Városlista
2020. február 24, hétfő - Mátyás

Hírek

2012. Július 02. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: Veres Béla, az MTI tudósítója jelenti

Szociálpolitikai javaslatcsomagot állít össze az Európai Bizottság

Szociálpolitikai javaslatcsomagot állít össze az Európai Bizottság

Szociálpolitikai javaslatcsomag összeállítására készül az Európai Bizottság - jelentette be Andor László, az európai uniós végrehajtó testület foglalkoztatásért, szociálpolitikáért és a társadalmi befogadásért felelős tagja egy brüsszeli sajtóbeszélgetésen.

Mint elmondta, hasonló jellegű, több elemből álló dokumentumegyüttesben gondolkodnak, mint amilyet a bizottság április elején tett közzé a foglalkoztatáspolitika területén.
A válság szociális következményei "elég egyértelműek", szükség van további lépésekre a szociálpolitika témakörében - fogalmazott a magyar biztos. Ezek segítségével védenék és ösztönöznék a szociális beruházásokat a tagországokban.
Andor László elmondta, hogy az elmúlt félév a bizottság foglalkoztatási és szociális tárcájának szempontjából is nagyon intenzív időszak volt. Meghatározta tevékenységüket, hogy tavaly nyár végétől már egyértelmű volt: az európai gazdaság lelassul, és a tagországok egy része recesszióba csúszik.
Az idei első félévben végzett munka eredményei közül kiemelte a már említett foglalkoztatási csomagot, amely a következő időszak foglalkoztatáspolitikai reformjaira tesz javasatokat. A csomag egyebek között számba veszi a jövőben a legnagyobb munkahelyteremtő potenciállal rendelkező területeket, az uniós tagállamoknak pedig elsősorban a munkaerő-kereslet növelését elérni képes javaslatokat ad. A témáról szeptember elején nagyszabású konferenciát is rendez a bizottság Brüsszelben.
A félévben hozott további bizottsági munkaügyi döntések közül Andor László felhívta a figyelmet a megerősített gazdasági együttműködés jegyében készített úgynevezett országspecifikus ajánlásokra, amelyeket a bizottság tavaly után már másodszor készített el.
Emlékeztetett arra, hogy miután a fiatalok munkanélkülisége speciális problémaként a válság miatt még inkább előtérbe került, az ifjúsági foglalkoztatás fellendítésére külön javaslatot dolgoztak ki. Ennek célja javítani a képzés minőségét, fokozni a mobilitást, ösztönözni a fiatalok vállalkozásait, és hatékonyabbá tenni a strukturális alapok felhasználását mindezek érdekében.
A magyar biztos illetékességébe tartozott a vállalati szerkezetváltásokkal kapcsolatos jó gyakorlatok és lehetőségek gyűjteményét tartalmazó zöld könyv összeállítása, valamint a nyugdíjakról szóló fehér könyv kidolgozása is.
A kiküldött munkavállalókkal kapcsolatos szabályozás javítására a bizottság szintén idén tett javaslatokat, beleértve a szociális jogok kérdését is. Ennek érdekessége, hogy az ilyen típusú jogszabályjavaslatok ügyében - az 2009-ben életbe lépett Lisszaboni Szerződés értelmében - a tagországok "sárga lappal" élhetnek, azaz jelezhetik a brüsszeli bizottságnak, hogy a témát nemzeti illetékességnek tartják. A tagállamok fele a jelen esetben élt is ezzel a lehetőséggel.
A tárca előtt álló feladatok között, a szociálpolitikai csomag mellett Andor László megemlítette, hogy az ifjúsági foglalkoztatással kapcsolatban még idén uniós szintű jogszabályi döntéseket kellene hozni. Ilyen téma az úgynevezett ifjúsági garancia és a gyakornoki programok jó minőségét biztosító keretszabályok megalkotása. Szintén napirenden vannak a gyermekszegénységgel kapcsolatos ajánlások. Készül a bizottság arra is, hogy a munkaidővel kapcsolatos uniós irányelv esetleg ismét a napirendjére kerül -- függően attól, hogy az uniós szociális partnerek egymás közti egyeztetési folyamata megállapodással zárul-e.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 24. 13:48, hétfő | Külföld

Emelkedett a halottak és a fertőzöttek száma is Észak-Olaszországban

Újabb idős beteg veszítette életét az új koronavírus okozta fertőzés következtében az északnyugat-olaszországi Lombardia tartományban, ahol már 160 fölé emelkedett a betegek száma

2020. Február 24. 12:29, hétfő | Külföld

Az EU 232 millió eurót különít el a vírus visszaszorítására

Az Európai Unió 232 millió eurót (mintegy 76,5 milliárd forint) különített el a vírus világméretű elterjedésének megelőzésére és a járvány visszaszorítására, valamint a felkészülés fokozására

2020. Február 24. 07:27, hétfő | Külföld

Több kínai tartomány csökkentette a készültségi fokozatát a biztató adatok nyomán

Több kínai tartomány csökkentette az új típusú koronavírus-járvány miatti készültségi fokozatát hétfőtől, miután az elmúlt napok adatai szerint az ország nagy részén sikerült megfékezni a vírus terjedését.

2020. Február 24. 07:24, hétfő | Külföld

Négy fertőzöttet találtak a Diamond Princessről Nagy-Britanniába szállított utasok között

Négyen fertőződtek meg az új típusú koronavírussal azok közül, akiket a Japán partjainál veszteglő Diamond Princess óceánjáró utasai közül Nagy-Britanniába szállítottak - közölték vasárnap a brit hatóságok.