Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Február 13. 07:44, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Sérti a mártírok emlékét a Jobbik Esztergomba hirdetett gyűlése

Sérti a mártírok emlékét a Jobbik Esztergomba hirdetett gyűlése

Tiltakozik a Mazsihisz az ellen, hogy politikai gyűlést akar tartani a Jobbik pénteken a volt esztergomi zsinagógában, mert ez sérti a mártírok emlékét - jelentette ki a Mazsihisz ügyvezető igazgatója.

Zoltai Gusztáv szerdán budapesti sajtótájékoztatóján közölte: támogatják azt a kezdeményezést is, amelynek keretében több civil szervezet a gyűlés tervezett időpontjában demonstrálni akar a Jobbik lépése ellen.

A Mazsihisz vezetői vallási ünnepük miatt nem vehetnek részt a demonstráción, de a mártírok emléke megköveteli, hogy tiltakozzanak - tette hozzá.

Zoltai Gusztáv felidézte, hogy a zsinagóga - amelyet eredeti állapotában állítottak helyre - ma már nem templomként működik. A helyi hitközség az épületet 1963-ban eladta az államnak, és 2006 óta kulturális intézménynek ad otthont. Ennek ellenére úgy gondolják, hogy a Jobbik gyűlése sérti az emberi méltóságot.

A tiltakozást szervező Elég volt elnevezésű Facebook-oldal aktivistája, Drelyó Ágnes a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a tervek szerint már a Jobbik-rendezvény kezdési időpontja előtt a helyszínen lesznek, és békés demonstrációra készülnek, ám meg akarják akadályozni a fórumot.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke ugyancsak azt hangsúlyozta: azért támogatják a civil kezdeményezést, mert megengedhetetlennek tartják az esztergomi mártírok emlékének megbecstelenítését.

A Jobbik a 2010-es választási kampányban is a volt zsinagógába hirdette meg esztergomi lakossági fórumát, ám akkor az épület tulajdonosa, a helyi önkormányzat zsidó szervezetek tiltakozása nyomán végül nem engedélyezte a rendezvény megtartását az épületben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.