Városlista
2021. június 22, kedd - Paulina

Hírek

2021. Május 14. 10:31, péntek | Belföld
Forrás: Alfahír

Szeptember 12-én Budapesten misézik Ferenc pápa

Szeptember 12-én Budapesten misézik Ferenc pápa

A Szentatya döntését, miszerint Magyarországra utazik az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró miséjére, Dr. Erdő Péter bíboros, prímás
esztergom-budapesti érsek jelentette be még márciusban.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust egyéves halasztás után 2021. szeptember 5. és 12. között rendezik meg Budapesten. Az utolsó napon, szeptember 12-én, vasárnap 11 óra 30 perctől a Hősök terén tarják az ünnepi záró szentmisét (Statio Orbis), amit az eddigi információk szerint Ferenc pápa fog celebrálni.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal kapcsolatban Mohos Gábor püspök, a NEK titkárságának vezetője, valamint Fábry Kornél atya, a rendezvény főtitkára tartott tegnap sajtótájékoztatót, ahol ismertették a helyszíneket és a kongresszus programját.

Az Eucharisztikus Kongresszus szeptember 5-én, a Hősök terén szentmisével kezdődik–tájékoztatott Mohos Gábor püspök. A rendezvényen lehet elsőáldozni is, ezért püspök azt kérte, hogy aki ottszeretne szentáldozáshoz járulni, az május 31-ig jelentkezzen az IEC2020 weboldalán.
A püspök kiemelte, hogy ez az esemény lesz az Esztergom-budapesti Főegyházmegye diákjainak tanévnyitó szentmiséje is, ami előtt egy sokszínű kulturális műsort tekinthetnek meg a résztvevők és a vendégek.
A találkozót megelőzi egy Esztergomban, a Szent Adalbert Központban megrendezett tudományos konferencia, teológiai szimpózium, melynek témája az Eucharisztia, annak liturgiája, szentmisén kívüli tisztelete lesz.
Magyarországon eddig kétszer – 1991-ben és 1996-ban – járt katolikus egyházfő. Mindkét alkalommal II. János Pál látogatott hazánkba. Ferenc pápa mostani látogatása nem csak amiatt kuriózum, hogy Magyarországon újra fogadhatunk pápát, hanem azért is mert a katolikus egyházfők nem minden esetben szoktak személyesen részt venni a Eucharisztikus Kongresszuson.

Borítókép: NEK 2020 iec2020.hu
Fotó: Dobos Zoltán Alfahír

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 22. 15:05, kedd | Belföld

Űrfelvételek elemzésével segítik a növénytermesztést Mezőhegyesen

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói űrfelvételek elemzésével segítik a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. területén folyó növénytermesztést

2021. Június 22. 14:03, kedd | Belföld

Megújul a magyar csődjog, mentőövet kapnak a fizetésképtelenség határára sodródott cégek

Július elsején lép hatályba az új szerkezetátalakítási törvény, amely megoldást nyújthat a fizetésképtelenség határára sodródott vállalkozások pénzügyi nehézségeinek korai kezelésére, fizetőképességük helyreállítására

2021. Június 22. 13:01, kedd | Belföld

Spanyolország a kockázatot nem jelentő országok közé sorolta Magyarországot

Spanyolország a járvány szempontjából kockázatot nem jelentő ország közé sorolta Magyarországot hétfőtől, ami lehetővé teszi a korlátozások nélküli beutazást.

2021. Június 22. 12:00, kedd | Belföld

Magyarországon is megjelent a paradicsomot károsító új vírus

Magyarországon is megjelent a paradicsom barna termés-ráncosodását okozó, de az emberi egészségre nem veszélyes vírus (Tomato brown rugose fruit virus, ToBRFV)