Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 06. 14:17, kedd | Kék hírek
Forrás: mno.hu / MTI

Telefonkönyvre csaltak ki negyvenmilliót

Telefonkönyvre csaltak ki negyvenmilliót

Nem létező telefonkönyv előfizetési díjára mintegy negyvenmillió forintot csalt ki csaknem ezer cégtulajdonostól egy társaság; közülük ketten előzetes letartóztatásban vannak, egyikük pedig házi őrizetben.

Mondta el a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn.

Németh-Kész Mónika rendőr százados tájékoztatása szerint a társaság tagjai több hasonló tevékenységet folytató kft.-t hoztak létre, s azokat párhuzamosan működtetve különböző összegeket csaltak ki jóhiszemű emberektől.

Az egyik bejegyzett és létező kft. tavaly tavasszal, illetve nyáron több mint nyolcvanezer hazai cégtulajdonoshoz küldte ki postai úton a „magyar telefonkönyv” nyomtatott és internetes megjelenéséről szóló előfizetői szerződést, valamint 29 375 forintról szóló számlát, amely mögött nem volt szolgáltatás.

A megkeresettek közül több mint nyolcszázan be is fizették a pénzt, s mintegy 25 millió forint befolyt a kft. számlájára. Ezzel párhuzamosan egy másik megkeresés is kiment, amelyen már egy másik cég nevében ajánlottak fel hasonló szolgáltatásokat. Ennek a bankszámlájára több mint 15 millió forintot fizettek be cégtulajdonosok.

Az ügyben egy velencei férfi bejelentése alapján csalás miatt tavaly tavasszal kezdett nyomozni a gárdonyi rendőrkapitányság. Az eljárás során derült ki, hogy egymással párhuzamosan több bejegyzett kft. is hasonló profil álcázásával csal ki különböző összegeket a megkárosítottaktól, valamint hogy az elkövetett csalásokban közreműködők egy családhoz tartoznak.

A gárdonyi nyomozók tavaly év végén két csalót elfogtak, a bűncselekmények értelmi szerzője pedig a múlt hónap végén került rendőrkézre.

Egyikük, egy azóta előzetes letartóztatásba helyezett 32 éves katymári férfi nevén nyolc olyan cég szerepelt, amelyeket nagy valószínűséggel a csalásokra hoztak létre.

Gyanúsítotti kihallgatásán a férfi azt állította, hogy tevőlegesen ő nem vett részt a kft.-k ügyeinek intézésében, csak a nevét adta, mint ahogy az ügyben egyelőre tanúként szereplő élettársa is. Tavaly év végén fogták el az ügy másik – az azóta ugyancsak előzetes letartóztatásban levő, büntetett előéletű, s jelenleg is több büntetőeljárás alatt álló – gyanúsítottját, egy 35 éves szigethalmi férfit, aki a nyomozók feltételezése szerint a csalások elkövetését a háttérből irányította.

A csalások értelmi szerzője az a 42 éves, házi őrizetbe vett balatonszárszói férfi volt, akit budapesti lakásán fogtak el. A cégek bankszámlájára utalt összegeket minden esetben ő vette fel pénzkiadó automatáknál.

A gárdonyi nyomozók a gyanúsítottaknál tartott házkutatáson több számítógépet, cégbélyegzőket, céges iratokat, a fővárosban elfogott férfi lakásában pedig készpénzt, valamint nála és szigethalmi élettársánál egy-egy nagy értékű személykocsit foglaltak le.

A büntetőeljárást a gárdonyi rendőrkapitányság bűnügyi osztálya folytatja. Mivel a becsapottak közül eddig nem mindenki tett feljelentést, várják azok jelentkezését, akiktől a nem létező szolgáltatással kapcsolatban hasonló módon csaltak ki pénzt.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.