Városlista
2024. május 27, hétfő - Hella

Hírek

2021. Március 26. 07:57, péntek | Belföld
Forrás: 24.hu

Szabad lesz a nyár a miniszterelnök szerint

Szabad lesz a nyár a miniszterelnök szerint

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorának vendége volt Orbán Viktor miniszterelnök, aki húsvétra egyelőre nem ígért enyhítéseket.

A kormányfő elmondta: az operatív törzs ülésén meghallgatta a szakembereket, a kérdés nem az, hogy mikor tetőzik a harmadik hullám, hanem hogy onnan mikor tudunk elmozdulni a javulás irányába. Várhatóan a „plató”, a tetőzés elhúzódó lesz.

Orbán Viktor közölte: az elmúlt napon 275 koronavírusos vesztette életét, 11823 beteget ápolnak kórházban, 1480 személy van lélegeztetőgépen.
Szavai szerint tartalékokkal „nem állunk rosszul”. 10 343 tartalék ágy és 1690 lélegeztetőgép áll rendelkezésre, ami a kapacitások nagyjából fele.

Élőerőből is van tartalék, de ez véges. Eddig 500-an jelentkeztek önkéntsenek. A fiatalokat arra kérte, hogy tartsák be a járványügyi előírásokat, egyre több fiatalt támad meg a brit mutáció, ami háromszor fertőzőbb. Nem csak az idősebbek, hanem saját maguk miatt is oda kell figyelniük az előírásokra.

Beszélt arról is, hogy az operatív törzzsel egyeztettek arról, hogy várhatóan a boltoknál át fognak térni a négyzetméteralapú működésre, 10 négyzetméteren egy vásárló lehet. Ezt nehéz lesz ellenőrizni, emiatt várhatóan sorok fognak kialakulni. Ezért az üzletek nyitvatartási idejét hétről kilenc órára hosszabbítják meg és a kijárási korlátozás is kitolódik este 10 óráig.
A fodrászok és a szépségipar esetében "nagy harc" volt az operatív törzs ülésén, mondta a miniszterelnök, de a szakemberek szerint a jelenlegi helyzetben nem lehet kinyitni őket.

A nagyhétre várható korlátozásokkal kapcsolatban a kormányfő úgy fogalmazott: az elsődleges eszköz az oltás, de azért nem tudnak több embert beoltani, mert nincs elég vakcina. De a többi európai ország sokkal rosszabban áll a beadható vakcinák számában.

Nincs kétségem afelől, hogy Magyarországon szabad nyarunk lesz
– mondta a miniszterelnök, aki arról is beszélt, hogy az EU hibázott, amikor nem engedte, hogy a tagországok saját maguk szerezzék be az oltóanyagot. Szerinte az EU-t csak az ár érdekelte, pedig jobb lett volna, ha inkább arra fókuszálnak, hogy egyáltalán legyen vakcina. Kiemelte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a keleti vakcinák beszerzésében tanúsított eredményeit.

Fotó: Sischer Zoltán/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 10:53, hétfő | Belföld

Mintegy ezerrel több a jelölt az önkormányzati választáson, mint öt éve

Mintegy ezerrel több jelölt indul az önkormányzati választáson, mint az öt évvel ezelőttin; a polgármesterjelöltek száma 4 százalékkal, az egyéni választókerületi jelölteké 18 százalékkal nőtt 2019-hez képest

2024. Május 27. 10:50, hétfő | Belföld

Ennyien halnak meg évente Magyarország útjain

A szám fokozatosan csökken, de így is fájóan sokan vesznek oda közlekedési balesetekben.

2024. Május 27. 10:47, hétfő | Belföld

Megvan a végleges döntés a következő magyar űrhajósról

2024. Május 27. 06:00, hétfő | Belföld

A héten is meleg, záporos-zivataros időjárás várható

A hét elején átmenetileg csökken a csapadék valószínűsége, majd a hét közepétől ismét megnő a záporok, zivatarok esélye, pénteken több helyen is lehet eső.