Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Július 22. 10:45, hétfő | Helyi
Forrás: Fidesz-KDNP Képviselőcsoport

Tétényi Éva miatt csúszik a parkolási pótdíjak visszafizetése - sajtóközlemény

Tétényi Éva miatt csúszik a parkolási pótdíjak visszafizetése - sajtóközlemény

Tétényi Éva polgármester miatt csúszik a parkolási pótdíjak visszafizetése Esztergomban, jelentette ki a Fidesz esztergomi szervezetének elnöke és frakciójának vezetője ma délelőtt sajtótájékoztatón a Városháza előtt.

Tétényi Éva polgármester, mint "polgárvédelmi parancsnok", 2013. június 4. napján kelt levélben megkeresést intézett a Strigonium Zrt.-hez, amelyben kérte, hogy "az árvízvédelmi készültségre és az árvízvédelemmel érintett terültek kiürítésére való tekintettel a rendkívüli készenlét idején a parkolási díj fizetése nélkül parkoló gépjárművek bírságolásától az egész város területén eltekinteni szíveskedjen".

2013. június 18. napján közlemény jelent meg az esztergom.hu portálon, amelyben tévesen rögzítésre került, hogy "Esztergom város polgármesterének utasítása, mely szerint a parkolás a város területén térítésmentes - változatlanul érvényben van".

Fenti közleménnyel Esztergom város lakossága hamis tájékoztatást kapott.

Ténylegesen 2013. június 04. napján a Strigonium Zrt. részére Esztergom város polgármestere által megküldött kérésnek eleget téve, ezen időponttól - tekintettel az Esztergomban kialakult árvízi védekezési helyzetre- a parkolási közszolgáltatási feladatokat ellátó Gran Parkoló Kft. a parkolási díj megfizetése nélkül várakozó gépjárművek vonatkozásában parkolási pótdíj kiszabásától eltekintett.
A városban zajló tényleges és tevőleges árvízi védekezési munkálatok befejezésével azonban Esztergom városában 2013. július 01-től újra a jogszabályokban előírtaknak megfelelően folyt a parkolás rendjének ellenőrzése.

A polgármester téves tájékoztatása és kommunikációja miatt az Esztergomban élő és az ide látogató polgárok egy része a veszélyhelyzet fennálltáig parkoláskor nem váltott jegyet, így a Gran Parkoló Kft pótdíjat szabott ki rájuk.

Annak érdekében, hogy a polgármester hatáskör túllépése és téves tájékoztatása miatt ne az árvízi veszélyhelyzetben hősiesen helytállt polgárok kerüljenek kedvezőtlen helyzetbe, az esztergomi Fidesz-KDNP frakció július 15-én rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte több halaszthatatlan döntés miatt.
Ezek közt szerepelt a kormány által elrendelt veszélyhelyzet idején kiszabott parkolási bírságok elengedése és a már befizetett bírságok visszafizetése is.

A Tétényi Éva által július 18-ra összehívott testületi ülés eredeti napirendje - a frakció kérésének ellenére - a pótdíjazás eltörléséről szóló pontot nem tartalmazta, így csak sürgősségi indítványként tudta a testület napirendre tűzni az indítványt. A napirendi pont tárgyalása előtt azonban a polgármester félbeszakította az ülést, ezzel megakadályozva azt, hogy a Gran Parkoló Kft visszafizesse, illetve elengedje azoknak a pótdíját, akiket 2013.június 04.-2013. július 19. között az árvízi veszélyhelyzetben megbüntetettek.

Frakciónk értetlenségét szeretné kifejezni Tétényi Éva viselkedésével kapcsolatban és kéri a pótdíjazást elszenvedett polgárok türelmét. Az esztergomi Fidesz-KDNP frakció mihamarabb rendezni szeretné a veszélyhelyzetben kiszabott pótdíjak ügyét valamint a jövőben szükségesnek látja a parkolási rendszer felülvizsgálatát.

Fidesz-KDNP Esztergomi Kévpiselőcsoportja

Előterjesztés az ügyben:


Nyílt ülésen tárgyalandó!
A határozati javaslatok elfogadásához egyszerű többség szükséges

Sürgősségi ELŐTERJESZTÉS

a Képviselő-testület 2013. június 18-i rendkívüli ülésére
Parkolással kapcsolatos döntés

Tisztelt Képviselő- testület!


177/2013. (VI. 4.) Korm. rendelet 2013. június 4. napjától Komárom Esztergom megye területe vonatkozásában a 2011. évi CXXVIII. törvény (a továbbiakban: Kat.) 44. § a) pont aa) alpontja alapján veszélyhelyzetet hirdetett ki.
192/2013. (VI. 12.) Korm. rendelet a 2013. június 4. napján kihirdetett veszélyhelyzetet 2013. július 19. napjáig meghosszabbította.

