Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. December 16. 14:34, péntek | Helyi

SIKERES KIÁLLÍTÁSOK AZ EUROHÍD ALAPÍTVÁNY SZERVEZÉSÉBEN

SIKERES KIÁLLÍTÁSOK  AZ EUROHÍD ALAPÍTVÁNY SZERVEZÉSÉBEN

Az Eurohíd Alapítvány 2021 végén szomorú szívvel hagyta el a kiállításoknak majd 10 esztendeig otthont adó Rondella Galériát.

Az önkormányzat jóvoltából 2022-től a Kapcsolatok Házában folytathattuk tovább a munkát, amely új reményt adott arra, hogy továbbvihetjük kulturális küldetésünket és újabb kiállításokkal gazdagíthatjuk hónapról-hónapra Esztergom városát.

A 2022-es évben 12 tárlatot láthattak a hozzánk látogató művészetkedvelők, amiben nagy segítségünkre voltak támogatóink is. Januárban a Rondella Alkotókör: Újrakezdés című csoportos kiállítását láthatták, majd Temesi Attila festőművész pasztelljeit csodálhatták meg az érdeklődők. A tavaszt Lichner Barbara képzőművész nyitotta meg színpompás festményeivel, majd Végh Éva dorogi festőművész sokszínű és kreatív tárlatát tekinthették meg. A Verőcén élő Jankovics János László festőművész hatalmas festményeit májusban láthatták nálunk, majd Szük Norbert szentendrei festőművész (1970-2021.) emlékkiállításával folytattuk programjaink sorát. Nagyon sikeres volt nyáron Adorján Attila esztergomi fotográfus fekete-fehér képekből álló tárlata, majd Farkas Noémi grafikusművész hozta el hozzánk alkotásait. A XXII. Esztergomi Fotográfiai Biennálé ideje alatt egy hónapra visszaköltöztünk a Vármúzeumba, ahol 3 és félezer látogatót fogadtunk egy hónap alatt. Októberben Andráskó Péter festőművész igen érdekes, csillagászati témájú munkáit mutattuk be. A Petőfi 200 emlékév kapcsán rendezett Elpusztuló kert ott a vár alatt című összművészeti pályázatunk kiállítása novemberben volt látható. Jelenleg a X. Művészet Esztergomért Adventi Kiállítás és Vásár tart 2022. december 22-ig, mely jó lehetőség az adományozásra, a művészek segítésére, de természetesen várjuk azokat is, akik egy kis elcsendesedésre vágynak a rohanó hétköznapok után.

Így év végén illik számot vetni az elmúlt esztendőről, sikerekről és nehézségekről egyaránt. Úgy gondoljuk, hogy amit ebben az évben sikerült megvalósítanunk, abban nagy szerepe van támogatóinknak és adományozóinknak egyaránt. Köszönettel tartozunk elsősorban Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzatának és Hernádi Ádám polgármester úrnak a lehetőségért, hogy helyet adtak számunkra a Kapcsolatok Házában, ezzel biztosítva a kiállítások létrejöttét. A tárlatok bemutatását a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Zrt. és a Miniszterelnökség támogatta.

Szeretnénk köszönetet mondani a Kapcsolatok Háza összes munkatársának, kiemelten Pifkó Céliának és Horváth Zoltánnak a sok segítségért, amit tőlük kaptunk. Nagy köszönet illeti meg a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumát és annak munkatársait, hogy annyi éven keresztül segítették munkánkat és befogadták idén is az Esztergomi Fotográfiai Biennálét. Megrendülve veszünk búcsút a néhány nappal ezelőtt elhunyt Rezi Kató Gábor igazgató úrtól, aki rengeteg segítséget nyújtott nekünk és az idei évben is mellettünk állt, akárhányszor szükségünk volt rá. A múzeum munkatársai közül ebben az évben sokat segített a munkánkban Horváth Ildikó és Setét Melinda, amit ezúton is köszönünk nekik.

Az Esztergomi Fotográfiai Biennálé szervezése során az akadályokat A Művelődés Háza Esztergom és Gál András művészeti vezető segítségével küzdöttük le. Külön elismerés illeti meg Maronka Csilla és Parais Erika munkáját. Köszönetet mondunk Balla András fotóművésznek, a biennálé kuratóriuma elnökének, aki hitt bennünk és önzetlen szeretetével biztosított minket arról, hogy a biennálét jó irányba fogjuk vinni. Mi pedig szeretnénk méltó folytatói és őrzői lenni a mintegy fél évszázada megkezdett munkájának, nagy megtiszteltetésnek vettük a felkérést. A fotográfiai biennálé kapcsán az Eurohíd Alapítványt a Magyar Művészeti Akadémia és a Veolia Energia Magyarország Zrt. támogatta.

Idén a kiállítások létrejöttéhez több adományozótól kaptunk anyagi segítséget, amelyért köszönetet mondunk Adorján Attilának, Balogh Krisztiánnak, Bodor Miklósnénak, Demeter Katának, Demeterné Vaskó Máriának, Kierblewski Máriusznak, Kolozsi Gyulának, Pifkó Szerának és nem utolsó sorban Temesi Attilának. Köszönjük támogatását Németh Juditnak és Parragi Györgynek, a Spori Print Vincze nyomdának, valamint a Solva Glass és a GranInfo munkatársainak.

Hálásak vagyunk minden művésznek, aki hozzánk ellátogatott és emelte kiállításaink és megnyitóink színvonalát, de a közönségnek is, mert nélkülük ez a rengeteg program nem jöhetett volna létre. Kívánunk mindenkinek áldott ünnepeket és sikerekben gazdag új esztendőt!


Horváthné Gép Katalin, az Eurohíd Alapítvány elnöke
Mécses Éva Hilda művészettörténész

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT