Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Január 09. 16:45, szerda | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Szemétszállítás helyett a telepen pihennek az esztergomi kukásautók...

Szemétszállítás helyett a telepen pihennek az esztergomi kukásautók...

…miközben az ország különböző pontjairól átirányított kukások gyűjtik a szemetet. Nem beszélve a cég alkalmazottairól, akik jó eséllyel álláskereséssel kezdhetik az új évet.

Több mint egy hete akadozik Esztergomban a szemétszállítás, miután a fővállalkozó Vertikál Zrt. nem hosszabbította meg az esztergomi Eszköz Kft. szerződését, aki eddig alvállalkozóként látták el a szemétszállítást. Az Eszköz egyébként nagyrészt esztergomi, önkormányzati tulajdonú cég - külön érdekesség, hogy információink szerint kisebbség tulajdonos benne a Vertikal is -, ami közel 15 éve működik a városban és a térségben. Helyettük most az ország különböző pontjairól érkezett kukásokkal próbálkozik a Vertikál Zrt., hogy milyen sikerrel, azt az Igom portálon indított cikk alatti kommentekből is le lehet szűrni,de bőven érkeztekfelháborodott olvasói hozzászólások hozzánk is a nyitott autón szállított szemét és a szelektív gyűjtők kapcsán.



Az Eszköz Kft autói – több tízmillió forintos, esztergomi közpénzen vásárolt géppark – mindeközben a telepen áll, nagyrészt. Kisebb részt ugyanis dolgozik, csak éppen nem Esztergomban, hanem Táttól Dunaalmásig, ahol eddig is és a jövőben is az esztergomi cég végzi a szemétszállítást.

Vagyis: az esztergomi, önkormányzati cég éppen csak Esztergomban nem szállítja a hulladékot, ami már önmagában is minimum érdekes, annak fényében pedig pláne, hogy a pótlásukra beállított autókkal kapcsolatban egyre több kifogás érkezik. Olvasói hozzászólások szerint van olyan utca Esztergomban – Diósvölgy, Tündérkert – ahol idén még nem járt kukáskocsi, de az idei első szelektív gyűjtés is foghíjasra sikeredett: az érintett településrészeken – Búbánatvölgy, Szentgyörgymező – komplett utcákban felejtették ott a gondosan szelektált, külön gyűjtött műanyag-, papír- és egyéb hulladékot.


Esztergom Város Önkormányzata még múlt héten egyeztetett a felekkel, Romanek Etelka polgármester közösségi oldalán szombaton megjelent tájékoztató szerint a esély van arra, hogy "hamarosan aláírásra kerül az a szerződés, amely ismét a Vertikál Zrt. mint fővállalkozó, és az esztergomi Eszköz Kft., mint alvállalkozó együttműködésével biztosítja a szemétszállítás zavartalan biztosítását Esztergomban.". A jelek szerint azonban ez továbbra is várat magára, a mai napon továbbra is idegen kukásautók és munkások járták Esztergomot.

Mindeközben a lakossági reklamációk egyre szaporodnak, amin kétségkívül nem sokat segít a Vertikal sebtében a Bánomi lakótelepen felállított ügyfélszolgálata sem, amely hetente két alkalommal – hétfőn és szerdán – reggel 8 és délután 4 óra között fogadja az ügyfeleket. A telefonos ügyfélszolgálat ugyan él, de erre is érkeztek panaszok, a hosszú percekig várakoztatott ügyfelekről, és az is inkább csak árnyalja, mintsem javítja a képet, hogy több beszámoló szerint a reklamációt követően végül elvitték az ott felejtett szemetét a ház elől. Azért egy közszolgáltatás esetében minimum elvárható lenne, hogy ne kelljen rendszeresen telefonon kérni a szerződés szerint járó – és nem mellesleg, fizetett – szolgáltatást.

Az önkormányzat nincs könnyű helyzetben: a szemétszállítás közfeladat, aminek ellátását az elnyert szerződés szerint 2024-ig a Vertikal Zrt. biztosítja. Hogy miképpen, az a Vertikal felelőssége, ugyanakkor a feladatellátás részleteit a szerződés szabályozza, s ha annak nem tesz eleget a szolgáltató, akkor van lehetősége a városnak érdemben fellépnie. Hogy az elmúlt napok eseményei, a lakossági reklamációk adnak-e erre elegendő jogalapot, nyilván mérlegelik, s talán annak is van némi súlya, hogy mi lesz a saját, közpénzből felépített cég, az Eszköz Kft sorsa?

Utóbbi ugyanis hiába szolgáltat más településeken is, Esztergom „kiesésével” jelentős piacot veszít, ami nem csak bevételkieséssel jár, hanem valószínűleg - esztergomi - munkavállalók elbocsátásával is jár, miközben Esztergom szemetét máshonnan ideirányított kukások és kukásautók gyűjtik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT