Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Február 06. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szlovákia: Jó a két állampolgárság, ha nem magyar?

Szlovákia: Jó a két állampolgárság, ha nem magyar?

Megkezdte a szlovák belügyminisztérium annak a miniszteri rendeletnek a gyakorlati alkalmazását, amelynek alapján 'államérdekből' visszakaphatja elveszített szlovák állampolgárságát az érintettek egy része. A rendelet olyan kiskaput nyit, amely hátrányosan érinti a magyar állampolgárságot szerzett szlovákiai magyarokat – ismertette Lancz Attila, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala Jogsegélyszolgálatának munkatársa rádiónkban.

(A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának Jogsegélyszolgálata egy civil szervezet, somorjai székhellyel, mely a szlovákiai magyarságot érintő közügyekben proaktív hozzáállással ismeretterjesztő és jogorvoslatot nyújtó tevékenységet végez.)

A sokat vitatott szlovák állampolgársági törvény 2010. júniusában született, egyfajta válaszként a magyarországi állampolgársági törvény módosítására, amely lehetővé tette a külhoni magyarok kedvezményes honosítását. A törvényt az első Fico-kormány alkotta meg, mondhatni rohamtempóban – ismertette Lancz Attila, jogász.

Előzmények: magyar lépés, szlovák reakció

A Fico-kormány megítélésében nemzetbiztonsági kockázatot jelentett a magyar kormány lépése, amely kedvezményesen segíti állampolgársághoz a magyar nyelvet beszélő, magyar állampolgár felmenővel rendelkező külföldi állampolgárokat. Ezt a helyzetet máig nemzetbiztonsági kockázatként kezelik a szlovák politikában – vázolta Lancz.

Elmondta, a Fico-kormány egy dilemma előtt állt: azt nem tudta megoldani, hogy úgy módosítsa a szlovák törvényt, hogy az csak a magyar nemzetiségű polgáraira vonatkozzon. Ezért a szigorúbb megoldást választotta, mely minden polgárára kiterjed, akik másik állampolgárságot kívántak szerezni.

A Fico-kormány elsődleges célja az volt, hogy a Szlovákiában élő magyar nemzetiségűeket elriassza a tömeges állampolgárság-szerzéstől, ugyanakkor tisztában volt vele: ez 'járulékos veszteséggel' jár majd, hiszen szlovák nemzetiségűek is elveszítik majd szlovák állampolgárságukat.

Valóban kevés magyar kérvényezett

Célját el is érte, a 'járulékos veszteségek' azonban a vártnál nagyobbak lettek – elemezte Lancz. Mára majdnem ezer személy vesztette el állampolgárságát, ebből azonban csak 5 %, kb. 50 fő az, aki a magyar állampolgárság miatt veszítette el a szlovákot, a többi nagy valószínűség szerint szlovák nemzetiségű volt, akik főként a cseh és a német állampolgárságért cserébe voltak kénytelenek megválni a szlováktól.

Felmerül a kérdés, hogy milyen kormány az, ami hagyja, hogy külföldre látogató, vállalkozó kedvű, s akár visszatérni szándékozó polgárai elveszítsék állampolgárságukat? - mutatott rá a szakértő, hozzátéve: nem csoda, hogy időről-időre napirendre került a téma. Több parlamenti párt is próbálta megoldani a problémát, valamelyik a szigorítás teljes eltörlésével, mások egy olyan cinikus megoldással, amely csak a többségében szlovák nemzetiségűeknek adta volna az állampolgárságot (járulékos veszteségek megszüntetése), a magyar állampolgárságot megszerzőknek nem.

