Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2014. Április 01. 09:28, kedd | Életmód
Forrás: ITE

Tavaszi nagytakarítás zölden

Tavaszi nagytakarítás zölden

Hamarosan teljesen kitavaszodik, az idő egyre melegebbre fordul, és egyre többen gondolunk mi, háziasszonyok a nagytakarításra. Általában ezt nagyon sokan húsvét előtt, a tavaszi szünetben szoktuk „megejteni”.

Próbáljunk idén egy kicsit zöldíteni a módszereinken, higgyük el, a minőség ugyanolyan jó lesz, de még olcsóbban is kijövünk.
Idén a húsvét április 20-21-én lesz, tehát addig már nincs olyan sok időnk, hogy belekezdjünk a tavaszi nagytakarításba és mindennel időben végezzünk.

Kezdjünk is rögtön egy alapos ablak- és függönymosással! Az ablak tisztításához szükségünk lesz egy spricnire, amelybe teszünk egy deciliternyi ecetet (10%-os), egy kanálnyi alkoholt és felöntjük vízzel (így egy kb. fél literes oldatot kapunk), ez a keverék ugyanúgy használható, mint bármely bolti ablaktisztító, csak arra kell vigyáznunk, hogy közvetlenül a munkálatok előtt készítsük el, mert különben reakcióba lépnek egymással. Miután letöröltük az ablakot, a legvégén mindig újságpapírral töröljük át, mert így egyáltalán nem marad maszatos, szöszös, stb.

A mosáshoz, így a függönymosáshoz használjunk mosószódát, de kiváló a mosódió is, vagy készíthetünk mosószappan lereszelésével és ásványvízzel összemelegítve kiváló mosógélt. Öblítőt egyáltalán ne használjunk, hiszen anélkül is sok vegyi anyag érintkezik a bőrünkkel, felesleges még eggyel terhelni, higgyük el a ruhák anélkül is jól elvannak. Ha mégis ragaszkodunk az öblítéshez, használjunk ecetet, ez puhítja a ruhákat, és tehetünk hozzá pár csepp illóolajat, ha illatot is szeretnénk. Sokan azért nem szeretnek környezetbarát szereket használni a mosáshoz, mert a fehér ruhák idővel szürkülni kezdenek, így visszatérnek a mosóporos mosáshoz. Ne feledjük el azonban, hogy a mosóporok optikai fehérítőt használnak a ruhák tisztán tartására, vagyis csak elfedik a szürkeséget, valójában azok sem fehérítenek. Ha környezetbarát módszerekkel mosunk, akkor a fehér ruhákat igyekezzünk mindig a napon szárítani, mert a napnak is van fehérítő ereje, így kiküszöbölhetjük (vagy legalábbis csökkenthetjük a szürkeséget).

Általános tisztítóként használjunk ecet és víz 1:1 arányú keverékét, ezt töltsük spricnibe, és alkalmazzuk bárhol a lakásban: portörlésre, a tűzhely, a hűtő tisztántartására, de még a tapétát is lemoshatjuk vele. Ez utóbbit elsősorban akkor, ha lemosható tapétával rendelkezünk, szerencsére lemosható tapéták széles választéka áll ma már rendelkezésünkre, és ezeknek nagyon sok előnyük van, az egyik éppen az, hogy jól tisztíthatóak.

Tavaszi nagytakarítás zölden

Egyik legnehezebb munka a nagytakarítás alkalmával a szőnyegek kitisztítása, ezt egyébként legegyszerűbb nyáron végezni, amikor slaggal jól át tudjuk mosatni és egy nap alatt meg is szárad. Így még a nagyobb szőnyegek vagy a padlószőnyegek tisztításánál is eljárhatunk. Tavasszal azonban nehézkesebb a szárítás, így erre még várnunk kell. Addig is ha foltok vannak a szőnyegen, azt dörzsöljük át mosószódás vízzel, majd az egész szőnyeget szórjuk be háztartási keményítővel, amelynek előnyös tulajdonsága, hogy megköti a szennyeződéseket, és ha egy félóra múlva átporszívózzuk a szőnyeget, csodaszép eredményt kaphatunk. Hasonlóan járhatunk el az ülőgarnitúra tisztításánál is, ám ott elegendő a gyengébb szódabikarbónát használnunk, azzal is megfelelő eredményt tudunk elérni.

Egyik legnehezebb dolog a fürdőszoba tisztán tartása, itt szintén bevethetjük a már máshol bevált szódabikarbónát, illetve a kikevert általános tisztítószerünket, mely kitűnően oldja a vízkövet. Ha nagyon makacs vízkővel állunk szemben, azt érdemes egy vizes-ecetes ruhával beborogatni, és egy-két órára úgy hagyni, majd átdörzsölni. A WC tisztántartására szintén nem szükséges agresszív fertőtlenítő szereket bevetnünk, itt is elég az általános tisztítószer, amelybe előtte pár csepp teafaolajat csepegtettünk (melynek fertőtlenítő hatása van). Ha mégis úgy érezzük, nem fertőtlenítettünk eléggé, akkor öntsünk forró vizet a WC-be, az garantáltan elpusztítja az összes baktériumot.

Ha mindezzel végeztünk, biztosak lehetünk abban, hogy tiszta, baktériummentes, friss lakást kaptunk, és még büszkék is lehetünk magunkra, hogy mindezt teljesen környezetbarát módon értük el! Jöhet a húsvét és a vendégek!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.