Városlista
2019. augusztus 19, hétfő - Huba

Hírek

2019. Május 11. 18:15, szombat | Helyi

Szlovákiában megfigyelik a magyarokat?!

Szlovákiában megfigyelik a magyarokat?!

Kamerával rögzítette egy szlovák nemzeti szervezet képviselője Párkányban a város szlovák nevét adó – ott sohasem járt – Ludovít Stúr szobrának felállítása ellen tiltakozó magyarokat.

A szobrot a Matica Slovenská nevű, szlovák nacionalista szervezet állíttatta a helyi önkormányzat és a városban élők – szlovákok és magyarok – tiltakozása ellenére. Az emlékmű az esztergomi Bazilikával szemben, a Duna-parton kapott helyett, állami területen: miután a helyi önkormányzat nem támogatta a kezdeményezést, a Matica Slovenská a szlovák hajózási vállalattól kért és kapott engedélyt. És állami támogatást is, melynek különös pikantériája, hogy a Most-Híd nevű kormányzó párt magyar(?) minisztere, Érsek Árpád vezette minisztériumtól.


A szobor avatását megelőző nap az MKP tiltakozó akció szervezett: a szobor melletti területen többek között Környi Zoltán és Tárnok Zoltán EP-képviselőjelöltek mellett Retkes János, a helyi szervezet elnöke, valamint MenyhártJózsef, az MKP elnöke szólalt fel. Utóbbi beszédében hangsúlyozta: nem Stúr szobrával szemben, hanem a választott helyszín, valamint a szlovákiai nemzetpolitika cinizmusával szemben tiltakoznak.

A rendezvényt végig rögzítette annak a Matica Slovenská nevű szervezetnek a küldöttje, amely a helyiek megkérdezése nélkül állíttatta a szobrot. Hogy mi céljuk volt a résztvevők részletes rögzítésével, nem tudni, de a békés szlovák-magyar együttélést helyben, és a két ország együttműködését az unióban biztosan nem szolgálja mindez.

Nem véletlen, hogy – információink szerint - Peter Pellegrini köztársasági elnök végül lemondta részvételét a szoboravató ünnepségen, amelyet holnap, május 12-én tartanak, a hírek szerint több busszal utaztatva Pozsonyból bértapsolókat a rendezvényre.

És a kamerával rögzítő úriember - kitakarva, hozzá méltóan:

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 19. 14:25, hétfő | Helyi

Vívónyár Esztergomban

A Szent György Vívó Egyesület utánpótlás korú vívóknak rendez edzőtábort hagyományosan minden nyáron.

2019. Augusztus 19. 09:39, hétfő | Helyi

Ma este a Bazilika előtt: Csíksomlyói Passió

A főpróba remekül sikerült, libabőrös hangulatú lesz a ma esti előadás.

2019. Augusztus 19. 06:00, hétfő | Helyi

Ittasan vezetett a 16 éves esztergomi fiatal

Elképesztő: 16 évesen, ittasan furikázott a \"kölcsönvett\" családi verdával Esztergomban,

2019. Augusztus 18. 18:39, vasárnap | Helyi

Állatkínzó lövi a kisállatokat Szentgyörgymezőn

Feljelentést tett több ott lakó is a rendőrségen.