Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Március 05. 15:46, szerda | Helyi
Forrás: hidlap.hu

Tervek és tények az esztergomi gazdaságfejlesztésben

Tervek és tények az esztergomi gazdaságfejlesztésben

A gazdaságfejlesztés jelenébe és távlataiba pillanthattak be azok, akik részt vettek a mai esztergomi Vállalkozásfejlesztési Konferencián.

A Vállalkozók Esztergomért Egyesület által a Hotel Esztergomba szervezett eseményen felszólalt Szalai Piroska miniszteri biztos és Völner Pál államtitkár, továbbá rövid előadást tartott többek között Urbán László, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese és Vagács István minisztériumi főosztályvezető is.

A „Vállalkozásfejlesztési Konferencia Esztergom” program résztvevőit Sasvári Géza, a Vállalkozók Esztergomért Egyesület elnöke köszöntötte, illetve Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke, aki a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos mondott bevezető gondolatokat, elsősorban a kis- és középvállalkozások (kkv) területén várható fejlesztésekről.

Mint a miniszteri biztos fogalmazott: a kkv-k fejlesztése nélkül nem növelhető a foglalkoztatás, erre utal az adat, mely szerint a foglalkoztatottak 75 százalékát a 250 fő alatt foglalkoztató vállalkozások, cégek adják ki. Szalai Piroska arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt négy év egyik fontos eredménye, hogy a kkv-k női foglalkoztatásának volumene uniós mércével mérve dobogós helyezést jelent Magyarország számára.

Völner Pál, infrastruktúráért felelős államtitkár előadásában a Közép-Dunántúli Régióban történő, s tervezett infrastrukturális fejlesztésekről beszélt. „A közlekedésfejlesztések alapja a Nemzeti Fejlesztési Stratégia, az uniós tervekkel harmonizáló programhoz szükséges uniós források első körben a középtávra szóló 2020-ig terjedő időszakban kerülhetnek felhasználásra”, mondta az államtitkár.

Völner Pál egyebek mellett kiemelte, hogy a Tatabánya és Budapest közötti M1-es autósztrádát kétszer három sávosra szeretnék tervezni, illetve, hogy Komáromnál létesüljön teherforgalom számára megnyíljon egy új híd, mely létesítmény a felvidéki Nyitra térségének adhat jelentős gazdasági kapcsolódási lehetőséget az észak-dunántúli térség ipari-, kereskedelmi központjaival.

Esztergomi gazdaságfejlesztés

Völner Pál arról is beszélt, hogy nemrég bejelentették, hogy Esztergom térségét az M1-es autópályával Zsámbék térségében egy összekötőúttal kapcsolják majd össze, melynek segítségével Budapest kikerülésével lehet majd az M0-ás autópályára rámenni. Ez a megoldás egyben tehermentesíti is az Esztergom kapcsán a sokat emlegetett 10-es utat, illetve a dorogi, esztergomi ipari parki forgalmat.

A vasútfejlesztésről az államtitkár többek között jelezte, hogy az Esztergomi – Pilisvörösvár közötti szakaszt átadták, a Budapest – Pilisvörösvár szakaszt pedig év végéig átadják, ez a fejlesztés egyértelműen a munkaerő és iskolák diákságának áramlását segíti elő az idegenforgalom mellett. Völner Pál arról is említést tett, hogy egy 2017-es határidőben gondolkodva az esztergomi térséget fel lehet fejleszteni a közlekedés tekintetében, s várhatóan 2015-re üzembe állhat a Párkány-Esztergom közötti teherkomp.

Az államtitkár előadása után Urbán László, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese az autógyár és beszállítói hálózatának működéséről, Kauzli Katalin klasztermenedzser a Magyar Autóbuszgyártó Klaszterről beszélt a megjelenteknek.

A konferencia második felében Kokas Tamás osztályvezető a Nemzeti Külgazdasági Hivatalról, Vagács István főosztályvezető, a Nemzetgazdasági Minisztérium részéről a 2014 és 2020 közötti időszakban élő pályázati lehetőségekről és a kkv stratégiákról beszélt.

A rendezvény végén Fülöp Gyula tanszékvezető, egyetemi tanár a „Vállalati fenntarthatóság – Menedzsment kompetenciák” című előadásával, illetve Sasvári Péter egyetemi docens, a „Vállalkozások kutatói hálózata a Miskolci Egyetemen” című előadásával tájékoztatta a hallgatóságot. A nap záróakkordja Szolnoki Szabolcs SMART Pont vezető és Tóth József, az Érme Üzletember Hálózat kuratóriumi elnöke előadása volt az „i.e. SMART a gyakorlatban” illetve az „Ízelítő a SMART képzésről” címmel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.