Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Február 15. 13:32, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu

Öt éve nincs magyar „film”

Öt éve nincs magyar „film”

Öt évvel ezelőtt ezekben az órákban lett vége a legendás Forte-gyárnak.

Nem csoda, hogy aznap fotósok hada érkezett, hogy képekkel vegyenek búcsút az egykori ipari óriástól, hiszen nemzedékek fényképei készültek a filmjeikre és a fotópapírjaikra. A végnapokban még mindig százötvenen dolgoztak a váci gyárépületben.

Ezekben a percekben lett vége egy legendának Magyarországon – riporterek és rajongók nézhették végig, ahogy utoljára csomagoltak fotópapírt a Forte gyárban. „Csőnadrág és hegyes cipő, így állok Forte filmeken” – írta Bereményi Géza Cseh Tamásnak, a Desiré bottal üti a saját nyomát című daluk szövegében. És egy másikban is, a Krakkói vonatban: „Gondolj a galambokra Krakkó főterén / Fénykép készül Forte filmre, rajta te meg én.” A Forte, úgy tűnik, alap volt. Mint a galambok Krakkó főterén vagy mint a Mambo magnó és a „rock and roll music”.

Persze a Forte nemcsak az ő generációjuknak volt semmivel be nem helyettesíthető fogalom, hanem már a szüleiknek is: a gyárat a Kodak leányvállalataként még 1913-ban kezdték el építeni, a termelés pedig 1922-ben indult meg. A második világháború után a Kodak az akkori Magyar Hitel Banknak adta el a vállalatot. A bank 1947-es államosítása után a cég Forte Fotokémiai Ipar néven vált állami vállalattá, és évtizedekig volt monopolhelyzetben a legtöbb fotótermék értékesítésében.

Ha szegény Bereményi Géza-Desiré már akkor is bottal ütötte a saját nyomát, nem tudni, mit írt volna, ha ismeri a dolgok huszonegyedik századi végkifejletét. A Forte esetében legalábbis biztosan ez a helyzet. Az 1922-től folyamatosan működő gyár, bár megérte még az ezredfordulót, de a száz évet már közel sem. Az utolsó évek folyamatos küszködésben teltek, 2004 végén felszámolási eljárás indult a társaság ellen, amely időközben 800 millió forintos adósságot halmozott fel. 2005-ben még egyszer nekifutottak, de újra csak veszteséget termelt a nagy múltú üzem.

A Forte az idén ünnepelné a kilencvenedik születésnapját, és most van az ötéves évfordulója annak, hogy 2007. február 14-én, szerdán utolsó alkalommal dolgozott az akkorra már sok leépítést megélt gyár maradék százötven alkalmazottja.

Meglepően sokan jöttek el akkor, hogy elbúcsúzzanak a Forte márkától. Nemcsak az amatőr rajongók, hanem a fotósok is, és – csekély vigaszként – nagyon szép-szomorú sorozatok születtek ezen a napsütéses februári napon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.