Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. November 27. 07:24, csütörtök | Helyi

Strigonium Zrt -Vezérigazgatói beszámoló 2014. október 1. – 31.

Strigonium Zrt -Vezérigazgatói beszámoló 2014. október 1. – 31.

Esztergom Város Képviselő-testületének 425/2013. (X.18.) öh. számú határozata szerint 2013. október 18. napjától látom el a Strigonium Zrt vezérigazgatói teendőit.

Jelen beszámolómat a transzparens működés megvalósulása érdekében nyilvánosságra hozom. Minden hónapban összefoglalót teszek közzé, amelyben tájékoztatom az esztergomiakat a Strigonium Zrt. működéséről.


Október 1-jén részt vettem, mint meghívott a Strigonium Zrt felügyelő bizottsági ülésén. A felügyelő bizottság sürgősséggel tárgyalta az önkormányzati adósságrendezési eljárás kapcsán, a cégcsoportot érintő tételeket. Megállapítást nyert, hogy Tétényi Éva korábbi polgármester nem teljesítette a 2014.09.30. napjával lejáró kiegyenlítési kötelezettségét.
Annak érdekében, hogy az önkormányzati vagyon ne sérüljön a felügyelő bizottság az alábbi levélben fordult Tétényi Évához:

Tisztelt Tétényi Éva!


Tájékoztatom, hogy a Strigonium Zrt felügyelő bizottsága 2014. október 1-jén tartotta soron következő rendes ülését, melyen tárgyaltuk a cégcsoportot érintő követelések alakulását is.


Tájékoztatom, hogy a Strigonium Számviteli és Gazdasági Tanácsadó Zártkörűen Működő Részvénytársaságnak, valamint tagvállalatainak – Esztergom Város Önkormányzata és a társaságok között fennálló szerződések alapján, illetve a társaságok által az Önkormányzat részére megrendelés alapján végzett tevékenységei után – Esztergom Város Önkormányzatával szemben az alábbi összesítő táblázat szerinti követelései állnak fenn:


Lenti adatokat az érintett gazdasági társaságok elfogadott, illetve auditált beszámolói támasztják alá, és a 2013. év december 31. napi állapotot tükrözi.


KÖVETELÉSEK NYILVÁNTARTÁSA Esztergom Város Önkormányzatával szemben

Tekintettel arra, hogy Esztergom Város Önkormányzata ellen indított adósságrendezési eljárásban elfogadott egyezségi javaslatban foglaltak szerint – a banki hitelezők kivételével – az elfogadott hitelezői igény kielégítésének legvégső határideje 2014. szeptember 30. napja volt, jelölje meg, hogy a III. hitelezői csoportba tartozó az Önkormányzati saját és a Strigonium Zrt.-n keresztül közvetetten tulajdonolt cégek kielégítésére milyen módon és milyen ütemezésben került sor, a legvégső határidőn belül.

Az adósságrendezési eljárásban bejelentett hitelezői igények meg nem fizetése Esztergom Város Önkormányzata által jelentősen befolyásolja a cégcsoport fizetőképességét.

Esztergom Város Önkormányzata Képviselő-testületének 315/2014. (V.29.) öh. határozatában A Képviselő-testület felkérte a Strigonium Zrt. vezérigazgatóját, hogy dolgozzon ki elképzelést a bevételek növelésére és a költségek csökkentésére a cég fizetőképességének megőrzése érdekében.

A felügyelő bizottsági ülésen derült arra fény, hogy a 315/2014. (V.29.) öh határozatot a Strigonium Zrt a 6 – 3168/2014/STR iktatószámú levéllel teljesítette.
Azonban a levelet az öttagú, képviselő-testületi tagokból álló felügyelő bizottsági egyik tagja sem kapta meg, annak ellenére, hogy a levelet az alábbiak szerint küldték az Ön által vezetett hivatalnak 2014. szeptember 2-án:

Kapják:
Esztergom Város Önkormányzat Képviselő-testületének minden tagja
Pénzügyi Tulajdonosi és Ellenőrző Bizottság elnöke
Strigonium Számviteli és Gazdasági Tanácsadó Zrt. felügyelő bizottság elnöke

A levélben foglaltak nem kerültek tárgyalásra a képviselő-testület 2014.09.11-i ülésén sem rendes napirendi pontként, sem pedig a lejár határidejű határozatok között.

A felügyelő bizottság értesült arról, hogy 2014.09.30. napján 16.15 perckor 24-24 darab „ingatlan adásvételi szerződést” küldött Ön a Strigonium Zrt nevére címezve. Tétényi Éva 15 napos határidő kitűzésével kérte a szerződések aláírását és visszaküldését.

A felügyelő bizottsági ülésen többek között elhangzott, hogy a Képviselő-testület a bemutatott „adásvételi szerződéseket” nem hagyta jóvá. Aggályosnak tartjuk, hogy a 3 év alatt nem sikerült az adósságrendezési eljárásban vállalt egyezséget teljesíteni.

A megküldött okiratok nem felelnek meg az adásvételi szerződés alaki és tartalmi követelményeinek, abban kipontozott részek is találhatók.
A benne szereplő értékeket 30 napnál nem régebbi értékbecslés nem támasztja alá.
Az iratban szereplő felek egy része már nem létezik, ill. a cégek neve is megváltozott.

A fenti helyzet jelentősen befolyásolja az önkormányzati vagyont. A helyzet pontos tisztázása érdekében, a felügyelő bizottság az alábbi döntést hozta:

3/2014 (10.01) FB határozat:
A felügyelő bizottság úgy dönt, hogy magyarázatot kér Tétényi Éva polgármester asszonytól, hogy miért nem hajtotta végre az adósságrendezési eljárásban vállalt egyezséget.

