Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. December 17. 12:49, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Sikerrel mutatták be A nagy füzetet a Les Arcs Európai Filmfesztiválon

Sikerrel mutatták be A nagy füzetet a Les Arcs Európai Filmfesztiválon

Nagy érdeklődés mellett mutatták be Szász János A nagy füzet című filmjét a franciaországi Les Arcs Európai Filmfesztivál versenyprogramjában, ahol a hétfő esti vetítést követően a közönség hosszan kérdezte a magyar filmrendezőt.

"Nagyszerű volt az első vetítés, egészen más közönség volt, mint általában a fesztiválokon: nagyon sok helyi fiatal jött el és nagyon kíváncsiak voltak" - mondta el az MTI-nek Szász János Les Arcs-ban. A rendező szerint sokkal izgalmasabb, amikor egy külföldi fesztiválon nemcsak az odautazó szakmai közönség, hanem a környéken élő emberek is megnézik a filmeket.
Úgy érezte a kérdésekből, hogy a nézők többsége nem ismerte Agota Kristofnak a film alapjául szolgáló művét és a történet ragadta magával a közönséget. Elmondta, hogy Sao Paulóhoz, Sevillához vagy Torontóhoz hasonlóan a vetítést követő beszélgetésen a nézők Franciaországban is azt akarták elsősorban tudni, hogyan talált rá a főszereplő ikerpárra, mert érezni rajtuk, hogy "igaziak".
A rendező elmondta: a filmet márciustól vetítik a francia mozikban és a legtöbb európai országban forgalmazni fogják.
Szász János "nagyon nagy megtiszteltetésnek" tartja, hogy Frédéric Boyer művészeti igazgató - aki idén a Karlovy Vary-i filmfesztivál zsűrijének tagja volt - meghívta A nagy füzet című alkotását Les Arcs-ba. A magyar film nyerte el Karlovy Varyban a fődíjat, a Kristály Glóbuszt. Boyer korábban a cannes-i filmfesztivál Rendezők Kéthete elnevezésű szekcióját vezetette, két éve pedig a New York-i Tribeca Filmfesztivál programigazgatója is, Les Arcs-ba mintegy nyolcszáz alkotás közül válogatta ki a fesztivál különböző szekcióiba meghívott filmeket.
Ezek között 12 olyan filmet láthat a közönség, amelyek az idei díszvendég, a volt Jugoszlávia utódállamiban területén készültek. Szász János kiemelte, hogy fantasztikus együtt látni a szarajevói, macedóniai vagy horvát kollégákat, ahogy beszélgetnek és közösen tervezgetnek. "Ezen a fesztiválon igazi határátlépés történik, a megbékülés egy fontos szimbóluma" - hangsúlyozta. Úgy érzi, hogy ezzel a művészet ad példát a politikának. A rendező nagyon nyitottnak és pozitív hangulatúnak tartja a fesztivált, amelynek szakmai és közönségprogramjain is érez egyfajta generációváltást.
A Les Arcs Európai Filmfesztivált két, a környékről származó fiatal filmes szakember hívta életre 2009-ben. A rendezvénnyel elsősorban az európai filmeseket szeretnék segíteni abban, hogy alkotásaik minél nagyobb és szélesebb nemzetközi rétegekhez eljuthassanak. Az Alpok festői környezetében, kétezer méter magasan található hófödte Les Arcs a világ egyik legkülönlegesebb, komoly infrastruktúrával, több vetítésre alkalmas helyszínnel ellátott síterepe. A filmbemutatók mellett - amelyekre 14 ezer nézőt várnak a szervezők - a fesztivál minden évben jelentős szakmai programokat kínál a mintegy háromszáz meghívott producer, forgalmazó és a filmtervekkel érkező rendező számára.
A mintegy kilencven meghívott európai szerzői nagyjátékfilm közül a hivatalos versenyprogramban 12 alkotás, köztük Szász János filmje indul a Kristály Nyíl elnevezésű fődíjért, amelyet péntek este ad át a héttagú zsűri Nicole Garcia francia filmrendezőnő, színésznő vezetésével.
A nagy füzet - amely Magyarország hivatalos nevezése a legjobb külföldi film Oscar-díjára - több nemzetközi filmfesztiválon szerepelt, Haifában elismerő oklevelet kapott, bemutatták az ausztráliai Adelaide-ben és a dél-koreai Puszani Nemzetközi Filmfesztiválon, valamint elnyerte a legjobb film, a legjobb színésznő és a legjobb színész díját a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során