Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Május 23. 14:03, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Terítéken az adóváltozások - a tranzakciós adó alól mentességet adhatnak

Terítéken az adóváltozások - a tranzakciós adó alól mentességet adhatnak

Az adózási törvényváltozásokról vitázott a Parlament.

Cséfalvay Zoltán gazdasági államtitkár előterjesztési beszédében azt mondta: a módosítások célja az, hogy segítse a Széll Kálmán Terv 2 megvalósulását, egyebek mellett optimálisabb adózási szabályozással. Az államtitkár szerint törekednek arra, hogy a különadó ügyében összhang jöjjön létre a kormány és a bankszövetség között.

Az államtitkár közölte azt is, hogy az energiaszektort terhelő ágazati különadó megszűnik, de 2013-tól is megmarad az energiaellátók jövedelemadója, az adó mértéke pedig 8-ról 11 százalékra emelkedik. A fekete és szürkegazdaság visszaszorítása érdekében a pénzforgalmi számla nyitására kötelezett vállalkozások 2013. január elsejétől egy naptári hónapban egy szerződés alapján legfeljebb 5 millió forint értékben teljesíthetnek készpénzszolgáltatást.

Közben megkezdődtek az egyeztetések a kormány és a bankszektor képviselői között a tranzakciós illetékkel kapcsolatban. Az OTP vezérigazgató-helyettese a Gazdasági Rádiónak azt mondta, szerinte az új közteher jelenleg ismert formájában elfogadhatatlan. A pénzügyi tranzakciós illeték 2013. január 1-től a Magyarország területén végrehajtott, fizetési műveletekhez kapcsolódó közteher. Forgalmi típusú illeték, amely átutalási és beszedési megbízásra, bankkártyás vásárlásra, csekkbeváltásra, készpénz befizetésre és kifizetésre, készpénz átutalásra terjed ki. Adómentesek lesznek a magánszemélyek és vállalkozások ugyanazon pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett saját bankszámláik közötti műveletek, az értékpapírszámlás fizetési műveletek. Az illeték nem terjed ki a Magyar Nemzeti Bankra és az államháztartási törvény szerinti, kincstári körben végzett pénzforgalmi szolgáltatásra sem. A bankközi elszámolások is várhatóan adómentesek lesznek.

A Bloomberg jelentése szerint hajlandó a Fidesz megfontolni, hogy mentességeket vezessen be a január 1-jén életbe lépő pénzügyi tranzakciós adó esetében. Közben a távirati iroda jelentése szerint Rogán Antal, a kormánypárt leendő frakcióvezetője elismerte: a törvényjavaslat több ponton módosításra, pontosításra szorul, erre azonban lesz lehetőség a javaslat hosszú parlamenti vitájában. A Fidesz azonban ragaszkodik ahhoz, hogy a bankok viseljék a teher nagy részét.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére