Városlista
2024. július 25, csütörtök - Kristóf, Jakab

Hírek

2013. Július 17. 07:50, szerda | Helyi
Forrás: MTI/fotó:illusztráció

Szolárparabola-adomány Esztergom-Kertvárosba

Szolárparabola-adomány Esztergom-Kertvárosba

Használati melegvizet előállító szolárparabolát adományozott kedden a Komárom-Esztergom Megyei Integrált Szociális Intézmény esztergomi intézetének az MVM Magyar Villamos Művek Zrt..

Az MVM a tizedik közintézménynek nyújt segítséget a magyar fejlesztésű, megújuló energiát alkalmazó rendszerrel, amely a víz felmelegítésével évente 1500 köbméter gáz értékének megfelelő költséget képes megtakarítani - mondta el Nagy Sándor termelési vezérigazgató-helyettes a készülék átadásán, Esztergomban.

Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár kiemelte: a készülék alkalmazásával megtakarított összeget az intézmény az alapellátásra, a súlyos pszichiátriai betegek gondozására fordíthatja. A szolárparabolát az intézmény tetején helyezték el, 165 tükör vetíti a napsugarakat egy hőcserélőre, és az abban lévő folyadék melegíti fel a használati meleg vizet. A berendezés a Nap járásához igazodik, a biztonsági rendszer pedig egy adott szélsebesség felett elforgatja a tükröket.

Az intézmény 150 beteget lát el bentlakásos formában. Az épületet 2007-ben készült el, 1,2 milliárd forintos ráfordítással, zöldmezős beruházásként.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 10:14, kedd | Helyi

Magyar Nagydíj

Motoros mentő és autómentő is szolgálatban lesz a hétvégén az M3-as autópályán

2024. Június 25. 13:36, kedd | Helyi

ELTŰNT HOLTSÁG AMINA MIRIAM

Eltűnés miatt keresi a Komáromi Rendőrkapitányság a 14 éves lányt.

2024. Június 21. 22:26, péntek | Helyi

Látványos tudományos műsorral készül a Richter a Múzeumok Éjszakájára

Június 22-én, szombaton a Múzeumok Éjszakáján a Duna Múzeumban lélegzetelállító tudományos show-t mutat be az esztergomi rendezvény támogatója, a Richter Gedeon Nyrt.