Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. Március 26. 07:57, péntek | Belföld
Forrás: 24.hu

Szabad lesz a nyár a miniszterelnök szerint

Szabad lesz a nyár a miniszterelnök szerint

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorának vendége volt Orbán Viktor miniszterelnök, aki húsvétra egyelőre nem ígért enyhítéseket.

A kormányfő elmondta: az operatív törzs ülésén meghallgatta a szakembereket, a kérdés nem az, hogy mikor tetőzik a harmadik hullám, hanem hogy onnan mikor tudunk elmozdulni a javulás irányába. Várhatóan a „plató”, a tetőzés elhúzódó lesz.

Orbán Viktor közölte: az elmúlt napon 275 koronavírusos vesztette életét, 11823 beteget ápolnak kórházban, 1480 személy van lélegeztetőgépen.
Szavai szerint tartalékokkal „nem állunk rosszul”. 10 343 tartalék ágy és 1690 lélegeztetőgép áll rendelkezésre, ami a kapacitások nagyjából fele.

Élőerőből is van tartalék, de ez véges. Eddig 500-an jelentkeztek önkéntsenek. A fiatalokat arra kérte, hogy tartsák be a járványügyi előírásokat, egyre több fiatalt támad meg a brit mutáció, ami háromszor fertőzőbb. Nem csak az idősebbek, hanem saját maguk miatt is oda kell figyelniük az előírásokra.

Beszélt arról is, hogy az operatív törzzsel egyeztettek arról, hogy várhatóan a boltoknál át fognak térni a négyzetméteralapú működésre, 10 négyzetméteren egy vásárló lehet. Ezt nehéz lesz ellenőrizni, emiatt várhatóan sorok fognak kialakulni. Ezért az üzletek nyitvatartási idejét hétről kilenc órára hosszabbítják meg és a kijárási korlátozás is kitolódik este 10 óráig.
A fodrászok és a szépségipar esetében "nagy harc" volt az operatív törzs ülésén, mondta a miniszterelnök, de a szakemberek szerint a jelenlegi helyzetben nem lehet kinyitni őket.

A nagyhétre várható korlátozásokkal kapcsolatban a kormányfő úgy fogalmazott: az elsődleges eszköz az oltás, de azért nem tudnak több embert beoltani, mert nincs elég vakcina. De a többi európai ország sokkal rosszabban áll a beadható vakcinák számában.

Nincs kétségem afelől, hogy Magyarországon szabad nyarunk lesz
– mondta a miniszterelnök, aki arról is beszélt, hogy az EU hibázott, amikor nem engedte, hogy a tagországok saját maguk szerezzék be az oltóanyagot. Szerinte az EU-t csak az ár érdekelte, pedig jobb lett volna, ha inkább arra fókuszálnak, hogy egyáltalán legyen vakcina. Kiemelte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a keleti vakcinák beszerzésében tanúsított eredményeit.

Fotó: Sischer Zoltán/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;