Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Szeptember 26. 08:04, szerda | Helyi
Forrás: Dorogi, Esztergomi Kistérségi Népegészségügyi Intézet

Szívügy: hídünnepes szűrővizsgálatok a Szív Világnapján

Szívügy: hídünnepes szűrővizsgálatok a Szív Világnapján

A Szív Világnapja alkalmából szűrővizsgálatokkal és tanácsadással várja az érdeklődőket szombaton, a Hídfutás idején a Dorogi, Esztergomi Kistérségi Népegészségügyi Intézet.

Idén az „Egészséges gyermek - egészséges felnőtt” – szlogen is mutatja, a kardiológusok arra szeretnék felhívni az emberek figyelmét, hogy a megelőzést nem lehet elég korán elkezdeni. Már gyerekkorban figyelni kell az egészséges táplálkozásra, és rendszeresen kell mozogni, hiszen csak így válhat egészséges felnőtt a gyermekből.
Furcsa összehasonlítással, ahogyan törődünk az autónkkal, szervízeljük, a legjobb üzemanyagot használjuk, törekszünk külső és belső jó megjelenésére, úgy kell vigyáznunk szívünk egészségére is, leginkább annak tudatában, hogy a magyarok több mint fele szív- és érrendszeri betegségben hal meg.

Csaknem 2,5 millió ember szenved magas vérnyomásban, 1 millióra tehető a cukorbetegek száma, a magyar lakosság fele pedig túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest Magyarországon jóval többen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, ugyanakkor sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, nem beszélve a mozgásszegény életmódról.

Természetesen a stresszhatások, illetve a nem megfelelő stresszkezelés is hozzájárul a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásához. Ezek az okok felelősek a szív- és érrendszeri halálozások csaknem 80 százalékáért.

A Magyar Kardiológusok Társasága 2000 óta tartja a Szív Világnapját mellyel a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének jelentőségét hangsúlyozza.

Minden embernek fontos, hogy ügyeljen vérnyomására és vércukor szintjére, de emellett az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás egészségmegőrző szerepe kiemelten fontos, mivel az iparilag fejlett társadalmakban a népesség fizikai aktivitása jelentősen csökkent, általánossá vált az ülő életmód. A mozgásszegénység különösen jellemző és nagyfokú az idősebbek körében. Nyugat-európai felmérések alapján a népesség 80-90 százaléka állítja azt, hogy nem mozog eleget – minden okunk megvan arra, hogy azt gondoljuk, a magyarországi helyzet sem jobb ennél. A mozgásszegény életmód ugyanakkor önmagában is fokozza a koszorúér-betegségek kialakulásának kockázatát; sőt közvetlen összefüggés van az inaktivitás és a szív-érrendszeri betegségek okozta halálozás között.

A vérnyomás tekintetében a 140/90 Hgmm-es érték elérésére kell törekedni, míg a vércukorszint 5,4 mmol/l-es és a koleszterinszint 5,2 mmol/l-es értéke a mérvadó.

Kiemelten fontos a helyes táplálkozás és érdemes a magyar embereknek is követni a mediterrán diéta előírásait, valamint ajánlott naponta legalább 30-40 dkg gyümölcs, vagy zöldség fogyasztása. A sószegény étrend kifejezetten jótékony hatású a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése szempontjából. Az egészséges táplálkozás mellett azonban a dohányzás elhagyása is lényeges kérdés a prevenció tekintetében. Különösen ügyelnie kell a helyes életmódra azoknak, akik családjában egy bizonyos kor – nők esetében 65 év, férfiaknál 55 év – előtt szív- és érrendszeri haláleset fordult elő valamelyik családtagnál. A kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulásában ugyanis genetikai tényezők is szerepet játszanak. A megelőzés mellett azonban a terápia minősége is meghatározó a szív- és érrendszeri betegségek visszaszorításában. Magyarországon jelenleg 16 olyan jól felszerelt szívkatéteres centrum létezik, amelyben segítséget tudnak nyújtani az infarktust elszenvedett betegeknek, ha időben érkezik a mentő. A javuló szakmai körülményeknek és a folyamatos prevenciós intézkedéseknek köszönhetően az elmúlt években kismértékben csökkent a szív- és érrendszeri eredetű (szívinfarktus és stroke) halálozások száma.

A Szív Világnaphoz kapcsolódóan a Dorogi, Esztergomi Kistérségi Népegészségügyi Intézet egészségfejlesztő munkatársa, és a Valeomed Kft munkatársai Esztergomban a Hídfutás idején, szombaton az egészségsátorban várják szűrővizsgálatokkal és tanácsadással az érdeklődőket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.