Városlista
2022. január 26, szerda - Vanda

Hírek

2022. Január 14. 10:06, péntek | Helyi
Forrás: KEMÖH sajtó

Startolhatnak megyénkben az új fejlesztések

Startolhatnak megyénkben az új fejlesztések

Tatabánya és Esztergom, a megye két legnagyobb városaként, illetve mint a kiemelt járműipari térség két meghatározó települése kiemelt keretet - összesen 14,9 miliárd forintot - kap fejlesztéseik megvalósítására.

A 2021-27-es európai uniós ciklus megyénket érintő fejlesztéseinek megyei önkormányzat döntés-előkészítő szerepkörének egyik fontos kérdésében hozott határozatot csütörtöki rendkívüli ülésén a megyei közgyűlés.

A gyors összehívásra azért volt szükség, mert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz első körben meghirdetett felhívásaira a megyéből beérkezett fejlesztésekről hamarosan döntések születnek. Ehhez azonban fel kell álljanak a döntés-előkészítő bizottságok az Irányító Hatóság mellett, melyek egyik meghatározó szavazati jogú tagja a megyei önkormányzat képviselője. Az Irányító Hatóság most közölte a delegálás feltételeit.

A közgyűlés úgy döntött, hogy a bizottságokba a területi szereplő képviseletére tagként Popovics Györgyöt, a megyei közgyűlés elnökét, póttagokként Romanek Etelka és Steindl Balázs alelnököket delegálja.

A jelenleg meghirdetett TOP Plusz felhívások közül bizottság a 4 és 5 számjegyű utak fejlesztése, az élhető települések, az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése és a gyermeknevelést támogató humán infrastruktúra fejlesztése témájában várható döntés-előkészítő bizottság felállítása.

Komárom-Esztergom megye számára a 2021-2027 közötti ciklusban közel 50 milliárd forint európai uniós forrás áll majd rendelkezésre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében. Elsősorban a helyi gazdaság fejlesztéséhez szükséges infrastruktúra megújítására, a települési környezet és a szolgáltatások bővítésére, minőségük javítására, a klímavédelemre, az esélyegyenlőségre, a társadalmi kohézió erősítésére.

Tatabánya és Esztergom, mint a kiemelt járműipari térség két meghatározó és a megye két legnagyobb városa, kiemelt keretet kap fejlesztéseik megvalósítására, mely összességében 14,9 milliárd Ft. A többi település és esetleges konzorciumi partnereik, valamint a Magyar Közútkezelő Zrt. és a megyei önkormányzat számára pályázható forrásként 34,15 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 26. 14:31, szerda | Helyi

Mégsem épül meg Dömösön a grandiózus Dunakanyar Látogatóközpont

A Duna-Ipoly Nemzeti Park a weboldalán adta hírül, hogy az eredeti tervek szerinti látogatóközpont nem valósul meg, mivel a pályázati forrás felett rendelkező GINOP Irányító Hatóság úgy döntött, hogy eláll szerződéstől.

2022. Január 26. 11:02, szerda | Helyi

Legyél Te is az InfoEsztergom-EsztergomÉrt csoport tagja!

Szeretnéd, ha fotóidat minél többen látnák, ha a legfrissebb aktuális információkat olvashatnád, vagy tehetnéd közzé?

2022. Január 26. 09:10, szerda | Helyi

Kinyitott a párkányi Vadas fedett uszodája

Január 21-én megnyitott a sokak által kedvelt Vadas Termálfürdő fedett uszodája és szaunája is. Az intézmény a Szlovák Köztársaság Népegészségügyi Hivatalának 6. §-a alapján látogatható. Részletek...

2022. Január 25. 14:36, kedd | Helyi

Gyérítik a kormoránokat a Dunán

Megkezdte a kormoránok gyérítését a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége. A társaság 100 madár kilövésére kapott engedélyt.