Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Szeptember 27. 07:56, péntek | Helyi

Szétesett a Fidesz Esztergomban – közlemény

Szétesett a Fidesz Esztergomban – közlemény

Nem jelent meg a csütörtöki testületi ülésen a Fidesz-KDNP frakció többsége, így határozatképtelen lett az ülés, ezért elmaradt. Tétényi Éva polgármester közleménye.

Az esztergomi képviselő-testület munkatervében szeptember 26-án rendes testületi ülésen kellett volna a képviselőknek döntenie több fontos, a város életét meghatározó témában, többek között a pénzügyi helyzettel, a városi holding, a Strigonium Zrt. vezérigazgatójának személyi kérdéséről, több városi szabályozási tervről, az útalapról, és számos lakás, illetve helyiség bérbeadásáról. Sajnálatos módon a fideszes képviselők többsége nem jelent meg a kitűzött időpontban, ezért a polgármester félórával később ugyanazon napirendi pontokkal rendkívüli ülést hívott össze. Az újabb időpontban sem volt határozatképes a testület, ezért az ülés elmaradt. A következő rendes ülés időpontja a fideszes többség döntése értelmében október 31.

Felmerül a kérdés, mi történik most Esztergomban? A körülbelül egy héttel ezelőtt bejelentett jobboldali összefogás miatt a jelenlegi Fidesz frakció úgy tűnik, mellőzve érzi magát, mivel a Fidesz új helyi elnöke, György Róbert a sajtónak azt nyilatkozta, hogy semelyik jelenlegi fideszes képviselőt nem indítják a jövő évi választásokon. Úgy tűnik, ezt a Meggyes-csoport komolyan vette, és nem kíván tovább érdemi munkát folytatni.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a város szeptember 17-én az állam által elvitt 609 millió forint miatt ugyanolyan bajban van, mint volt 2010 októberében. Így az adósságrendezésben megítélt részletnek csak 2 százalékát tudja a város átutalni a hitelezőknek, valamint az intézményeknek csak egy havi költségvetési keretet tudott biztosítani. Éppen most lenne a legnagyobb szükség arra, hogy az eddig is együttműködést hirdető „jobb” oldal a város érdekében félretegye sértettségét. Ez most sem sikerült.

Hogyan tovább? Tétényi Éva független polgármester még az ülés előtt újabb levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnök úrhoz, a város díszpolgárához annak érdekében, hogy Esztergom város sorsának megoldására olyan személyt jelöljön ki, aki döntésképes, és a helyi fideszesek is elfogadják. Látván azt, hogy sem a pénzügyi kérdésekben, sem a gazdasági társaságok ügyében, sem a rendezési tervekben, sem egyéb olyan hasznosítási és a város napi életét befolyásoló kérdésben nem lehet számítani a képviselő-testület biztonságos működésére, Esztergom polgármestere újra az Országgyűléshez fordul annak érdekében, hogy a ténylegesen működésképtelen helyi testületet az Országgyűlés a vonatkozó törvények értelmében oszlassa fel.

Esztergom, 2013. szeptember 26.

Tétényi Éva
Esztergom, Esztergom-kertváros
és Pilisszentlélek polgármestere

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.