Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Október 26. 10:39, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Szociális központot és fogyatékossággal élők lakóházait adták át Esztergomban

Szociális központot és fogyatékossággal élők lakóházait adták át Esztergomban

125 fogyatékos ember ellátására alkalmas szociális szolgáltató központot és 11 lakóházat adtak át pénteken Esztergomban. Az 1,4 milliárd forintos létesítmény az Irmák Nonprofit Kft. beruházásában valósult meg.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára a létesítmény átadása előtt azt mondta, az új ellátási forma rendszerváltást jelenít meg a fogyatékossággal élőkről való gondoskodásban.

A nagy, elkülönülten épített intézmények szinte kirekesztették a gondozottakat a társadalomból, a kis létszámú, támogatott lakóházak pedig visszavezetik őket a közösségbe - fogalmazott.
Hozzátette, az országban 206 helyszínen, 25 milliárd forint értékben épülnek hasonló lakóházak fogyatékossággal élőknek a nagyméretű ellátó intézmények kiváltására. Szebenszki János, a társaság ügyvezetője elmondta: 11 helyszínen építettek 8-12 ember elhelyezésére alkalmas lakóházakat. A szolgáltatóközpontban a nappali ellátást, a fejlesztő foglakozásokat és a házi segítségnyújtást végzik el.
Az újonnan létrejött intézmény több mint hetven új szociális szakmai munkahelyet hozott létre, a mosodán és a konyhán tíz ember dolgozik, valamint hatvan megváltozott munkaképességű személynek kínálnak bedolgozói tevékenységet.
Völner Pál, a térség fideszes országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy kezdetben idegenkedés fogadta a programot, nem látták szívesen a fogyatékkal élőket, azonban ez idővel pozitív irányba változott, elfogadóvá vált a környezet.
Az Irmák Közhasznú Nonprofit Kft. 2000 óta foglalkozik fogyatékosok és idősek gondozásával Albertirsán, Csobánkán, Esztergomban és Piliscsabán, közel négyszáz embert látnak el.

Borítókép: rehabportál.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT