Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. November 02. 13:00, péntek | Helyi
Forrás: Suzuki - Issues Management

Suzuki-évforduló: húsz éve indult a Swift gyártása Esztergomban

Suzuki-évforduló: húsz éve indult a Swift gyártása Esztergomban

Rendhagyó módon emlékezett meg a Magyar Suzuki esztergomi gyárában az első Magyarországon készülő modell húsz éve indult gyártásáról. Az első generációs Swift sorozatgyártása 1992 októberében kezdődött.

A Magyar Suzuki története több mint két évtizedre nyúlik vissza Magyarországon, ám az első modell sorozatgyártása éppen húsz éve kezdődött Esztergomban. Elismerés és köszönet illeti mindazokat, akik sikeressé tették a Magyar Suzukit, és hozzájárultak, hogy a vállalat elérje e mostani fontos mérföldkövet. Az elkötelezett tulajdonosoknak, a hazai és nemzetközi beszállítóknak, a márkakereskedői és szervizhálózatnak, valamint a gyár környezetének, és persze a Suzuki-dolgozók áldozatos és kemény munkájának köszönhetően a gyár mára valóban nagykorúvá vált.

A hagyományos gyertyafújás, és magyar-japán nemzeti színű szalagok helyett azonban a felnőtté válás alkalmából, a Magyar Suzuki rendhagyó módon ünnepelte meg, hogy az első Swift húsz esztendeje gördült le a szerelőszalagról. A vállalat újságírókat hívott meg, hogy a sajtó képviselői egy napig Suzuki-dolgozókként vegyenek részt a gyár munkájában.

A meghívottak így a gyári környezetben is bizonyíthatták szakértelmüket, kamatoztathatták gépjárművekkel kapcsolatos ismereteiket: olyan elméleti és gyakorlati feladatokat hajtottak végre, amelyek mindegyike kapcsolódott az Esztergomban gyártott Suzuki modellek valamelyikéhez.

A Suzuki magyarországi története során számos modell, valamint kisebb változtatásokon átesett, továbbfejlesztett modellváltozat készült Esztergomban: nevezetesen a Swift első, második és harmadik magyarországi generációja, továbbá a WagonR, az Ignis, a Splash, valamint az SX4 különböző verziói.

Az újságírók számára összeállított elméleti feladatsorban az esztergomi gyár hőskorával, továbbá a Suzuki modellek gyártásánál jelenleg alkalmazott legmodernebb technológiákkal kapcsolatos kérdések szerepeltek. A vendégek ezután a szerelőszalag mellett az üzemekben próbálkozhattak meg gyakorlati feladatokkal: többek között különböző méretű csavarokat kellett behajtaniuk szintidőre, a biztonsági öv egy alkatrészét kellett helyesen összeállítaniuk, nyomatékoltak, valamint vízcsövet rögzítettek a saru megfelelő beállításával. A feladatokat a tényleges munkafolyamathoz hasonlóan a rendelkezésre álló időkereten belül kellett teljesíteni.

A tesztek során elkészült járművek természetesen nem kerülnek ki a gyárból, csupán arra szolgáltak, hogy segítségükkel az újságírók személyesen is megtapasztalhassák az itt dolgozók mindennapi tevékenységének különféle elemeit. A feladatok sokszor izzasztóan nehezek voltak, mégis a meghívott újságírók kiválóan állták a sarat. Mindannyian megfeleltek a teszten, és kitűzhették a „szakképzett betanított munkás” jelvényt.

A munka végeztével a Suzuki ideiglenes dolgozói a csapat rendes tagjaival, vagyis a gyár alkalmazottaival együtt az üzemi étkezőben fogyasztották el a Magyar Suzuki konyháján készült jól megérdemelt meleg ebédet.


Mérföldkövek a Magyar Suzuki Zrt. történetében
1991
Megalakul a Magyar Suzuki Rt. A beruházás értéke 32 milliárd japán jen, mintegy 14 milliárd forint.

1992
Beindul a próbaüzem. Megkezdődik az 1000 és 1300 köbcentis ötajtós Swiftek sorozatgyártása.

1993
Itthon is elindul a négyajtós Swift Sedanok gyártása.

1994
Az exporttevékenység kezdete.

1996
Elkészül a százezredik hazai gyártású Suzuki.

2000
Megindul a Wagon R+ sorozatgyártása.

2003
Az Ignis ünnepélyes bemutatója Esztergomban, a sorozatgyártás megkezdése.

2004
Megkezdődik a dízelüzemű Wagon R+ és Ignis gyártása.
Az esztergomi gyárban is készülnek Ignis Super 1600-asok.

2005
Február 4-én bemutatják az új Swiftet, a Suzuki Way of Life! filozófiájának zászlóshajóját.

2006
Február 27-én legördül a gyártósorról az SX4 családi és szabadidő-autó.
Októberben elkészül az egymilliomodik gépkocsi.

2008
A vállalat többéves fejlesztések eredményeként eléri a 280 ezres évi gyártókapacitást.
Kora tavasszal legördül a gyártósorról az első Splash.
A Magyar Suzuki a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiával karöltve megalapítja a Puskás–Suzuki Kupát.
A vállalat a magyar olimpiai csapat gyémánt fokozatú támogatója.
Szeptemberben elkészül a másfél milliomodik Suzuki.

2010
Legördül az esztergomi gyártósorról a megújult Swift, a nagy sikerű világstratégiai modell Magyarországon gyártott harmadik generációja.

2011
A vállalat fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli. Július 14-én elkészül a kétmilliomodik esztergomi gyártású autó.
Az év őszén megújul a Swift-széria csúcsmodellje, a Swift Sport.

2012
Októberben a Magyar Suzuki megünnepli, hogy 20 éve kezdődött meg az első
generációs Swift sorozatgyártása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT