Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Március 13. 07:00, csütörtök | Belföld

Szabálysértés, helyszíni bírság, objektív felelősség? – jogos kérdések

Szabálysértés, helyszíni bírság, objektív felelősség? – jogos kérdések

Szabálysértés témakörében érkezett kérdés az onlinejogsebesz.hu-val indított rovatunkba, melyben ezúttal is szakértő igyekszik tisztázni a jogi helyzetet. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:

Tisztelt Jogsebész!

2014. február 28-án kórházból jövet ahol pár nappal előtte műtöttek megálltam csekkeket feladni.

Mivel nem volt hely a közelben, a menetiránnyal szemben álltam meg minél közelebb a bejárathoz, mint később kiderült szabálytalanul. Sajnos még elég rosszul voltam szerettem volna minél kevesebbet menni.

Kb. 3 percig tartózkodtam a Postán és mire kijöttem közterületesek helyszíni bírsággal sújtottak 10.000 Ft-ra. Kértem, hogy méltányosságból engedjék el hivatkoztam műtétemre.

Hallottam, hogy a kisebb szabálysértéseket kivonták az objektív felelősség hatálya alól, ezért ha szabálysértési eljárást indítanak a gépjármű tulajdonosa ellen megtagadhatja a vezető adatait.

Ez igaz?

Köszönettel.

2014. 03. 06.
________________________________________
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Sajnos pont a legfontosabb körülményről nem tájékoztatott, miszerint a helyszíni bírságot Önnel, mint a gépjármű vezetőjével szemben, vagy a távollétében szabták ki és már csak a helyszíni bírság kiszabásáról szóló szelvényt és csekket találta az autója szélvédőjén?

Ha Önnel szemben szabták ki, akkor túl sok mindent nem tud tenni, mert ha a helyszínen elfogadta a bírságot és alá is írta a nyomtatványt, akkor az ott és akkor jogerőre emelkedett. Mivel nem adta meg a KRESZ jogszabályhelyet sem, amire hivatkozva Önt megbüntették, így a büntetés jogosságáról vagy jogtalanságáról nem tudok érdemben nyilatkozni. Megérzésem szerint ráadásul fixbírságos szabálysértésről van szó, mely rendőrségi eljárás esetén az összeg a duplájára fog emelkedni.

Gondolom járt bent a közterület-felügyeletnél és ott tájékoztatták arról, hogy nincs lehetőség méltányosságra. Ez valóban így van, mivel helyszíni bírságról van szó, a kiszabott összeg utólag nem változtatható meg, illetve a közterület-felügyeleteknek egyébként sincs olyan hatósági jogköre, ami alapján határozatot hozhatnának, részletfizetést adhatnának vagy a bírságot elengedhessék.

Ha a távollétében szabták ki a bírságot, akkor 30 napja van megfizetni azt, ha ennek nem tesz eleget, akkor a nyilvántartásból lekérik a gépjármű tulajdonosának / üzembentartójának az adatait és a címére megküldik a fizetési felszólítást, hogy 30 napon belül fizesse meg azt. Ha erre sem kerül sor, akkor feljelentést tesznek ismeretlen személlyel szemben az elkövetés helye szerint illetékes rendőrkapitányságnál (Budapesten a kizárólagos hatáskörrel rendelkező BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitányság Központi Közlekedési Szabálysértési Osztálynál).

Mivel a gépjárművet vezető személy a távollétes helyszíni bírság kiszabása esetén ismeretlen maradt és szabálysértési eljárást csak ismert személlyel szemben lehet lefolytatni, ezért a Rendőrségnek először tisztáznia kell az elkövető kilétét. Ilyenkor a feljelentésben szereplő gépjármű tulajdonosát / üzembentartóját keresik meg egy felszólítás formájában, hogy nevezze meg a szabálysértés elkövetőjét.

A tulajdonos / üzembentartó ilyen esetben tanúként van felszólítva írásbeli tanúvallomás megtételére. A felszólításban is szerepel, hogy a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 60. §-a alapján a tanú nem köteles vallomást tenni, ha azzal magát vagy hozzátartozóját szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetésével vádolná.

A vallomás megtételét a fenti módon tagadhatja meg, a válaszát vissza kell küldeni a felszólító rendőri szervnek.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
www.onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.