Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. Május 05. 12:36, péntek | Helyi
Forrás: közlemény

Tiltakozik a harmadik párkányi hulladékégető ellen is Esztergom

Tiltakozik a harmadik párkányi hulladékégető ellen is Esztergom

Testületi ülés beszámoló – 2017. május 4.

Esztergom Város Önkormányzata határozottan kiáll az újabb, immár harmadik Párkányba tervezett hulladék-feldolgozó üzem létesítése ellen, újabb buszvárók épülnek, újulnak meg városszerte, Eseti bizottság dolgozza ki a rendőrséggel közösen a városi kamerarendszer kiépítésének részleteit, kötelező önkormányzati feladatok ellátása céljára in-house céggé alakítják át a Zöld-út Kft-t – többek között erről döntöttek a képviselők a május 4-i, közel öt órán keresztül tartó testületi ülésen.
Az ülés (amelyen Bánhidy László, Juhász István, Sasvári Viktor, Vígh László nem tudott részt venni) kezdéseként, a napirendi pontok elfogadását követően új eseti bizottságot hoztak létre. A bizottság feladata lesz a rendőrséggel együttműködve kialakítani egy részletes intézkedési tervet a közrendet szolgáló kamerarendszer kiépítésére, valamint a városban működő szórakozóhelyekkel kapcsolatban rendszeresen felmerülő lakossági panaszok orvoslására.

A bizottságban Eck András (elnök-helyettes), Juhász István (elnök), dr. Szerencsés Gergely István képviselők mellett kettő külsős tag segíti ezt a munkát Kozma Attila, és Schummel Zsolt személyében.

A képviselő-testület ezt követően módosította a költségvetésről és a végrehajtás szabályairól szóló rendeletét, döntött a 2016. évi költségvetés végrehajtásáról szóló zárszámadási rendelet megalkotásáról és elfogadta a tavalyi évre vonatkozó belső ellenőrzési összefoglaló jelentést, illetve módosította a 2017-es évre szóló közbeszerzési tervét.

A képviselő-testület egyben egyhangúlag úgy döntött, hogy a költségvetésről és zárszámadásról lakossági fórumot tart.

In-house cég lesz a Zöld-út Kft-ból
A testület döntött a Zöld-Út Esztergom Zöldfelület-gondozó és Útfenntartó Kft. in-house céggé alakításáról és az ehhez kapcsolódó normatív rendelkezések módosításáról. Az in-house cég révén gyorsabban, rugalmasabban valósulhatnak meg mindazok az önkormányzat által kötelezően ellátandó feladatok (út- és járdajavítások, zöldterület gondozás, fűnyírás stb.), amelyeket a képviselő-testület átruház a száz százalékban önkormányzati tulajdonú cégre.



Módosított rendeletek
A képviselők döntöttek a korábban már többször módosított, a városi kitüntetések adományozásáról szóló rendelet hatályon kívül helyezéséről és új rendelet megalkotásáról, valamint arról, hogy a helyi népszavazás kiírásához az esztergomi választópolgárok legalább 20 százalékának kezdeményezése szükséges (a törvény maximum 25 százalékos limitet tesz lehetővé). Az eddigi 10 százalékos küszöb emelésére az indoklás értelmében azért volt szükség, hogy olyan fajsúlyos kérdések esetében lehessen népszavazást tartani, amelyet a választópolgárok jelentős része indokoltnak tart.

Támogatások és buszvárók felújítása
A képviselő-testület 600.000 forint támogatást ítélt meg az Esztergomi Babits Mihály Általános Iskola Esztergomi Fénysugár Oktatási és Nevelési Alapítványa számára a bambergi Hugo von Trimberg testvérvárosi intézménnyel tervezett találkozóra, diákok utaztatására, táboroztatásra. A képviselők a Béke téren álló „Legyen béke a Földön” emlékoszlop felújítására nettó 100 ezer forint összeg biztosításáról is döntött. Az önkormányzat emellett a beruházás összértékének 50 százalékával, bruttó 721.360 forinttal hozzájárul a Bánomi út 20224/4 és 20224/5 helyrajzi számú ingatlanokon szennyvízvezeték létesítéséhez.

