Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2014. Március 31. 12:51, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Szlovák elnökválasztás - Szlovák lapok: Fico hatalmasat bukott, de Kiskával nem az ellenzék nyert

Szlovák elnökválasztás - Szlovák lapok: Fico hatalmasat bukott, de Kiskával nem az ellenzék nyert

A független Andrej Kiska győzelme a hétvégi szlovák elnökválasztáson nem annyira a leendő államfő támogatásáról, mint Robert Fico elutasításáról szól. Bár Fico hatalmasat bukott - ami személyét és talán pártját is elindította a politikai lejtőn -, de ez nem az ellenzék megítélésének javulását jelenti, hanem a szlovák politikai elit hagyományos politizálásának elutasítását mutatta meg - írták a hétfői pozsonyi lapok.

Robert Fico veresége törést jelent a kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) népszerűségében is, Robert Ficóra pedig Vladimír Meciar és Mikulás Dzurinda sorsa, a népszerűség-csökkenés vár, aminek végén, ahogy Meciar esetében is, a teljes felejtés állhat - állapította meg a választás eredményei kapcsán a Hospodárské Noviny (HN). A szlovák gazdasági-közéleti lap "Fico elérte a csúcsot és elkezdett zuhanni" című írásában leszögezi: Fico 12 év népszerűség-növekedés után a legnagyobb vereségét könyvelte el a hétvégi elnökválasztáson. A cikk írója rámutat: minden pártnak megvan a maga csúcspontja, és a Smer már 2012-ben elérte a magáét.
Főszerkesztői kommentárjában a HN azt írta: attól függetlenül, hogy az ellenzéki pártok "privatizálni" próbálják majd Kiska győzelmét, a kormánypárt pedig bűnbakot fog keresni, a választás eredményei megerősítették, hogy Szlovákiában egy jelentős választói csoport van, amely sem az ellenzéknek, sem a kormányoldalnak, vagyis a jelenlegi politikai rendszert képviselő pártok egyikének sem hisz. A HN egy másik jegyzetében azt írta: Fico eredménye nem vereség, hanem inkább kivégzésnek tűnik, s hiába akart a kormányfő az elnökválasztással elmenekülni a pártra a jövőben váró esetleges választási vereség elől, igyekezete fordítva sült el.
"A forma győzött a tartalom felett" - állapította meg "Lépés az ismeretlenbe" című írásában a független pozsonyi Pravda, amely Kiska győzelmét a szlovén és a cseh választások eredményéhez hasonlítja, amelyeken "egy szupermarket-tulajdonos, illetve egy milliárdos" győzött. Hozzáteszi: a választók láthatóan "megunták" a jelenlegi politikai elitet, ugyanakkor hajlamosak elfeledkezni arról, hogy mostani választottjaik milyen módon gazdagodtak meg. Megjegyzi: Kiska győzelme - az ellenzék reményei ellenére - nem nekik, hanem a feltörekvő, új "rendszerellenes" politikai erőknek kedvez majd.
A szlovák választók többségükben konzervatívak, ám szimpátiáik a bal és a jobboldal pártjai között oszlanak meg, s ezért a mérleg nyelvét sokszor a liberális kisebbség adja. A hétvégén pedig ennek a kisebbségnek a jobboldali része Kiskát választotta, a baloldali pedig otthon maradt - írta egy másik, "Fico gyümölcsei" című cikkében a pozsonyi Pravda, amely szerint ennek a tényezőnek a súlya tovább nőhet a jövőben.
Szlovákiának először lesz nem kommunista államfője, s a hétvégén kiderült, hogy Ficót az ország nagyobb része rosszabbnak tartja, mint egy politikai újoncot - írta a liberális Sme, amely szerint a hétvégi elnökválasztás eredménye Fico és pártja számára egyaránt tragédia. Hozzáteszi: bár egyelőre nem látni olyan új politikai erőt, amely a kormánypárt ellensúlya lehetne, erre Fico vereségénél erősebb jelzés már nem lesz. A Sme egy másik cikkében azt írta: Ficónak a többség megmutatta, hogy győzelmeinek ideje elmúlt, s így arra a pályára került, ahonnét leginkább el akart menekülni, arra a pályára, amelyet előtte már Vladimír Meciar és Mikulás Dzurinda is megismert.
Bár nem kell lebecsülni a leendő szlovák államfőt, győzelme nagyrészt nem az ő érdeme, mivel a választók többsége sokkal jobban örül annak, hogy Fico vesztett mint annak, hogy Kiska lett az elnök - írta az Új Szó. Főszerkesztői kommentárjában a szlovákiai magyar napilap hozzáteszi: ki kell józanodni abból, hogy a hétvégi eredmény azt jelentené, hogy a választóknak elegük lenne Fico kormánypártja, a Smer kormányzásából. A választó "csak felemelte az úját", és elindította Ficót a lejtőn, de annak alja még messze van.
Sikeres "ellenszavazásra" került sor a hétvégén. Fico azért vesztett, mert bár a legnépszerűbb szlovák politikus, szimpatizánsainál is magasabb azoknak a választóknak a száma akik "utálják" - állapította meg a Szabad Újság című felvidéki magyar lap az elnökválasztás eredményével kapcsolatban. Hozzátette: a felvidéki magyarok számára viszont az a fontos, hogy Kiska az elnöki székben "valóban demokrata" legyen, amiben egyelőre csak bízni lehet, s a kétségeket Kiska azon "elszomorító" kijelentése is alátámasztja, hogy a Benes dekrétumokat megerősítő jogszabályt meg kívánja tartani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése