Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. November 15. 13:40, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Tibeti önégetések - Egy 14 éves tinédzser a legújabb áldozat

Tibeti önégetések - Egy 14 éves tinédzser a legújabb áldozat

Egy 14 éves tibeti fiatal felgyújtotta magát és meghalt csütörtökön az északnyugat-kínai Csinghaj tartománynak azon településén, ahonnan az elmúlt napokban több önégetést jelentettek - számolt be az esetről a Hszinhua hírügynökség.

Tungzsenben hétfőn gyújtották fel magukat ketten, egyikük egy huszonéves fiatalember, aki annak a nőnek a gyászszertartásán követte el tettét, aki napokkal korábban vetett véget az életének hasonló módon.
A Kínai Kommunista Párt kongresszusához időzítve intenzívebbé váltak az önégetések egyes tibetiek lakta vidékeken, előfordult, hogy két napon belül öten gyújtották fel magukat.
Emigráns tibeti szervezetek szerint 2009 óta csaknem 70-en kíséreltek meg öngyilkosságot önégetéssel, közülük 54-en meghaltak.
A londoni székhelyű Free Tibet mozgalom szerint az önégetések a "kínai elnyomás", a vallásszabadság megsértése elleni tiltakozások, egyben a dalai láma melletti kiállást jelképezik. Peking azonban úgy véli, a többnyire fiatal tibetieket "az elszakadásra törekvő emigráns erők" veszik rá az önégetésre és önös érdekből, a "tibeti kérdés napirenden tartása" céljából küldik őket a halálba.
A dalai láma a napokban Japánból üzent a kínai kormánynak, hogy láthatóan "nem veszi komolyan" a tibetiek akcióit és nem vizsgálja meg azok okait. Peking válaszul a dala láma szemére vetette, nem hogy nem ítéli el a törvénybe és vallási elvekbe ütköző cselekményeket, de még dicsőíti is azok elkövetőit.

Címkék: Kína-Tibet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.