Városlista
2020. július 14, kedd - Őrs

Hírek

2019. December 03. 06:30, kedd | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu - Fotó: archívum

Téli útüzemre váltott a város, a lakosságra is várnak feladatok

Téli útüzemre váltott a város, a lakosságra is várnak feladatok

Elkezdte a téliesre fordult időjárási viszonyok miatt a Zöld-Út Kft. a síkosságmentesítést, de a lakosságra is várnak feladatok – hívta fel minderre a figyelmet a polgármesteri hivatal.

A Zöld-Út három sószóró járművel végzi a város útjainak síkosságmentesítését. A munkálatokban prioritást élveznek a hegyi utak, illetve a fő közlekedési útszakaszok.

A hidak, buszmegállók és az önkormányzati járdák takarítása is folyamatban van.

FELHÍVÁS SÍKOSSÁGMENTESÍTÉSRE


Esztergom képviselő-testületének a köztisztaság fenntartásáról, parkok és fák védelméről, valamint az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről szóló 24/2014. (XII.03.) önkormányzati rendelet 8.§-a az alábbiak szerint rendelkezik:

(2) A tulajdonos köteles gondoskodni az ingatlanával határos járdához tartozó vízelvezetőnek a tisztántartásáról, a hótól, jégtől való megtisztításától.

(3) Az ónos esőtől, jégtől vagy hótól síkossá vált járdát szükség esetén közegészségügyileg veszélytelen anyaggal (kőpor, hamu, fűrészpor, homok) síkosságmentesíteni kell, és ezt szükség szerint megismételni. Síkosságmentesítésre tüzelés után visszamaradt darabos anyagot felhasználni tilos. Só felhasználása díszburkolaton tilos, egyéb járdaszakaszokon használatát lehetőleg kerülni kell. Amennyiben sóval történik a síkosságmentesítés, a só és hordozóanyag aránya legfeljebb 1:5 lehet.

(4) A szórakozó-, vendéglátó-, árusító helyek, üzletek előtti, körüli járdaszakaszt, közterületi részt a tulajdonos, üzemeltető köteles a nyitva tartás ideje alatt tisztántartani, nyitás előtt, zárás után feltakarítani, télen a havat eltakarítani, a síkosságot megszüntetni.

(5) A járdától letakarított havat a nyolc méternél szélesebb közutakon az úttest két szélén, a folyóka szabadon hagyásával, ennél keskenyebb közút esetén a járda két szélén kell összegyűjteni úgy, hogy a gyalogosok számára megfelelő terület maradjon szabadon.

(6) A gyalogos, valamint a közúti forgalom zavartalanságának biztosítása érdekében hórakást tilos elhelyezni:

a) útkereszteződésben;
b) úttorkolatban (a legelső hórakást az úttorkolattól számított nyolc méteren túl lehet csak elhelyezni);
c) kijelölt gyalogos-átkelőhely, továbbá kapubejáró elé annak teljes szélességében;
d) tömegközlekedési jármű megállójában, az úttest és a járda közé;
e) közszolgáltatási felszerelési tárgyra (vízelzáró, víznyelő, közvilágítási lámpaoszlop köré);
f) tűzcsapok köré. Továbbiakban a fent megnevezett rendelet 11. §-a úgy rendelkezik, hogy: (1) Aki ab) ingatlana előtti járdaszakasz tisztán tartásáról, hó- és síkosságmentesítéséről jogszabály szerint nem gondoskodik,
g) a közterületi útfenntartó vagy síkosságmentesítő anyagot szétszórja, a közérdekű síkosságmentesítést zavarja,
h) az üzemeltetésében lévő szórakozó-, vendéglátó-, árusító helyek, üzletek előtti, körüli járdaszakasznak, közterületi résznek a nyitva tartás ideje alatt és zárás után feltakarításáról, télen a hóeltakarításról és síkosságmentesítésről nem gondoskodik megfelelően, illetve szükség esetén megfelelő szemetesedény, hamutartó kihelyezéséréről és annak rendszeres ürítéséről nem gondoskodik,
i) a hólerakás, hóeltakarítás szabályaira vonatkozó 8. § (2) – (6) bekezdéseiben foglalt előírásokat megsérti, a közösségi együttélés alapvető szabályait sérti meg és vele szemben természetes személy esetén százezer forintig terjedő, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet elkövetőjével szemben kétszázezer forintig terjedő közigazgatási bírság kiszabásának van helye.

A fentiekre tekintettel a városvezetés kéri, hogy az előírtaknak mindenki tegyen eleget, azaz az ingatlanával határos járda síkosságmentesítéséről gondoskodjon.Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 14. 05:02, kedd | Helyi

Tóth Vera Együtt mEgyünk - Kiskoncert és nagy borélmény Esztergomban

Tóth Vera és Quartet-je lélegzetelállító koncertje borkóstolóval vagy egy ötfogásos borvacsorával, melyet PalKonyha, Panzió, Speizzel álmodott meg az esztergomi Rózsakert Étterem.

2020. Július 14. 05:00, kedd | Helyi

Újra két műszakban gyárt a Suzuki

Napi 700 autót tervez legyártani a Suzuki Esztergomban.

2020. Július 14. 04:49, kedd | Helyi

Egy kis segítség társasjáték vásárláshoz

Szerencsére még manapság is vannak olyanok, akinek nem vette át az élete felett az irányítást a digitális világ, és szívesen veszi le kedvenc társasjátékait a polcról, amikor átjönnek a barátok egy jó kis játékestre.

2020. Július 13. 18:19, hétfő | Helyi

500 forintért egész nap hajókázhatunk már Esztergomból is!

Újabb hajójáratok indulnak a népszerű lehetőség kibővítéseként. Már Esztergom is bekapcsolódik a dunakanyari hop-on hop-off hajókázási lehetőségbe.