Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2016. Április 06. 08:47, szerda | Helyi
Forrás: közlemény

Tárlat és koncert vezette fel a nemzetközi gitárfesztivált Esztergomban

Tárlat és koncert vezette fel a nemzetközi gitárfesztivált Esztergomban

Az önkormányzat és a Vármúzeum kulturális napot tartott április 3-án, melyen díjtalanul látogatható képzőművészeti tárlat és komolyzenei gitárkoncert vezette fel a májusi, nemzetközi gitárfesztivál programjait.

Az Esztergomi Tavaszi Fesztiválnak otthont adó Vármúzeumban nyílt meg a Velencéből Esztergomba című kiállítás. A Magyar Miklós festőművész és Vincze József szobrászművész tárlatmegnyitóján Romanek Etelka polgármester és Rezi Kató Gábor múzeumigazgató mondott köszöntőt, a kiállított alkotásokat Bánhidy László alpolgármester méltatta.

A kiállításon Szabó Sándor gitárművész produkciójával már előre hozta az esti koncert üzenetét, hangulatát. Magyar Miklós festőművész, aki alapító tagja a modern kortárs művészekből álló Colosseum-csoportnak bevallása szerint a festészet mellett meghatározó létélménye a zene, azon belül is a jazz, a blues, a progresszív rock. Vincze József szobrászművész hasonló beállítottságú, képzőművészeti tevékenysége mellett jelentős szerepet kap életében és művészeti kiállításainál a zene, már csak azért is mert maga is muzsikus.

Az Esztergomi Tavaszi Fesztivál második felében, a Vármúzeum nagytermébe rendezett koncertet hallgathatta meg a publikum. Ekkor a már fent említett Szabó Sándor gitárművész mellett Claus Boesser Ferrari és Heiko Plank örvendeztette meg a közönséget előadásával. E két utóbbi muzsikus az általuk képviselt műfaj sajátságos és rendkívül különleges reprezentánsa. Claus Boesser Ferrari már a 70-es évektől kezdve koncertezett és készített felvételeket, szólóanyagokat és hírneves pop-rock előadók kíséreteként. Heiko Plank német gitáros, zeneszerző újragondolva az akusztikus gitár kivitelét, egyéni játéktechnikájával bűvöli el közönségét. A több szerepben, narrátori és zenészi feladatokat is vállaló Szabó Sándor nemcsak gitárművész, de zeneszerző és zenekutató is, aki a 16 húros és bariton gitárok mestereként vált ismerté. Hármójuk csodálatos produkciója feledhetetlen koncertélményt jelentett az esztergomi közönségnek.

Miként a képzőművészeti kiállításra, úgy a komolyzenei koncertre is sokan voltak kíváncsiak, a szép tavaszi idő, a patinás helyszín, a szívmelengető művészeti élmények sokak számára adtak, remélhetőleg maradandó emléket itt Esztergomban az első áprilisi hétvégén.

A mostani kulturális nap többszörös funkcióval bírt, hiszen egyfajta ízelítőt jelentett a XV. Nemzetközi Akusztikus Gitárzenei Fesztivál május 9-én Esztergomban tartandó koncertjeire.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban