Városlista
2019. október 23, szerda - Gyöngyi

Hírek

2019. Október 10. 04:00, csütörtök | Helyi
Forrás: KEMÖH

Térségünkbe is jut a milliárdos bölcsődei férőhely-bővítő csomagból

Térségünkbe is jut a milliárdos bölcsődei férőhely-bővítő csomagból

A megyei önkormányzat támogató döntésével újabb nyertes pályázatokról született döntés a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében.

Az elnyert 1,2 milliárd forint támogatással megyénk 8 településén bővülhet a bölcsődei férőhelyek száma.

Megyénk folyamatosan fejlődik, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásainak köszönhetően óriásit léptünk előre abban is, hogy a kistelepülések népességmegtartó ereje, a lakosság életszínvonala javuljon. Számos fejlesztés már elkészült és átadásra került, míg jó néhány esetében még tartanak a munkálatok. A program keretében korábban rendelkezésre álló 27 milliárd forintos támogatási keretösszeg közben további többlettámogatásokkal egészült ki, így a megyei önkormányzat közbenjárásnak köszönhetően a bölcsődei férőhelyek bővítésére összesen 3,6 milliárd forint áll rendelkezésre. Az erre a célra kiírt felhívás első nyertes pályázatait sajtótájékoztató keretében jelentette be Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke és Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő.

Mint elhangzott, megyénk 8 településén kerülhet sor bölcsőde kiépítésére vagy bővítésére: a támogatás segítségével Annavölgy, Bokod, Császár, Mogyorósbánya, Naszály, Oroszlány, Tarján és Vértessomló legkisebbjei számára nyílik lehetőség a bölcsődei ellátásra. A fejlesztésekkel összesen 134 új férőhely létesül a településeken. „Egyre nagyobb az igény a bölcsődékre. A cél, hogy minél több településen tudjunk megoldást és lehetőséget kínálni a kisgyermekes családoknak, az édesanyáknak, és olyan intézmények álljanak rendelkezésre, melyekben a gyermekek megfelelő környezetben cseperedhetnek” – mondta el Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke.

Czunyiné Bertalan Judit a nyertes projektek bemutatásán túl kifejtette, a megyei önkormányzat rá van hangolódva a kistelepülések gondjaira és minden erőfeszítésével igyekszik a TOP-os fejlesztéseket úgy formálni, hogy azok a települések igényeit tudják megvalósítani. Hozzátették, a jelenlegi nyertes pályázatokon túl további 18 pályázat még elbírálásra vár, az igényelt támogatás ezek esetében 2,7 milliárd forint.

A sajtótájékoztató keretében továbbá elhangzott: a megye területén újabb útfelújításokra kerülhet sor, szintén TOP forrásokból. A Magyar Közút Zrt. nyertes projektjének köszönhetően 5,3 km hosszan újít fel települési mellékút szakaszokat összesen 872,3 millió forint értékben. A projekt keretében megújul a Tata- Komárom (Szőny) összekötő út, az ácsi állomáshoz vezető út, valamint a Zsámbék –Bajna, Nyergesújfalu-Bajna és a Kecskéd-Oroszlány közötti összekötő utak belterületi kijelölt szakaszai.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 23. 16:09, szerda | Helyi

Többen ütköztek a Kossuth utcán, egy motoros megsérült

Teljes útzár mellett helyszíneltek a rendőrök szerdán délután a Kossuth Lajos utcán.

2019. Október 23. 09:56, szerda | Helyi

Hamarosan megalakul Esztergom új képviselő-testülete

Esztergom képviselő-testülete ünnepi alakuló ülést tart október 28-án (hétfőn) 10 órakor a Vármúzeum Lovagtermében.

2019. Október 23. 09:55, szerda | Helyi

21 évesen jogsi nélkül, eltiltva a volán mögött

A járőrök kedden intézkedtek egy járművezetővel szemben, aki eltiltás hatálya alatt vezetett.

2019. Október 23. 09:55, szerda | Helyi

Eltűnt idős asszonyon segítettek a rendőrök

Egy nagysápi nő jelentette be idős édesanyja eltűnését a rendőrségen a minap. A 77 éves asszonyra a járőrök találtak rá.