói: a képviselők által elfogadottak szerint „helyi közlekedési támogatásban részesül az a tanuló, aki esztergomi lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkezik, vagy esztergomi általános — vagy középiskola nappali tagozatos tanulója, és tanulói jogviszonya tárgyév szeptember 01. napján fennáll szociális rászorultságtól függetlenül. A támogatás mértékéről Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az éves költségvetési rendeletében meghatározott összegfüggvényében dönt”.

A kedvezményes bérletek díjszabásának kidolgozását a 2018/2019-es tanév megkezdését megelőzően elvégzik.

A testület több, ingatlanokkal és közterületekkel kapcsolatos napirendet tárgyalt és fogadott el, többek között döntöttek arról, hogy a KNYKK Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-vel ingyenes területhasználati megállapodást hosszabbít 2018. december 31-ig szóló határozott időre a Terézia úton található önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanra. A KNYKK Zrt. az ingyenes területhasználatért cserébe vállalja, hogy Esztergom közigazgatási területén 4 db buszmegállót saját költségén felújít.

Elbontják a Széchenyi-téri sátrat

Esztergom Város Önkormányzat Képviselő-testületének Városfejlesztési Bizottsága 80/2018. (V.22.) VB határozatával már korábban úgy döntött, hogy a Széchenyi téren lévő faépítmény kerüljön elbontásra, és lehetőség szerint új helyszínen felállításra.

Ezt követően Szobi Tiborné piacfelügyelő beadvánnyal élt, melyben 19 termelő felsorolásával kérte, hogy maradjon meg a felépítmény, mivel a 2015. májusától minden vasárnap működő termelői piac árusait és látogatóit védi az időjárás viszontagságaitól. Ezen túlmenően egyéb városi rendezvények résztvevőinek is biztosítja a fedett szabadtéri helyet.

Romanek Etelka polgármester előterjesztésében javasolta, hogy mivel a várhatóan 2018 októberében elkészülő Széchenyi téri revitalizációs terv koncepciójában az építmény egyértelműen elbontásra kerül, ezért ezen időpontig a VfB vonatkozó határozata ne kerüljön végrehajtásra.

A képviselők többsége azonban úgy döntött, hogy július 31-ig el kell bontani az építményt, azzal a kitétellel, hogy a következő testületi ülésen jelöljenek ki egy olyan helyszínt, ahol az építmény a városban felállítható.

Sürgősségi indítványok: a Közigazgatási Felsőbíróság székhelye lehet Esztergom

A testület a sürgősségi indítványok közül döntött a tervezett R11-es gyorsforgalmi út tervezett nyomvonaláról, amely a kétsávosra bővített kesztölci útról a kertvárosi benzinkútnál kialakított csomóponttól az ipari parkot nyugat felől elkerülve épülhet majd meg. Döntöttek arról is, hogy az önkormányzat a Vitéz János Katolikus Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola, „kisméretű 20x40 (22x42 m) rekortán borítású labdarúgó pálya” kiépítéséhez 13,35 millió forint támogatást biztosít.

Az utolsó, nyílt ülésen tárgyalt napirendi pontként a testület elfogadta dr. Alberti Péter, Bánhidy László, Erős Gábor, Meszes Balázs, Sasvári Viktor, Sztojka Lajos, Tordainé Vida Katalin képviselők javaslatát arra, hogy Esztergom Város Önkormányzata kezdeményezze a Közigazgatási Felsőbíróság székhelyeként Esztergomot megnevezni. A képviselők egyben felhatalmazták Bánhidy Láaszló alpolgármestert, hogy a testület javaslatát küldje meg Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter részére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.