Jelen levelemmel felszólítom Önt, hogy haladéktalanul tegyen eleget a fenti határozatnak és az alábbi címre küldje meg részletes válaszát: Strigonium Zrt Felügyelő Bizottsága részére, 2500 Esztergom, Deák F. utca 4.

A válaszát elegendő egy példányban megküldenie, a tagok felé való továbbításról gondoskodom.

Esztergom, 2014. október

a felügyelő bizottság elnöke

Válaszlevél a mai napig nem érkezett. A helyzet megoldása az új képviselő-testületre vár.

Október 6-án egyeztetést folytattuk Koditek Pál úrral, az Esztergom Barátainak Egyesületi Elnökével. Értékeltük, elemeztük a nyári diákmunka program tapasztalatait, és megfogalmazásra kerültek az esztergomi turisztikai tevékenység újraalkotásának főbb irányai.

Október 7-én, Dr. Szerencsés László a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökével és Dr. Völner Pál országgyűlési képviselővel sajtótájékoztatót tartottuk, melyen bemutatásra kerültek az esztergomi kikötő fejlesztés tervei. A sajtótájékoztató anyagát jelen beszámolómhoz mellékelem.

Október 9-én Komáromban, Turi Bálint alpolgármester úrral jelentettük be, 100 %-os leányvállalatunk a Port Danube Kft által elnyert KÖZOP-4-1.0-13-2013-0003. azonosító számú, „Intermodális kapacitás növelését elősegítő fejlesztések megvalósítása a
Komáromi Kikötőben” című pályázat részleteit. A pályázat keretében 895 millió forintos fejlesztést hajtunk végre, a tulajdonunkban lévő komáromi teherkikötőben. A pályázat 85 %-os támogatást biztosít a beruházáshoz.

Október 13-án aláírásra került a Port Danube Kft és Tér-Team Kft között a tervezési szerződés a komáromi kikötő beruházása tárgyában.

Október 14-én fogadott az Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola igazgatója. Az intézmény több olyan problémát is megemlített, amelyben a cégcsoportunk segítségükre lehet. Ezen kívül szóba kerültek az iskola környékén kialakult behajtási és parkolási anomáliák.

Október 14-én találkoztam a Máltai Szeretetszolgálat esztergomi vezetőjével. A Máltai Szeretetszolgálat tevékenysége szorosan összefügg alapvető önkormányzati feladatokkal is, azok ellátását jól kiegészítik, az utóbbi időben néha helyettesítették is. A mi kapcsolódási pontjaink elsősorban az ingatlankezelés kapcsán merülnek fel, azon belül is a szociális bérlakásban élők sorsán tudunk közösen jobbítani.

Október 14-én fogadott a Katasztrófavédelem esztergomi szervezetének vezetője. A cégcsoport kapcsolata mindig is kiváló volt velük, mely igazán különös hangsúlyt a 2013. évi árvízi védekezés kapcsán kapott. Továbbra is szeretnénk ezt a jó együttműködést megtartani.

Október 15-én ismét a Strigonium Zrt felügyelő bizottsága ülésezett. Többek között elfogadásra került az FB ügyrendje, munkaterve és a Strigonium Zrt számviteli politikája is.

Október 15-én tárgyalást hívtam össze szakértők részvételével az Esztergom Port Kft ügyében, mely kényszertörlési eljárás alá került. A kényszertörlési eljárásra azért került sor, mivel 2012-ben és 2013-ban több kötelezettségének sem tett eleget a Sasvári Szilárd vezette Kft.
A tárgyaláson részt vett Sasvári Szilárd a cég bejegyzett ügyvezetője. Kértem Sasvári Szilárdot, hogy az önkormányzati vagyon esetleges elvesztése ellen tegyen meg minden szükséges lépést.
Sasvári Szilárd erre kifejezett ígéretet tett.

Október 16-án az „Állam, az egyházak és a vállalkozások szerepe a temetkezési szolgáltatásban” című konferencián vettem részt, melyet itt Esztergomban, a Szent Adalbert Központban tartottak. Nagyon színvonalas és informatív előadásokat hallhattunk. Előadók voltak: Dr. Székely János az Esztergom-Budapest Főegyházmegye segédpüspöke, Dr. Szabó István Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, Marek Czichewicz a Lengyel Temetkezési Szövetség Elnöke, Ladislav Stric a Szlovák Temetkezési Szervezet elnöke, Szekrényes András a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Vállalat igazgatója,
Dr. Szerencsés László a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.
Az ott elhangzottak is megerősítettek abban, hogy az esztergomi temetkezési és temető-fenntartási tevékenységet alapvetően új irányban kell megfogalmazni és végrehajtani.

Október 21-én fogadott az Esztergomi Városi Könyvtár vezetője. A kellemes hangulatú megbeszélésen érintettük a közös feladatainkat és említést tettünk a könyvtár új, méltó elhelyezésének lehetséges helyszíneiről.

Október 21-én találkoztam a Kolping Iskola vezetőjével. A katolikus intézmény olyan hiánypótló tevékenységet végez a szakképzésben, melynek segítségével sok fiatal kap szakmát a kezébe. Az igazgató asszonyt biztosítottam a cégcsoportunk segítő együttműködéséről.

Október 22-én részt vettem a Strigonium Zrt felügyelő bizottsági ülésén.

Esztergom, 2014. október 31.

Hendrik Krisztina
vezérigazgató

Strigonium Zrt Vezérigazgatói beszámoló 2014. szeptember 1-30.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.