Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2023. Március 19. 09:24, vasárnap | PR
Forrás: (x)

Szürkehályog műtét utáni lábadozás: mire számíthatok?

Szürkehályog műtét utáni lábadozás: mire számíthatok?

A szürkehályog, azaz a szemlencse elhomályosodása műtéti úton szüntethető meg. Mivel a szemlencse nagyon fontos szerepet játszik az éleslátásban, ezért ezt a műtétet mindenképpen érdemes megfontolni.

A szürkehályog ellen szemüveg viselésével védekezni nem lehet, így a műtét marad az egyetlen megoldás a probléma megszüntetésére.

Mi történik a lábadozási időszakban, mire számíthatunk?

Mielőtt rátérnénk a műtét utáni időszakra nézzük meg, hogy miként zajlik a műtét. A műtét minden esetben egy előre egyeztetett időpontban történik. A műtét nem jár altatással és injekciót sem fogunk kapni. Műtét közben az érzéstelenítést cseppekkel végzik el. Az ultrahangos lencseeltávolítást egy kis seben keresztül végzik el. A beavatkozás lényege, hogy a szürkehályogot tulajdonképpen porszerűre törik az ultrahang segítségével. Az eltávolítás során ejtett seben keresztül behelyezik a műlencsét, amely majd biztosítja számunkra a jó látást. A szürkehályog műtét összesen 10 percet vesz igénybe és teljesen fájdalommentesen zajlik. A műtét végeztével 1-2 órán keresztül kell pihennünk és ha semmilyen komplikációt nem tapasztalnak, akkor rögtön haza is mehetünk. Közvetlenül a műtét után könnyezhetünk vagy diszkomfort érzésünk is lehet, de ezek 1-2 nap múlva elmúlnak és semmi sem fog bennünket emlékeztetni a műtétre. A lábadozási idő alatt tilos a hajolgatás és a nehéz súlyok emelése. Bármilyen más, mindennapos tevékenységet bátran végezhetünk.

És elérkeztünk a kontrollvizsgálatokhoz, valamint a lábadozási időszakhoz. Az első kontrollvizsgálat rögtön a műtét utáni napon történik meg. A következő vizsgálat időpontja pontosan a műtét után 2 hónappal lesz, amikor ellenőrzik a látásélességet és ha szükséges, akkor szemüveget is felírnak. A 2 hónapos kontroll után évente kell majd megjelennünk szemészeti szakvizsgálatokon.

Dr. Nagymihály Attila szürkehályog specialista szerint pácienstől függően "a végleges látásélesség kb. 1 hónap után alakul ki". Szemüveg nélkül távolra nagyon jól fogunk látni, így az eddigi szemüveg és a kontaktlencse viselésétől eltekinthetünk. Ha a műtét során egy úgynevezett trifokális vagy multifokális lencse kerül beültetésre, akkor a közeli és a távoli látásunk is megoldódik.

Vállalnak-e garanciát a műtétre?

Igyekezzünk olyan specialistát keresni, aki garanciát vállal a szürkehályog műtétre. Ha fejlett műtéti technikát alkalmaznak, akkor nagyon kicsi az esélye a komplikációk kialakulásának vagy az esetleges szövődményeknek. Az előzetes vizsgálatok során kérjük a garanciával kapcsolatos teljes tájékoztatást, így mi is sokkal könnyebben el tudjuk dönteni, hogy melyik klinikát és orvost válasszuk a műtét elvégzésére. Ha mégsem sikerül tökéletesen a műtét, akkor még mindig van lehetőség a dioptriakorrekcióra, amely után a látásunk már jó lesz. Ha nem szürkehályog problémánk van, csak szeretnénk megszabadulni a szemüveg viselésétől, akkor szintén ilyen lábadozásra terminusra számíthatunk.

Címkék: műtét, szürkehályog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 09:45, szerda | PR

K&H: a karbonlábnyom csökkentése üzletileg is megéri

a legfrissebb CDP-jelentés szerint csak minden ötödik európai cég aktív a zöld átállás terén

2024. Május 03. 10:23, péntek | PR

Mik lehetnek a migrén piercing hatásai?

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.