Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Január 14. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Századvég: a felminősítések kora jöhet

Századvég: a felminősítések kora jöhet

Ha a tények visszaigazolják azt az adósságcsökkentő pályát, amire a kormány törekszik, akkor véget ér a leminősítések korszaka, és eljön a felminősítések ideje – állítja Barcza György, a Századvég elemzője, aki szerint minden esély adott, hogy megszűnjön hazánk ellen az Európai Bizottság által indított túlzottdeficit-eljárás, mert tavaly és a megelőző években is sikerült három százalék alatt tartani a költségvetési hiányt.

Magyarország ellen a belépés után rögtön elindították az eljárást, a helyzet pedig akkor vált igazán komollyá, amikor veszélybe kerültek a kohéziós alapok: félő volt, hogy az uniós támogatások mintegy felét megvonják – hangsúlyozta. Korábban azért nem voltak szankciók, mert éveken át megígértük, hogy a következő évben teljesítjük a hiánycélt, ez azonban nem így történt, emiatt pedig elveszett a költségvetési hitelesség – mutatott rá a közgazdász a Vasárnapi újság című műsorban.

A kormányváltás idején 3,8 százalékos hiánycélt követeltek Magyarországról, ez jókora terhet rótt erre a ciklusra, korábban ugyanakkor túlságosan engedékenyek voltak az országgal szemben – emlékezetett Barcza. Kifejtette: a szomszédos országok az elmúlt tíz évben néhányszor sikeresen teljesítették a hiánycélhoz kapcsolódó feltételeket, így nem volt hitelességi problémájuk, nem alkalmaznak ellenük szankciót, az Európai Bizottság pedig elfogadja a kormányzatok által kijelölt programokat. A forint erősödésével kapcsolatban a Századvég elemzője megjegyezte: a stabilitás a döntő tényező. A mostani árfolyamszintet megszokták, üzleti terv is csak adott árfolyamszint mellett készíthető, a forint mögött álló tényezők pedig kedvezőek – magyarázta.

A hitelminősítők szerint a legnagyobb probléma jelenleg az, hogy a többletadók tartósan és jelentősen fékezik majd a gazdasági növekedést. A kormány hiába szorítja le a költségvetési hiányt, növekedés nélkül nem csökkenhet érdemben az államadósság-ráta – emelte ki Barcza György. Arra is felhívta a figyelmet, hogy nem lehet egyértelműen megítélni a többletadók szerepét, mert Szlovákiában a bankadó olyan magas, mint idehaza, és ezzel együtt is jó a növekedési teljesítményük, Spanyolországban, Portugáliában és Görögországban ugyanakkor súlyos növekedési áldozata volt a hasonló intézkedéseknek. Ha a tények ellenben visszaigazolják azt az adósságcsökkentő pályát, amire a kormány törekszik, akkor nemcsak, hogy véget ér a leminősítések korszaka, hanem eljön a felminősítések ideje – jelentette ki.

Az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatban megjegyezte: lényegében nincs szükség a Nemzetközi Valutalap segítségére, egy hitelkeretről szóló megállapodás ugyanakkor jól jönne Magyarországnak, de egyelőre úgy tűnik, hogy az IMF elzárkózik ettől a lehetőségtől. Barcza György arról is beszélt, hogy a jegybankot érintő esetleges változásokat felfokozott várakozás előzi meg, sokan súlyos és rossz lépésektől tartanak. Hangsúlyozta: fontos, hogy egy új jegybanki vezetés kommunikációja ne riadalmat, hanem megnyugvást hozzon, ezt szeretik a befektetők. A közgazdász szerint az a szűk látókörű, tisztán pénzügyi szemléletű válságkezelés, ami eddig folyt, önmagában már nem megfelelő. A társadalmi és politikai stabilitásnak együtt kell járnia, az ortodox válságkezelés pedig nem jár tartós eredményekkel – mondta Barcza György a Kossuth Rádiónak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;