A testület döntése értelmében idén is tovább folytatódnak az autóbusz-megállóhelyek peronjainak felújítása, új buszvárók, hozzá tartozó járdák építése összesen nettó 24,9 millió forint értékben.

Ingatlanokkal kapcsolatos döntések
A képviselők döntést hoztak több önkormányzati ingatlan bérleti szerződésének meghosszabbításáról (Zöld út Kft., Negra kávézó), valamint önkormányzati ingatlanok térítésmentes használatba adásáról. Utóbbinak köszönhetően a kamionparkolóban (Áchim András utca és Praktiker körforgalom között) összesen négy alkalommal (május 28., június 25., július 23. és szeptember 3-án) élményautózással összekötött jótékonysági rendezvényeket szerveznek. A testület döntése alapján a Mária rádió öt évig térítésmentesen használhatja az önkormányzati hivatal 5-ös számú helyiségét az esztergomi frekvenciájához (FM 97,4 MHz) szükséges stúdió céljára.



Sürgősségi napirendek – tiltakozás az újabb párkányi hulladéküzemmel szemben
A testület összesen nyolc sürgősségi javaslatot vett napirendre. Elsőként döntöttek az Esztergomi Szent István Strandfürdővel kapcsolatos hatósági felhívásokkal és a pilisszentléleki Kultúrház ingyenes használatával kapcsolatban a Mindszenty-zarándoklat idejére.

Szintén sürgősséggel vette napirendre a testület a Párkány város területére (1399/219, 1399/220 és 1399/221, 1399/278 helyrajzi számú ingatlanokra) tervezett, petrolkémiai termékek gyártására, illetőleg műanyag hulladékok és gumialapú hulladékok feldolgozására szolgáló üzem létesítésével kapcsolatos állásfoglalást. Korábban már két hasonló üzem építése ellen tiltakozott Esztergom Város Önkormányzata, sikerrel, hiszen mindkét beruházás – köszönhetően a széleskörű összefogásnak – meghiúsult. E héten azonban újabb ilyen jellegű létesítmény építésének tervéről értesült Esztergom Város Önkormányzata: Párkány ipari parkjában az 1399/219, 1399/220 és 1399/221, 1399/278 helyrajzi számú ingatlanokon egy újabb - úgynevezett GREEN PARK PÁRKÁNY elnevezésű - beruházás keretében petrolkémiai termékek gyártására, illetőleg pontosan kategorizált műanyag hulladékok és gumialapú hulladékok feldolgozására szolgáló üzem létesítését tervezik.

A döntés értelmében Esztergom, mint hatásviselő fél kéri becsatlakozását a környezetvédelmi hatástanulmányi eljárásba és emellett mindent megtesz azért, hogy megakadályozza az üzem – amely mögött ugyanaz a cégcsoport áll, mint az egyik korábbi, időközben meghiúsult beruházás mögött - megépítését.
A testület támogatta az Intermodális Csomóponttal kapcsolatban a Baross Gábor utca terv szerinti 0+200 és 0+440 km. szelvényeiben, valamint a Baross Gábor utca és Budapesti utca csomópontjában tervezett új gyalogátkelők létesítését, valamint az út nyomvonal terveinek lehetséges módosítását. A képviselők szintén elfogadták a Géza Fejedelem Ipari Szakgimnázium asztalosműhelyének átköltözését – a Kolping Katolikus Iskolával egyeztetve – az önkormányzati tulajdonú, Kolping iskola által bérelt tanműhelybe.

A testület döntött arról, hogy a Vaskapui Magyarok Nagyasszonya szobor és környezetének rendezésére a Magyar Turisztikai Egyesülettel és a Pilisi Parkerdő Zrt-vel egyeztetve biztosítják a felújított szoborhoz méltatlan környezet – egymillió forint körüli összegre becsült – rendezését.

Utolsó, nyílt ülésen tárgyalt napirendi pontként elvi döntést hoztak a képviselők arról, hogy a hivatal a következő ülésre készítsen részletes előterjesztést az Esztergom c. újság kiadásának és az esztergom.hu önkormányzati honlap üzemeltetésének átadásával kapcsolatban az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában álló Strigonium Zrt. részére vagy az in-house céggé alakított Zöld-út Kft-be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.