Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Augusztus 02. 11:25, kedd | Helyi
Forrás: InfoEsztergom.hu/katasztrófavédelem

Teljes erővel a szúnyogok ellen a Dunakanyarban

Teljes erővel a szúnyogok ellen a Dunakanyarban

Nyolcadik hetébe lépett a központi finanszírozású országos szúnyoggyérítési program. Augusztus 7-ig légi és földi kémiai módszerrel is ritkítják a vérszívókat a szakemberek a Dunakanyarban – ha az időjárás engedi.

Az elmúlt hét második felében megindult a korábbi számottevő mennyiségű csapadék miatt prognosztizált jelentős szúnyoginvázió. A szakemberek teljes körű légi és földi kémiai kezeléseket hajtottak végre a győri, a mosonmagyaróvári és a csornai régiókban, illetve Budapesten, Kaposváron pedig bepótolták az előző héten elmaradt gyérítéseket. Országos szinten jelentős lárvatenyészőhelyek jöttek létre, ezek közül a jelentősebb összefüggő területeken biológiai lárvagyérítést hajtottak végre a Duna mentén és a Balaton térségében. Az esős időszak következtében elsősorban úgynevezett kisvíz típusú tenyészőhelyek keletkeztek, ezek elszórtan és jellemzően nehezen megközelíthető helyeken alakultak ki (települési csatornák, pocsolyák, zárt lombozat alatti erdei vízgyülemek, stb.), így ezekben a szervezett lárvagyérítést nem lehet végrehajtani. A következő egy-két hétben számítani kell a szúnyogok tömeges kelésére.

Tekintettel a növekvő mértékű szúnyogártalomra, az év harmincegyedik, a gyérítés nyolcadik hetében teljes kapacitással zajlik a gyérítés, a Balatonnál, Békés, Fejér és Zala megyében, Budapesten, a Csepel-szigeten, a Dunakanyarban, Dunaújváros környékén, a Tisza-tónál, valamint Tolna és Szekszárd térségében dolgoznak majd a szakemberek, légi kémiai módon majdnem hetvenezer, földi kémiai eljárással pedig több mint negyvenötezer hektárt kezelnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.