Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Július 17. 07:50, szerda | Helyi
Forrás: MTI/fotó:illusztráció

Szolárparabola-adomány Esztergom-Kertvárosba

Szolárparabola-adomány Esztergom-Kertvárosba

Használati melegvizet előállító szolárparabolát adományozott kedden a Komárom-Esztergom Megyei Integrált Szociális Intézmény esztergomi intézetének az MVM Magyar Villamos Művek Zrt..

Az MVM a tizedik közintézménynek nyújt segítséget a magyar fejlesztésű, megújuló energiát alkalmazó rendszerrel, amely a víz felmelegítésével évente 1500 köbméter gáz értékének megfelelő költséget képes megtakarítani - mondta el Nagy Sándor termelési vezérigazgató-helyettes a készülék átadásán, Esztergomban.

Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár kiemelte: a készülék alkalmazásával megtakarított összeget az intézmény az alapellátásra, a súlyos pszichiátriai betegek gondozására fordíthatja. A szolárparabolát az intézmény tetején helyezték el, 165 tükör vetíti a napsugarakat egy hőcserélőre, és az abban lévő folyadék melegíti fel a használati meleg vizet. A berendezés a Nap járásához igazodik, a biztonsági rendszer pedig egy adott szélsebesség felett elforgatja a tükröket.

Az intézmény 150 beteget lát el bentlakásos formában. Az épületet 2007-ben készült el, 1,2 milliárd forintos ráfordítással, zöldmezős beruházásként.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT