Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Január 29. 11:15, hétfő | Helyi
Forrás: mti - fotó: facebook

Sobieski emlékére – várják a fotókat!

Sobieski emlékére – várják a fotókat!

A szervezők április 30-ig várják a művek beérkezését, az alkotásokból júniusban nyílik kiállítás Esztergomban.

A Poznańi Vajdasági Közkönyvtár és az Esztergomi Lengyel Nemzetségi Önkormányzat nemzetközi fotópályázatot hirdet annak emlékére, hogy III. (Sobieski) János lengyel király 335 évvel ezelőtt felmentette Bécset és megkezdődhetett a török kiűzése Magyarországról - mondta el az MTI-nek a nemzetiségi önkormányzat alelnöke.

Kassai Zenona hozzátette, a pályázatra benyújtott alkotások témája lehet minden olyan emlékhely művészi bemutatása, mely az egykori lengyel uralkodó emlékét és tiszteletét közösségi térben hirdeti Magyarországon és Lengyelországban.

A szervezők április 30-ig várják a művek beérkezését, az alkotásokból júniusban nyílik kiállítás Esztergomban. A részletes pályázati kiírás a nemzetiségi önkormányzat közösségi oldaláról tölthető le.

A lengyel király, III. (Sobieski) János 1683-ban a 150 ezres török sereg közeledésének hírére Bécs segítségére sietett, és lovasságával győztes csatában felmentette a két hónapja ostromlott császárvárost.

A menekülő törökökkel Sobieski hadai Párkánynál ismét csatába bocsátkoztak és végleg felszabadították Esztergomot. A lengyel király győzelmével megkezdődött a török kiűzése Magyarországról és Erdélyből, másfél évszázadnyi szétszakítottság után elkezdődhetett a magyar királyság újjáépítése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT