Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Szeptember 20. 08:06, péntek | Helyi
Forrás: Goodwill Communications

Távhőre kapcsolt az esztergomi kórház - évi tízmilliót spórol

Távhőre kapcsolt az esztergomi kórház - évi tízmilliót spórol

Szeptember 15-étől a Dalkia Energia távhőszolgáltató leányvállalata biztosítja a Vaszary Kolos Kórház hő- és melegvíz-ellátását. Az intézmény évi közel 10 millió forinttal csökkenti rezsijét a megállapodás révén.

Évente garantáltan 8,5 százalékkal olcsóbban kapja a hőt és a meleg vizet az esztergomi Vaszary Kolos Kórház a Dalkia Energia csoporttól annál, mintha saját rendszerével termelné meg az energiát. Az egészségügyi intézmény évente közel 10 millió forintot spórol azzal, hogy a Dorog és Esztergom távhőellátásáért felelős Promtávhő rendszerére csatlakozik. A konstrukciónak köszönhetően a kórház kockázatmentesen, beruházási kényszer nélkül jut az olcsóbb energiához, ráadásul az energiatermelés az egészségügyi intézménytől távol, a szolgáltató telephelyén történik. A tavalyi évben a közeli Dorog 5 közintézménye hasonlóan rácsatlakozott a helyi távhő rendszerre és összesen már 2,4 millió forintot spórolt a váltással.

A szükséges építési munkálatok elvégzését követően, szeptember 15-től a Dalkia Energia csoporthoz tartozó, a Dorog és Esztergom távhőellátásért felelős Promtávhő Kft. látja el energiával az esztergomi kórházat. Az ötéves, meghosszabbítható szerződés keretében a lokális energiaszolgáltató vállalta, hogy garantáltan 8,5 százalékkal olcsóbban adja a hőt és a meleg vizet a kórház számára, mintha azt saját maga állítaná elő a mára már elavult, kevésbé hatékony kazános rendszere segítségével. Mindezt úgy vállalta az országosan egyébként már 11 kis és közepes távhőrendszert üzemeltető Dalkia Energia, hogy a kórháznak semmilyen beruházást nem kell finanszíroznia.

Az energiafelhasználás tekintetében a kórházak speciális fogyasztónak tekinthetők: folyamatosan üzemelnek és stabilan magas hőigénnyel bírnak, részint a kórtermek ellátása, részint az egyéb szolgáltatások miatt” – mutat rá Fernezelyi Ferenc, a Dalkia Energia cégcsoport kereskedelmi igazgatója. Szerinte az intézmény számára ezért is jelentett tökéletes megoldást a helyi közintézmények esetében már eddig is hatékony megoldásnak bizonyuló távhőrendszerre csatlakozni.

Vaszary Kolos Kórház Esztergom

A jelenleg országos szinten 20 kórház (több mint 12 000 kórházi ágy) és számos más egészségügyi intézmény számára energetikai szolgáltatásokat nyújtó Dalkia Energia szakemberei szerint minden eset egyedi megoldásokat kíván. Az esztergomi kórház esetében úgy kellett költségcsökkentési megoldást kínálnia a Dalkia Energiának, hogy az intézménynek jelenleg nincs lehetősége energetikai beruházások finanszírozására.

Azzal, hogy a jövőben a távhőszolgáltató állítja elő a hőt és a meleg vizet, a kórház válláról jelentős teher kerül le. A kazánok karbantartása, a napjainkban már kevésbé hatékony rendszerek üzemeltetése jelentős költségtöbbletet és erőforrásokat igényelt, ráadásul a kapott energia még olcsóbb is. Megtakarított erőforrásainkat ezáltal fő feladatunkra, a gyógyítási tevékenységre fordíthatjuk” – hangsúlyozza Dr. Kanász Gábor, az esztergomi Vaszary Kolos Kórház főigazgató főorvosa.

„A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség-és Szervezetfejlesztési Intézet kiemelten fontosnak tartja a Semmelweis-tervben is megfogalmazott kiemelt célt, a minőségi szolgáltatásokat nyújtó egészségügyi ellátórendszer kialakítását: a hagyományosan magas szintű orvoslást, s az egészségügyi intézmények hatékony és takarékos, a betegek gyógyításához szükséges minőségi szolgáltatásokat biztosító üzemeltetését. Ehhez járul hozzá az energiaszolgáltató és az esztergomi kórház együttműködése” – hangsúlyozza a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség-és Szervezetfejlesztési Intézet kommunikációs főosztályának tájékoztatása.

Az országszerte 11 kis és közepes távhőrendszert üzemeltető Dalkia Energia csoport leányvállalata, a Promtávhő Kft. Dorog és Esztergom távfűtési rendszereit működteti. A vállalat összesen 3500 lakást és 16 közintézményt lát el hőenergiával, ebből 1300 lakás és 13 intézmény Dorogon, 2200 lakás és immáron szintén 8 közintézmény – köztük a Vaszary Kolos Kórház – Esztergomban csatlakozik a rendszerre. Tavaly Dorogon csatlakozott 5 intézmény az országos átlagnak megfelelő végfelhasználói árak mentén üzemelő távfűtésre. Ezek az elmúlt év során összesen 2,4 millió forintot takarítottak meg a lépésnek köszönhetően.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT