Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Január 24. 08:13, csütörtök | Helyi
Forrás: lvp/ Helischer József Városi Könyvtár

Te is olvasol, ugye? – országos kampány

Te is olvasol, ugye? – országos kampány

Te is olvasol, ugye? – címmel zajlik országos médiakampány az olvasás népszerűsítéséért tavasszal. A szervezők emellett pályázatra is hívják a középiskolásokat, minderre az esztergomi könyvtár is felhívja a figyelmet.

A Supka Géza Alapítvány és a Magyar Lapkiadók Egyesülete idén tavaszra hirdette meg országos, társadalmi célú médiakampányát, amely az élményszerű olvasásra inspirálja, értelmezői tevékenységre ösztönzi a 14-18 éves korosztályt.
A Te is olvasol, ugye? című kampány keretében márciusban napi- és hetilapok illetve ismert magazinok összehangoltan, egy időben teszik közzé a népszerű, fiatal író, Grecsó Krisztián egy kisprózáját.

A megjelent Grecsó-novellához kapcsolódóan pedig a szervezők pályázatot hirdetnek középiskolások számára. A játékra hívott diákoknak a kiírás szerint egy rövid értelmező szöveget (kritikát, vitairatot, esszét) kell írniuk a műről, amit a kampány e-mail címére küldhetnek el.

A pályamunkákat Für Anikó, színművész elnökletében zsűri értékeli, a legjobbnak választott szöveg szerzője pedig egy 150 ezer forint értékű táblagépet kap ajándékba. A győztesnek emellett lehetősége nyílik arról dönteni, hogy kik kapják a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése könyvkiadói által felajánlott könyvcsomagokat. Így a győztes ajándékot kap, és az olvasás élményét ajándékozza mások számára.

A kampányban résztvevő író Grecsó Krisztián, aki 1976-ban született Szegváron. Első irodalmi sikerét a Pletykaanyu című novelláskötetével aratta, 2001-ben. 2005-ben látott napvilágot Isten hozott című regénye, amely 2007-ben németül, 2008-ban csehül, 2009-ben szlovénul is megjelent. Legfrissebb kötete, a Mellettem elférsz című regény 2011-ben került a könyvesboltokba. Grecsó Krisztián népszerű tárcaíró, publicista, irodalmi estek gyakori, kedvelt vendége – az élő magyar irodalom egyik ikonikus alkotója.

Fotó: www.konyves.blog.hu

A kampányban a középiskolákkal történő folyamatos kapcsolattartást és együttműködést Diószegi Endre középiskolai tanár, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság pedagógus tagozatának elnöke végzi. A szakember már huszonöt éve tanít, másfél évtizeden keresztül pedig a Magyar Televízió Repeta című műsorának volt szerkesztője, emellett ismert tankönyvíró. A kezdeményezés szakmai mentoraként az iskolákkal való kapcsolattartás mellett a pályázati anyagok értékelésében is részt vesz.

A kampány a Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzők és Kiadók Reprográfiai Egyesületének támogatásával, az Magyar Lapkiadók Egyesülete tagvállalatainak jelentős anyagi áldozatvállalása mellett valósul meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.