Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Február 21. 17:19, kedd | Helyi
Forrás: közlemény

Tiltakozik Esztergom a Párkányba tervezett hulladéküzem építése ellen

Tiltakozik Esztergom a Párkányba tervezett hulladéküzem építése ellen

Szakértő segítségével kapcsolódik be a város az eljárásba

Esztergom képviselő-testülete egyhangúlag tiltakozik a Párkányba tervezett erőmű építése ellen: nemzetközi környezetvédelmi hatásvizsgálatban jártas szakértőt vonnak be az eljárásba, emellett aláírásgyűjtést is kezdeményeznek, hogy minél szélesebb körű társadalmi támogatással erősítsék meg az önkormányzat álláspontját.

A párkányi hulladék-feldolgozóval kapcsolatos rendkívüli ülésen dr. Alberti Péter, Meszes Balázs és Stámusz Andrea nem tudott részt venni.

Romanek Etelka polgármester a napirend elfogadását követően összegezte az elmúlt hét eseményeit a Párkányba tervezett hulladékfelhasználási- és újrahasznosítási üzemmel kapcsolatban. Az önkormányzat birtokába került információk szerint az üzem éves szinten 20 ezer tonna műanyag és gumihulladékot kezelne. Az uralkodó ÉNY-i széliránynak köszönhetően Esztergom város levegőminőségét is negatívan befolyásolhatja. A tervezett beruházás visszavetheti Esztergom turisztikai vonzerejét, negatívan érintheti az élményfürdőt is. Ezek a következmények nem csupán esztétikaiak lehetnek majd, hanem akár érzékszerveinkre is kiterjedhetnek (zaj és bűz). Az üzem környezetvédelmi engedélyezése Szlovákiában már megkezdődött, 2017. február 22-én jár le a véleményezési határidő.

Romanek Etelka az úgynevezett Espooi Egyezménnyel kapcsolatos jogszabályokra hivatkozva hangsúlyozta, hogy az országhatárokon átterjedő környezeti hatások vizsgálatáról szóló megállapodás Szlovákiára is hatályos. Ennek megfelelően szükséges valamennyi teherviselő fél – ez esetben Esztergom is – minél hamarabb, időben, hatékony módon történő tájékoztatása még akkor, amikor az összes választási lehetőség nyitott annak érdekében, hogy minden érintett részt vehessen a tervek és programok stratégiai környezeti vizsgálatában. Esztergom polgármestere kihangsúlyozta a nyilvánosság tájékoztatásának fontosságát, az elektronikus média vagy egyéb megfelelő eszközök felhasználását.

Mint elhangzott, Esztergom Város Önkormányzat Képviselő-testülete még 2017. február 14-i ülésén tárgyalta a Párkányban tervezett hulladékfelhasználási-és újrahasznosítási üzemmel kapcsolatban, akkor a testület felkérte a Környezetvédelmi, Köztisztasági és Közrendi Bizottságot, hogy február 21-ig alakítsa ki álláspontját.

A szakbizottság február 17-én hozott határozatában javasolta, hogy Esztergom képviselő-testülete hozzon egy olyan döntést, melyben tiltakozik a párkányi hulladékfelhasználási- és újrahasznosítási üzem beruházása ellen, tekintettel arra, hogy Esztergom városa a hatásterületen lévő potenciális hatásviselő település. Javasolta továbbá, hogy Esztergom Város Önkormányzata vegyen részt a Párkányban létesítendő hulladékfelhasználási – és újrahasznosítási üzem környezeti hatásvizsgálati eljárásában, illetve kezdeményezze, hogy az ügyben induljon nemzetközi hatásvizsgálati eljárás, illetve hogy Esztergom Város Önkormányzata hatalmazza fel a polgármestert, hogy környezeti hatásvizsgálati eljárásban jártas szakértőt bízzon meg.

Esztergom polgármestere tájékoztatta a testületet arról is, hogy dr. Völner Pál országgyűlési képviselő közbenjárásának köszönhetően dr. Baranyai Gábor szakértő segíti a továbbiakban Esztergom Város Önkormányzatának törekvését a tervezett beruházás megvalósulásának megakadályozásával kapcsolatban. Dr. Baranyai Gábor leszögezte: Szlovákiának a hatályos jogszabályok értelmében kötelessége Magyarországot bevonni az engedélyezési eljárásba, ez ebben az esetben is meg kell, hogy történjen.

Esztergom polgármestere mindemellett elmondta, hogy felvette a kapcsolatot a térség polgármestereivel, valamint olyan magyarországi településekkel, amelyek korábban sikerrel akadályozták meg hasonló üzem megépítését térségükben. Romanek Etelka hozzátette: a civil szféra bevonása, az emberek közvetlen megkérdezése elengedhetetlenül fontos, ezért kezdeményezte egy hiteles aláírásgyűjtés elindítását, amint megérkeznek az ehhez szükséges engedélyek, számítanak majd mindazok aláírására, akik tiltakoznak a Párkányba tervezett üzem létesítése ellen és támogatni kívánják Esztergom önkormányzatát abban, hogy nemzetközi szinten is bekapcsolódjon az eljárásba.

A képviselő-testület végül az alábbi határozati javaslatot hozta:
1. Esztergom Város Önkormányzata Képviselő-testülete úgy dönt, hogy tiltakozik a párkányi hulladékfelhasználási- és újrahasznosítási üzem tervezett beruházása ellen, tekintettel arra, hogy Esztergom városa a hatásterületen lévő potenciális hatásviselő település. Esztergom Város Önkormányzata Képviselő-testülete úgy dönt, felhatalmazza a polgármestert, hogy a tervezett beruházás elleni tiltakozást tartalmazó határozatot soron kívül küldje meg a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériumának és Párkány Város Önkormányzatának és kezdeményezze, hogy a környezeti hatásvizsgálati eljárásba Esztergom Város Önkormányzatát ügyfélként vonják be.
2. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete kezdeményezi, hogy az ügyben induljon nemzetközi környezeti hatásvizsgálati eljárás, mellyel kapcsolatos intézkedés megtétele végett felhatalmazza a polgármestert a Fölművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárságának megkeresésére.
3. Esztergom Város Önkormányzata Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert, hogy a nemzetközi környezeti hatásvizsgálati eljárásában jártas szakértőt bízzon meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT