Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 21. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tavasz végére megegyezés a bankokkal?

Tavasz végére megegyezés a bankokkal?

A Magyar Nemzet azt írja, hogy amennyiben a bankokkal folytatott kormányzati tárgyalások zökkenőmentesen zajlanak, várhatóan tavasz végére eredménnyel zárulhatnak az egyeztetések. A lap információi szerint egyelőre csak informális tárgyalások vannak a kormány és a bankok között arról, hogy a pénzintézetek miként járulhatnának hozzá nagyobb mértékben a gazdasági növekedéshez, de ezzel párhuzamosan a bankok terheinek csökkentése is napirenden van.

Persze más ágazatok is jól járnának, mivel a vállalkozásoknak juttatott forráskihelyezés is serkenti a gazdasági növekedést, vagyis a beruházást szolgáló vállalati hitelek után is járna adókedvezmény. A tervek szerint a banki pénzek megmozdításában a Magyar Nemzeti Bank új vezetése is részt vesz majd. A cél az, hogy a pénzintézetek ne a jegybanknál parkoltassák a forrásaikat, hanem a gazdaság működését serkentsék. Ezt többek között úgy érheti el a nemzeti bank, ha csökkenti a pénzintézetek legkedveltebb termékének, a kéthetes betéteknek a kamatát.

A kabinet a bankokkal közösen dolgozná ki azt a módszert is, amivel mérni lehet, hogy a pénzintézetek által kihelyezett hitel valóban hozzájárult-e a bruttó hazai össztermék növeléséhez. Szakértők szerint a megállapodás elsősorban az építőiparon segítene, de más ágazatok is jól járnának, mert a vállalkozásoknak juttatott forráskihelyezés is serkenti a gazdasági növekedést.

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint a hitelezés serkentése a jelenlegi körülmények között ésszerű döntés a kormány részéről. Egyes vélemények szerint az új tárgyalások hátterében az is állhat, hogy tavaly a vártnál is rosszabbul alakult hazánk bruttó nemzeti össztermékének az alakulása. A GDP ugyanis 1,7 százalékkal csökkent. Emiatt dönthetett úgy a kormány, hogy a pénzintézetek terheinek csökkentésével teszi érdekeltté a bankokat a hitelezésben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk