Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Szeptember 30. 07:25, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Sokan csak ingatlanjuk eladásával tudnak végtörleszteni

Sokan csak ingatlanjuk eladásával tudnak végtörleszteni

Sokaknak nem kérdés, hogy a végtörlesztés egy olyan alkalom, amelyet nem szabad elszalasztani, hiszen a 24-25 százalékos árfolyamnyereség egy olyan lehetőség, amely csak egyszer adódik.

A lehetősséggel azonban sokan csak ingatlanjuk eladásával tudnak élni, amelyhez vásárlók is kellenek. Mire számíthatnak a vevők a következő hónapokban?

Rutai Gábor a Duna House PR és elemzési vezetője szerint a végtörlesztésnek nemcsak az adósok, de a vásárolni szándékozók is győztesei lehetnek. A következő 5 hónapban egymásra találhat az eladói és a vevői szándék, hiszen az árfolyamnyereség olyan teret biztosít az árkialakítás folyamán, ami az ár érzékeny vevői oldalnak is kedvez. Az elmúlt időszakra jellemző volt, hogy az eladók egy része végül meggondolta magát, többek közt épp a CHF szárnyalása következtében, ugyanis a hitelek nagy része így a fedezetül szolgáló ingatlan értékét is meghaladta. A rögzített árfolyammal azonban az ilyen okból visszalépők is újra megjelenhetnek a piacon.

Akik a lakásuk eladásából kívánják a végtörlesztést megoldani, két lehetőség áll a rendelkezésükre: egyrészt családi, baráti kölcsönből, esetleg áthidaló forinthitelből végtörlesztenek, majd ezt követően adják el a lakást és az árból rendezik a tartozást, másrészt megpróbálhatják a rendelkezésre álló időn belül eladni az ingatlant és határidő előtt végtörlesztenek. Mindkét folyamat hatással lesz az ingatlanárak alakulására és ez mozgósíthatja majd a vásárlói oldalt.

Azok az adósok akik a rendelkezésre álló idő alatt szeretnének végtörleszteni, vagyis december 30-ig bejelentik a szándékot a banknál, majd ezt követően 60 napon belül rendezik a hitelüket, minden bizonnyal igyekeznek majd úgy kialakítani az árat, hogy hamar vevőre találjanak. A 24-25 százalékos árfolyamkülönbözet most elég mozgásteret ad számukra, hogy engedjenek az árból, így prognosztizálható, hogy február végéig egy folyamatosan csökkenő lakásár trend lesz megfigyelhető. A következő 5 hónapban így átlagosan 5-10 százalékos áresést prognosztizálunk, amelyben feltehetőleg a végéhez közeledve erősödik majd a csökkenés, mert a határidő közeledtével az eladók is nagyobb kompromisszumokra lesznek hajlandóak. Fontos, hogy elhelyezkedéstől, lakástípustól függően markáns eltérések is mutatkozhatnak, lesz, ahol ennél lényegesen kisebb, vagy nagyobb mértékű áresés lesz tapasztalható.

Mi következik mindebből? Aki ingatlant szeretett volna vásárolni a következő évben, vagy csak a megfelelő pillanatra várt, annak érdemes megfontolni, hogy kihasználja a következő 5 hónapot, mikor a végtörlesztés időszakában olcsóbban juthat ingatlanhoz.

A 2012 márciust követő időszak ugyanis nehezebben prognosztizálható. Sokan lesznek olyanok, akik valamilyen forrásból megoldják a végtörlesztést és jövőre adják majd el a lakásaikat, hogy abból rendezzék a tartozásukat. Ők már nem lesznek ennyire szoros időkorláthoz kötve, így az árak tekintetében is türelmesebbek lehetnek. A keresleti oldal is élénkülhet, ugyanis a végtörlesztés sok tulajdonost megszabadít a devizahitellel terhelt lakáshoz kötöttségtől és végre kissebbe költözhetnek, érvényesíthetik a költségracionalizálási szándékukat. Ha erre még a kormány által beígért támogatott forinthitel is megérkezik, akkor bizonyára a vevői oldal is tovább növekedhet. A fenti okokból a törlesztési határidő utáni időszak ingatlanárai nehezebben jósolhatók, de várhatóan stabilizálódnak az ingatlanárak.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni