Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Július 29. 18:01, csütörtök | Helyi

Távoli vidékek varázsa a Bistro42-ben

Távoli vidékek varázsa a Bistro42-ben

Kávé – kompromisszumok nélkül.
Az esztergomi főtéren lévő Bistro42 tulajdonosai rengeteg időt töltöttek azzal, hogy megismerjék a jó kávé titkát, kezdve a termőhelytől egészen a kávébab gondos pörköléséig.

A Bistro42 kávéja nem véletlenül vált fogalommá pár hónap alatt.

El tudják képzelni, hogy Etiópa ősi kincse összeér egy sok generációs brazil birtok büszkeségével? Ráadásul mindez Esztergomban? Pedig higgyék el van ilyen. Nem tévednek nagyot, ha a két desztinációra gondolva, valami értékesre, egzotikusra, netán organikusra gondolnak. Nyilván nem lehet a világ távoli pontjairól származó dolgokat úgy elegyíteni egy mindkettőtől messzi kisvárosban, hogy nagy különbség legyen a mivoltukban.

Mert nincs is. A mivoltukban. Ám a jellegükben annál több!

És az elegyítés során pedig valami egészen csodás, harmonikus egység jön létre, amelyet mindazok élvezhetnek, akik az esztergomi Bistro42-ben járva megkóstolják valamelyik kávé variációjukat.

A tulajdonosok hosszú időt töltöttek azzal, hogy megismerjék a kávé titkát. Kezdve a termőhelytől, az egyes ültetvények sajátosságain, az ott folyó munkafolyamatok vizsgálatán át, egészen a kávébab gondos pörköléséig. Utaztak, olvastak, kóstoltak, míg kiválasztották azt a keveréket, amelyet kizárólag a Bistro42-nek állítanak össze és pörkölnek az ízlésük szerint.

Varga Sándor és Barna Ádám kiemelt figyelmet szenteltek annak is, hogy a felszolgált kávé „boldog” legyen, megfeleljen a fair trade feldolgozás és kereskedelem kritériumainak.

Fontosnak tartották és tartják, hogy jó szívvel tudják vendégeiknek kínálni az etiópiai Wolichu Wachu és Allonda ültetvényekről, illetve a brazil Fazenda Zaroca farmról származó kávét.

A legújabb trendeknek megfelelően a vendég kérheti a fekete nedűt világosabb, illetve sötétebb pörkölésű kávészemekből, itt érdemes megjegyezni, hogy két, teljesen különböző kávékeverékről van szó. Előbbi kissé savasabb, jobban érződik benne az eredeti tónus, az összetett virágos, bogyós gyümölcsös íz, míg utóbbiban kevesebb az finom ízhatás, de testesebb, erősebb, karakteresebb ízzel bír.

Sokan „presszó” kávét vagy ristrettót kérnek élénkítőnek, pedig egy világos szemekből készült capuccinoban, vagy lattéban több koffein található.

Az is megér egy misét, hogy a Bistro42-ben hogyan készül a kávé.

Az asztalnál tapasztalt élmény az elsődleges, de a színfalak mögött igazi nagyágyú rejtőzik. A mai kávéfőzőgépek egyik királya trónol a bárpult egyik felén, büszkén, csillogva. Az olaszok mindent tudnak a jó kávéról és a jó kávéhoz elengedhetetlen kávégépekről is. Az egyik legnevesebb, patinás olasz cég csúcsgépét helyezték üzembe a tulajdonosok, akik ahogyan az ételeknél, úgy az italoknál és a kávénál sem ismernek kompromisszumot.

Nem kell a sallang, legyen tökéletes, ennyi elég!

Ez a gép pedig mindent tud. A kávéfőzők precíziós Ferrarija. A Bistro42-ben nincs előre őrölt kávé. Tudják, hogy az aromák 30 perc alatt elillannak, utána már csak olyan lesz az eredmény, mint egy gyenge, sokszor használt indigós másolat egy eredeti Da Vinci rajz után. Minden egyes csésze előtt külön őrölik azt a mennyiséget, amennyi éppen kell. A speciális őrlők precíz, a választott kávé fajtához egyénileg szabályozható finomságú őrleményt produkálnak, a tamper pedig a portafilterben lévő kávét préseli egyenletes eloszlásúvá, mielőtt a barista behelyezné a kart kávégépbe.

Messzire jutottunk. Akár a kávé. Amely eredetileg Etiópiában volt őshonos, onnan terjedt el világszerte.

Nem véletlenül választottak a tulajdonosok két etióp ültetvényről is kávét a saját blendbe, a brazil mellé. Ha betérnek Esztergomba, a Széchenyi téren lévő Rudolf-ház földszintjén kialakított Bistro42-be, semmiképp ne hagyják ki a ház saját kávéját, legyen az ristretto, vagy cappuccino, vagy ebben tikkasztó melegben egy hűs jegeskávé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.