Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Május 23. 14:33, kedd | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Segítsünk meggyógyulni Ábrisnak: drága, amerikai műtét a kisfiú esélye - VIDEÓVAL

Segítsünk meggyógyulni Ábrisnak: drága, amerikai műtét a kisfiú esélye - VIDEÓVAL

Ritka betegségben, gerincvelői izomsorvadásban szenved a tatabányai Béry-Januskó Ábris. Kezelni Amerikában lehet csak, ahol egy injekció ára 125 ezer dollár, vagyis 36 millió forint. Segítsünk!

„Ábris nagyon jókedvű, mosolygós baba, szellemileg teljesen ép és ez nem fog változni – a betegség nem befolyásolja a mentális fejlődést. Éli a boldog mindennapjait, szerencsére erős a szervezete így nem jelentkeztek egyelőre a betegséggel járó súlyos tünetek” – fejtette ki Ábris édesanyja kisfia közösségi oldalán.

Sajnos a gerincvelői izomsorvadásban szenvedő babák 80 százaléka nem éri meg az egy éves kort. Ábris azonban egyetlen súlyos tünetét sem produkálja a kórnak, így még minimum egy évet jósolnak neki az orvosok.

Létezik azonban gyógyszer. Amerikában, ahol tavaly decemberben engedélyezték a Spinraza nevű gyógyszert, ami életben tudja tartani a kis betegeket, sőt az életminőséget is javíthatja.

A kezelések ára viszont rendkívül drága, egy injekció ugyanis 125 ezer dollárba, 36 millió forintba kerül.

Ábris édesanyja egy alapítványt is létrehoz, hogy azzal is segíteni tudja gyermeke felgyógyulását, addig pedig folyószámlára küldött adománnyal segíthetünk!

OTP Bank - Béry-Januskó Ildikó Flóra
11773401-01338164

Az édesanyja nemzetközi segítséget is remél!

Mi az a gerincvelői izomsorvadás?
A spinális izomatrófia vagy gerinc eredetű izomsorvadás egy ritka öröklődő betegség, amit az SMN gén hibája okoz, és a gerincvelő mozgató idegsejtjeinek a fokozatos elvesztését eredményezi. Az idegsejtek pusztulása fokozatos izomgyengeséget, sorvadást okoz a kapcsolódó izmokban. A leggyakrabban és legelőször érintettek a nyak és a törzs tartását végző izmok, majd a láb és karok azon izmai, amelyek a mozgásért felelnek, végül a bordákhoz kötődő, légzést támogató izmok. Minden tízezredik baba születik SMA-betegséggel, melynek a legsúlyosabb fajtája az SMA 1-es típusú. Az esetek 80 százalékában a beteg babák még az egyéves kort sem érik meg. Jelenleg száz körüli SMA-beteg van Magyarországon, de minden harmincötödik ember hordozza a beteg gént.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.