Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Október 15. 16:53, péntek | Helyi
Forrás: esztergom.hu

Tájékoztató a társasházakban élők számára a szelektív-hulladékszállítás változásairól

Tájékoztató a társasházakban élők számára a szelektív-hulladékszállítás változásairól

Esztergom Város Önkormányzat képviselő-testülete a 237/2021. (VIII.27.) határozatában döntött a szelektív-hulladékgyűjtő szigetek végleges megszüntetéséről 2021. október 17. napjáig.

Emellett a testület határozott a házhoz menő szelektív-hulladékszállítás rendszerének a társasházi ingatlanokra történő kiterjesztéséről is. A keletkező szelektív hulladékot a szelektív-hulladékgyűjtő szigetek megszüntetését követő első két hónapban a Vertikál Zrt. által biztosított tárolóedényben, vagy áttetsző műanyag zsákban kell a szállítási napokon kihelyezni. A két hónap elteltével a közszolgáltató kizárólag az általa biztosított edényekből végzi az elszállítást (kivételt képez az edényzet űrtartalmát meghaladó, áttetsző zsákban kihelyezett szelektív hulladék). A tárolóedények iránti igényüket a közös képviselőknek szíveskedjenek jelezni.

A biztosított edények mérete és darabszáma függ a lakótömb, illetve a lakóközösség méretétől (egy, vagy több lépcsőház kapacitását látja el), illetve a lakók igényeitől, az épület adottságaitól.

A hulladéktárolókat a lakóházak belső udvarában, alagsorában, más belső helyiségében vagy kültéren, elzárva kell elhelyezni. Az illegális hulladéklerakás megakadályozás érdekében a kukákat közterületen csak kivételes esetben, közterület-használati díj ellenében és zárható ketrecben engedélyezett tárolni. Ezen felépítmények kihelyezésének költsége, illetve az éves közterület használati díj a lakóközösséget terheli. A díj mértékét Esztergom Város Önkormányzat képviselő-testületének a közterületek használatáról szóló 30/2021. (VI.14.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 5. pont IV. alpont határozza meg: nem kereskedelmi, vendéglátói rendezvényekkel összefüggő közterület-használatok: 10Ft/nap/m2.

A ketrecek kivitelezését a Zöld-Út Esztergom Kft. végzi el. A felépítmények tervezésénél és kivitelezésénél az egységes városkép megteremtése mellett időtálló, esztétikus ugyanakkor költséghatékony megvalósításra, illetve anyaghasználatra törekszünk.

A szelektív hulladékot (zsákban és kukában egyaránt) a társasház-ingatlan elé, a hulladékszállító jármű által megközelíthető helyre kell kihelyezni, legkorábban az elszállítást megelőző délután oly módon, hogy a gyalogos forgalmat a lehető legkisebb mértékben, a közúti forgalmat pedig egyáltalán ne akadályozza.

A házhoz menő szelektív hulladék szállítás a társasházak számára a 42. héten indul, azaz első alkalommal 2021. október 19-én kedden és 22-én pénteken, majd ezt követően minden héten ugyanezen a napokon.

Kizárólag a papír, a fém és a műanyag hulladék kerül elszállításra, az utóválogatás műszaki megoldása miatt, üveg nem. A keletkező üveghulladékot, továbbá minden más szelektíven gyűjthető hulladékot az Árok utca 44. szám alatt (a Zöld-Út Esztergom Kft. telephelyén) kialakított szelektív hulladékgyűjtő ponton, ellenőrzött körülmények között, 24 órás felügyelet mellett, a hét bármely napján leadhatják az érvényes hulladékszállítási szerződéssel rendelkező esztergomi lakosok.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az Árok utca 44. szám alatti szelektív hulladékgyűjtő pont használatára kizárólag a hulladékszállítási szerződéssel rendelkező esztergomi magánszemélyek jogosultak. A vendéglátó és egyéb szolgáltató egységek a Vertikál Zrt. esztergomi ügyfélszolgálatán (személyesen a Pór Antal tér 1. szám alatt, elektronikus levélben az ugyfelszolgalat.vezeto@vertikalzrt.hu e-mail címen vagy telefonon a 06-22-576-070 számon) kaphatnak felvilágosítást a számukra elérhető szelektív-hulladékelszállítási lehetőségekről.

Azok a családi házas ingatlantulajdonosok, akik a nyár folyamán nem vették át a szelektív hulladék elszállítására alkalmas 120 literes edényt, előzetes adategyeztetést követően továbbra is megtehetik az esztergomi-kertvárosi hulladékátrakó állomáson. Adategyeztetésre a Vertikál Zrt. ügyfélszolgálatán van lehetőség a fenti elérhetőségek valamelyikén, amelyeken a szelektív hulladék elszállításával kapcsolatos további információk is kérhetők.

A szelektív hulladék heti elszállításának rendje:

KEDD

ARADI VÉRTANÚK TERE
ARANYHEGYI LAKÓPARK
ARANYHEGYI ÚT
BABITS MIHÁLY ÚT
BAJCSY-ZSILINSZKY ÚT
BÁNFI LUKÁCS ÚT
BÁNOMI LAKÓPARK
BÁNOMI LAKÓTELEP
BÁNOMI ÚT
BÉKE TÉR
IRINYI JÁNOS UTCA
KOSSUTH LAJOS UTCA
KÖLCSEY FERENC UTCA
LEININGEN KÁROLY UTCA
LŐRINC UTCA
MAGYARY LÁSZLÓ UTCA
MARTSA ALAJOS UTCA
MINDSZENTY TÉR
MONTEVERDI UTCA
PÁZMÁNY PÉTER UTCA
RÁKÓCZI TÉR
RÉNYI REZSŐ UTCA
ROZETTI LÁZÁR DIÁK UTCA
RUDINAI MOLNÁR ISTVÁN UTCA
SEMMELWEIS UTCA
VASKAPUI ÚT
VÁR UTCA
PÉNTEK

BAROSS GÁBOR ÚT
BOTTYÁN JÁNOS UTCA
BUDAI NAGY ANTAL UTCA
DEÁK FERENC UTCA
DOBOGÓKŐI ÚT
ERZSÉBET KIRÁLYNÉ UTCA
GALAGONYÁS ÚT
KESZTÖLCI ÚT
KIS DUNA SÉTÁNY
KISS JÁNOS ALTÁBORNAGY UTCA
MÓRICZ ZSIGMOND UTCA
NÉMETH LÁSZLÓ UTCA
SCHALKHÁZ FERENC UTCA
SCHLEIFER MÁTYÁS UTCA
SCHWEIDEL JÓZSEF UTCA
SIMOR JÁNOS UTCA
SUGÁR ÚT
SZALÉZI UTCA
SZÉCHENYI TÉR
TÁTI ÚT
WESSELÉNYI MIKLÓS UTCA

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT