Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Június 14. 16:02, vasárnap | Külföld
Forrás: mti

Sem Szerbiában, sem Észak-Macedóniában nem halasztják el ismét a választásokat

Sem Szerbiában, sem Észak-Macedóniában nem halasztják el ismét a választásokat

Szerbiában jövő vasárnap, Észak-Macedóniában pedig július első hetében tartják meg a korábban áprilisra tervezett, ám a koronavírus-járvány miatt elhalasztott választásokat.

Mindkét ország vezetői úgy vélik, nincs ok további halasztásra.

Szerbiában egy nap alatt 12 ezer 175-ről 12 ezer 251-re nőtt az igazoltan fertőzöttek száma. Aleksandar Vucic szerb elnök közölte: a járványhelyzet nem indokolja a június 21-ére tervezett általános választások elhalasztását. A voksoláskor a szavazópolgároknak kesztyűt és maszkot kell viselniük.

Koszovóban vasárnapra 1384-ről 1437-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Júniusban eddig több fertőzöttet azonosítottak, mint egész májusban, pedig a június a korlátozó intézkedések megszüntetéséről kellett volna, hogy szóljon - közölte az ország közegészségügyi intézete. Hozzátették, ha néhány napon belül nem változik ez a tendencia, akkor újra szigorúbb intézkedéseket vezetnek be, például teljesen bezárják azokat a munkahelyeket, ahol több fertőzöttet is regisztráltak.

Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 3701-ről 3895-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A szükségállapot vasárnap véget ért, keddtől pedig megkezdődik az előrehozott parlamenti választások kampánya. A legnagyobb kormánypárt és a vezető ellenzéki párt egyelőre nem jutott megállapodásra, hogy július 5-én vagy egy hétköznapon, július 8-án legyen-e a voksolás, de a kormány is hajlik arra, hogy szerdán kelljen az urnák elé vonulniuk a szavazópolgároknak, míg a betegek és idősek hétfőn és kedden adhatnák le voksaikat.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 2901-ről 2950-re emelkedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. A háromtagú boszniai államelnökség szerb tagja szerint az országban élők túlságosan elengedték magukat, úgy gondolták, hogy már elmúlt a járványveszély, de kiderült, hogy ez nincs így, ezért nagyobb fegyelemre van szükség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése