Városlista
2020. október 21, szerda - Orsolya

Hírek

2011. Szeptember 14. 14:25, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Szuper harci járművet fejlesztenek hazánkban

Szuper harci járművet fejlesztenek hazánkban

Atom-, biológiai- és vegyi felderítő-terepjáró gyártásába kezdett a Gamma Műszaki Zrt.

A cég mérnökei a XXI. század technológiai fejlesztéseit is felhasználva tervezték meg a nemcsak katonai, de a katasztrófavédelem igényeit is kielégítő korszerű harcjárművet.

A komplex sugárfelderítő-rendszert magyar fejlesztésű és gyártású terepjáró járműbe integrálták. A Komondor névre keresztelt, moduláris ballisztikai védelemmel is felvértezett robosztus terepjáró védelmi szintjét, képességeit a majdani megrendelő saját igényei szerint választhatja ki. A szovjet időkből itt maradt és a '80-as évek technikai színvonalát képviselő gyalogsági harcjárműveket legkésőbb 2016-ban - a tervezett üzemidő lejárta miatt - kivonják a honvédség rendszeréből. Ezért szükségessé vált a Magyar Honvédség nemzeti védelmi és szövetségesi feladatainak ellátását biztosító könnyűpáncél-védettségű harcjármű család kifejlesztése. A többféle változatban gyártható páncélozott jármű - kialakítása révén - könnyen alkalmazható speciális polgári- és rendvédelmi feladatok ellátására is.

A közel 15 tonnás két- vagy háromtengelyes változatban készülő jármű első példányainak gyártása - a motor kivételével - Magyarországon, magyar munkaerővel valósult meg. A hazai igények kielégítésén túl, lehetővé válik exportigények kielégítése is, már több távoli ország is érdeklődik a jármű iránt.

A Respirátor Zrt. több magyar cég részvételével kezdte meg gyártani a majdani járműcsalád első darabjait. Ennek első típusváltozatát fejleszti a Gamma Zrt., de a két cég készen áll a további fejlesztés során a magyar gyártó- és szolgáltatóipar más szereplőit is - kiemelten a magyar védelmi ipar gyártóit - összefogni és bevonni a projektbe. (rá)

HavariaPressEzek érdekelhetnek még

2020. Október 20. 17:02, kedd | Belföld

Véradásra buzdít az OVSZ

Várja a véradók jelentkezését az Országos Vérellátó Szolgálat, amelynek szakmai főigazgató-helyettese hétfőn az M1 csatornán hangsúlyozta:

2020. Október 20. 15:02, kedd | Belföld

Nem rázta meg a járványhelyzet a használtautó-piacot

A használtautó-piacot kevéssé rázta meg a koronavírus-járvány, a minőségi, egy-hét éves használt autókkal kereskedők számára még új vevőket is hozott a járványhelyzet - állapítja meg a DasWeltAuto.

2020. Október 20. 11:51, kedd | Belföld

Huszonhárom kiló marihuánát találtak egy buszban Röszkén - VIDEÓ

Több mint huszonhárom kilogramm marihuánát találtak a pénzügyőrök Röszkén egy autóbuszban - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden az MTI-t.

2020. Október 20. 09:21, kedd | Belföld

Meghalt közel 40 beteg, majd 1000-rel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma

Elhunyt 38 többségében idős, krónikus beteg, és újabb 989 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu kedden.