Voltak illúziók, de gyorsan eltűntek

Lancz elmondta: az első Fico-kormány után 2010 őszén pozícióba kerülő Radičová vezette jobboldali koalíció idején még voltak olyan illúziók, hogy eltörölhető a szigorú törvény és a korábbi állapot visszaállítható. A koalíció azonban nem volt alkalmas rá, hogy ezt megvalósítsa, a parlamentben megbukott ennek ügye, majd maga a kormány is. Ettől még kiábrándítóbb jelenség azonban, hogy a jobboldali kormánykoalíciós pártok többsége a jobboldali kormány bukását követően már nem a szigorítás teljes eltörlését támogatta, hanem az említett cinikus verziót.

A 2012-től újra kormányzó Smer Lancz szerint ebben az ügyben nem ismer kompromisszumot. 'Presztízskérdést csinálnak abból, hogy az általuk szigorított törvényhez a módosítás is az ő soraikból kerüljön ki, méghozzá a cinikus változata.' A cél nyilvánvaló volt: a 'járulékos veszteséget' jelentő szlovák nemzetiségűek számára gyorsabbá és egyszerűbbé tenni az állampolgárság visszaszerzését.

Csak meglett a kiskapu

2015. februárjában életbe lépett a rendelet, mely a törvény azon pontját konkretizálja, mely szerint különleges ok megléte esetén a szlovák állampolgárság különlegesen kedvezményesen adható meg: az állampolgársági kérvény akár egy napos jogszerű szlovákiai tartózkodást követően benyújtható és a kérelem gyorsan elbírálható.

Az említett törvényrész Lancz szerint nagyon általánosan fogalmaz, a kormány pedig ezt kihasználva a saját szájíze szerinti tartalommal töltötte meg a hozzá tartozó rendeletet. A törvény többek közt olyanok számára biztosítja a különleges kedvezményt, akik esetében ' ez a Szlovák Köztársaság érdekében áll'. A konkretizáló rendelet szerint ebbe a körbe tartozik például az is, aki'korábban szlovák állampolgár volt'.

A szándékolt céllal összességében nincs gond – magyarázta a Jogsegélyszolgálat munkatársa -, a probléma az, hogy egy rendeletnek a törvény végrehajtását kellene segítenie, ez azonban túlterjeszkedik azon, gyakorlatilag átírja a törvényt és 'sunyi módon' a törvényhozó helyett próbál finomítani a túl szigorúra sikerült szabályozáson.

A fentitől nagyobb probléma, hogy rendelet egy másik pontja szerint a kedvezményes szlovák állampolgárért folyamodó kérvényeket elbíráló a belügyminiszternek olyan körülményeket kell figyelembe vennie a döntéshozatalkor, amelyeknek egyrészt nincs a törvényben háttere, másrészt a magyar állampolgárságot szerzett szlovákiai magyarok kiszűréséhez biztosít eszközt:

A: mik voltak a szlovák állampolgárság elvesztésének okai,
B: a külföldi állampolgárság megszerzésének módja és feltételei, különös tekintettel arra a feltételre, hogy a külföldi állampolgárság megszerzésének időpontjábanszükség volt-e a külföldi államban bejegyzett lakhelyre vagy sem.

Ezek együtt eszközt biztosítanak a miniszternek ahhoz, hogy a magyar állampolgárságot megszerzett szlovákiai magyarok esetében elutasíthassa majd a kérelmet, hiszen nekik nem volt szükségük bejegyzett lakhelyre a magyar állampolgárság felvételekor. Ugyanakkor az egyéb állampolgárságot megszerzőknek - döntő többségük szlovák nemzetiségű - rendelkezniük kellett külföldi lakcímmel, mikor megszerezték más ország állampolgárságát. Ez utóbbiaknak tehát a miniszter 'gond nélkül' visszaadhatja az állampolgárságot.

Elemzik a lehetőségeket
A Jogsegélyszolgálat az új rendelet alapján előállt helyzetben is nyújt tanácsot. Jelenleg vizsgálják a rendelet összefüggéseit, s annak lehetőségeit, hogy a hozzájuk forduló személyeknek hogyan segítsenek – mondta el Lancz, a Rádió Orient érdeklődésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt