Városlista
2021. december 3, péntek - Ferenc

Hírek

2021. Október 26. 10:39, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Szociális központot és fogyatékossággal élők lakóházait adták át Esztergomban

Szociális központot és fogyatékossággal élők lakóházait adták át Esztergomban

125 fogyatékos ember ellátására alkalmas szociális szolgáltató központot és 11 lakóházat adtak át pénteken Esztergomban. Az 1,4 milliárd forintos létesítmény az Irmák Nonprofit Kft. beruházásában valósult meg.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára a létesítmény átadása előtt azt mondta, az új ellátási forma rendszerváltást jelenít meg a fogyatékossággal élőkről való gondoskodásban.

A nagy, elkülönülten épített intézmények szinte kirekesztették a gondozottakat a társadalomból, a kis létszámú, támogatott lakóházak pedig visszavezetik őket a közösségbe - fogalmazott.
Hozzátette, az országban 206 helyszínen, 25 milliárd forint értékben épülnek hasonló lakóházak fogyatékossággal élőknek a nagyméretű ellátó intézmények kiváltására. Szebenszki János, a társaság ügyvezetője elmondta: 11 helyszínen építettek 8-12 ember elhelyezésére alkalmas lakóházakat. A szolgáltatóközpontban a nappali ellátást, a fejlesztő foglakozásokat és a házi segítségnyújtást végzik el.
Az újonnan létrejött intézmény több mint hetven új szociális szakmai munkahelyet hozott létre, a mosodán és a konyhán tíz ember dolgozik, valamint hatvan megváltozott munkaképességű személynek kínálnak bedolgozói tevékenységet.
Völner Pál, a térség fideszes országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy kezdetben idegenkedés fogadta a programot, nem látták szívesen a fogyatékkal élőket, azonban ez idővel pozitív irányba változott, elfogadóvá vált a környezet.
Az Irmák Közhasznú Nonprofit Kft. 2000 óta foglalkozik fogyatékosok és idősek gondozásával Albertirsán, Csobánkán, Esztergomban és Piliscsabán, közel négyszáz embert látnak el.

Borítókép: rehabportál.hu

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 02. 08:50, csütörtök | Helyi

Lezárult a közbeszerzés - megkezdődhet az M100 építése

A Magyar Építők c. lap adta elsőként hírül, hogy lezárult M100 gyorsforgalmi út Bicske − Esztergom szakasz kiviteli terveinek elkészítésére és kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárás.

2021. December 01. 13:39, szerda | Helyi

Karácsony és szilveszter között szünetel az ügyfélfogadás az esztergomi polgármesteri hivatalban

Az ún. igazgatási szünetről Schottner Norbert jegyző jelentetett meg közleményt a város honlapján a mai napon.

2021. December 01. 07:18, szerda | Helyi

Változik Torma László képviselő fogadóórája

Torma László képviselő december 6. napjára meghirdetett fogadóórája elmarad.

2021. November 30. 14:55, kedd | Helyi

Több helyen is megváltozik a forgalmi rend Esztergomban december 1-től

A Városfejlesztési Környezetvédelmi és Kulturális Bizottság lakossági kérelmek, illetve hatósági és hivatali észrevételek alapján több ponton is módosította a város forgalmi rendjét, melyek december 1-től lépnek életbe.