Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Május 05. 10:58, péntek | Helyi
Forrás: ITE

Tavaszi nagytakarítás – tippek, trükkök, költséghatékonyság!

Tavaszi nagytakarítás – tippek, trükkök, költséghatékonyság!

A tavaszi nagytakarítás mára már szállóigévé vált: ha jön a tavasz, minden háziasszony rituálisan fog bele a szőnyegtisztításba, a függönymosásba és minden olyan hely kisikálásába, amire egész évben nem is gondol.

Azonban amekkora a ház, akkora a nyűg is: ilyenkor azok lélegeznek fel legelőször, akik kis ékszerdobozban élnek, aki pedig a nagy tereket részesíti előnyben, nos, az napokig elmerül ilyenkor a munkában – és mindig marad olyan terület, amit elfelejt, kihagy, „majd legközelebb megcsinál”. Szedjünk össze néhány olyan tippet, amivel könnyebbé, olcsóbbá, és talán elviselhetőbbé tesszük a legendás tavaszi nagytakarítást!

1. Minden esetben hallgassunk zenét – jókedvre derít, és ritmusra jobban megy a tisztogatás is.

2. Ha potenciális esélyt látunk a segítségre a családtagok között, bátran tegyük szóvá, hogy jól jönne! Akár barátnős program is lehet: egyik héten nálad, másik héten a barátnődnél veszitek kezelésbe a lakást, és amellett, hogy hasznosan töltitek az időt, még beszélgetni is tudtok.

3. Fentről lefelé haladjunk: először jöjjön a pókhálózás és a szekrények teteje – így a lehulló port és egyebet a takarítás legvégén felporszívózzuk és feltöröljük majd. Ne feledjük porszívózás előtt alaposan kiüríteni a porzsákot, különben a por visszakerül a levegőbe, majd leülepszik és kezdhetjük elölről az egészet.

4. Amíg a bútorokat törölgetjük, bátran dobjuk be a terítőket és a függönyöket a mosógépbe – amíg megy a kímélő mosás, addig végzünk is az aktuális szobával – különösen, ha fürgék vagyunk.

5. A polcokról pakoljuk lavórba vagy dobozokba a csecsebecséket, könyveket, egyebeket, és nemes egyszerűséggel tároljuk őket egy másik helyiségben addig, amíg az érintett szobában le nem törölgettünk mindent. Ha végeztünk, törölgessük le a dísztárgyakat is, és így kerüljenek vissza a helyükre!

6. Ha már törölgetés: bár csábítóak a bolti virágillatú folyadékok, spórolni ezeken is lehet. A citrom, a szódabikarbóna és az ecet örök triumvirátusa bizony itt is megállja a helyét, különösképpen a síkfelületek tisztításakor. Ne ijedjünk meg, az ecetszag hamar elillan, és cserébe még a kellemetlen szagokat is teljesen semlegesíti – dohányosoknak és állatosoknak igazi jolly joker.

7. Ha van rászánni való összeg, egyszeri befektetésként gondoljunk a tükrökre és az ablakokra is. Ezek eléggé bosszantóak tudnak lenni, ha csíkosak, foltosak maradnak: szerezzünk be egy ablaklehúzót – aki nem használ ilyet rendszeresen, nem is tudja, micsoda megkönnyebbülés lehet!

8. A rend és a tisztaság megtartása: az a helyzet, hogy hiába a szorgalmas kezek és az alaposság, ha pár nap múlva szertefoszlik minden addigi munkánk. Jó taktika, ha szokásunkká tesszük, hogy minden nap negyed órát szánunk arra, hogy minden a helyére kerüljön – ez lehet akár reggel, indulás előtt, vagy este, lefekvés előtt. A portalanításra pedig szánjunk minden héten egy-egy órát: lehet, hogy úgy tűnik, még nem szükséges a mini-takarítás, hosszútávon nagyon is megéri – arról pedig nem is beszélve, hogy így bármikor fogadhatunk vendéget, a szabadkozást bátran elfelejthetjük!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.