Tétényi Éva polgármester, mint „polgárvédelmi parancsnok”, 2013. június 4. napján kelt levélben megkeresést intézett a Strigonium Zrt.-hez, amelyben kérte, hogy „az árvízvédelmi készültségre és az árvízvédelemmel érintett terültek kiürítésére való tekintettel a rendkívüli készenlét idején a parkolási díj fizetése nélkül parkoló gépjárművek bírságolásától az egész város területén eltekinteni szíveskedjen”.
Tétényi Éva polgármester 2013. június 18. napján kelt a Strigonium Zrt.-nek írt újabb levelében rögzítette, hogy a 2011. évi CXXVIII. Törvény 46. § (4) bekezdése alapján Esztergom Város Képviselő-testületének hatáskörét gyakorolja polgármesterként. Fentiekkel egy időben 2013. június 18. napján közlemény jelent meg az esztergom.hu portálon, amelyben tévesen rögzítésre került, hogy „Esztergom város polgármesterének utasítása, mely szerint a parkolás a város területén térítésmentes – változatlanul érvényben van”. A második levélben a korábbi 2013. június 4. napján kelt levélre tévesen és valótlanul akképpen hivatkozik, hogy az „utasítás” volt, illetőleg, hogy korábbi levele „Esztergom város területére ingyenessé tette a parkolást”.
Fenti közleménnyel Esztergom város lakossága a valóságtól eltérően, tévesen került tájékoztatásra.

Ténylegesen 2013. június 04. napján a Strigonium Zrt. részére Esztergom Város Polgármestere által megküldött kérésnek eleget téve, ezen időponttól –tekintettel az Esztergomban kialakult árvízi védekezési helyzetre- a parkolási közszolgáltatási feladatokat ellátó Gran Parkoló Kft. a parkolási díj megfizetése nélkül várakozó gépjárművek vonatkozásában parkolási pótdíj kiszabásától eltekintett. A városban zajló tényleges és tevőleges árvízi védekezési munkálatok befejezésével Esztergom városában 2013. július 01-től a jogszabályokban előírtaknak megfelelően a parkolás rendjének ellenőrzése a 1988. évi I. törvény - a közúti közlekedésről –illetőleg az Esztergomi Önkormányzat 14/2004. (IV.1.) ön. rendelete szerint zajlott.
Tétényi Éva Polgármester, sem mint az elsőfokú polgári védelmi hatósági jogkör gyakorlója, sem mint a 2011. évi CXXVIII. Törvény 46. § (4) bekezdése alapján képviselő-testület hatáskörét gyakorló polgármester sem lett volna jogosult a Strigonium Zrt-n keresztül a Gran Parkoló Kft. utasítására, hogy rendeletalkotási joggal ingyenessé tegye a parkolást.
A Polgármester törvényi megfeleltetésektől eltérő, téves tájékoztatása és kommunikációja miatt az Esztergomban élő és az ide látogató polgárok egy része a vészhelyzet fenn álltáig parkolásukkor nem váltott jegyet, így az Esztergomi Önkormányzat 14/2004. (IV.1.) ön. rendelete szerint jogosan a Gran Parkoló Kft-n keresztül pótdíjazásra került.
Annak érdekében, hogy a fent leírt polgármesteri hatáskör túllépés miatt ne a polgárok kerüljenek kedvezőtlen helyzetbe, illetve Esztergom város jó híre ne csorbuljon tovább, kérem a Tisztelt Képviselő- Testületet, hogy az alábbi határozati javaslatokat fogadja el:


I.
Határozati javaslat:

……/2013.(VI.18) esztergomi öh.

Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy árvízi vészhelyzetben (2013.június 04.-2013. július 19. között) az Esztergomi Önkormányzat 14/2004. (IV.1.) ön. rendelete szerinti esetekre a pótdíj kiszabást elengedi, és utasítja a Gran Parkoló Kft.-t, hogy az erre az időszakra vonatkozó befizetett pótdíjakat 60 napon belül fizesse vissza.


II.
Határozati javaslat:

……/2013.(VI.18) esztergomi öh.

1. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy Esztergom Város aljegyzője vizsgálja meg, hogy hogy a fenti I. ……/2013.(VI.18) határozati javaslat végrehajtásához milyen helyi jogszabály változtatásokra van szükség. Amennyiben a végrehajtáshoz rendeletmódosítás vagy egyéb jogszabály változtatás szükséges, annak megkezdését azonnal kezdeményezze, hogy a befizetett pótdíjak határidőn belül visszafizetésre kerüljenek.

Felelős: Tétényi Éva polgármester
Határidő: azonnal


Esztergom, 2013. július 17.


Steindl Balázs
A PETB elnöke

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.