Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2014. Augusztus 06. 07:55, szerda | Helyi
Forrás: lvp - fotók: Nyári Andrea

Tisztelgés az első világháború esztergomi hősei előtt - FOTÓK

Tisztelgés az első világháború esztergomi hősei előtt - FOTÓK

A száz éve kitört első világháború esztergomi áldozataira és hősei emlékezett Esztergom kedden a Hősök terén és a Kis-Duna parton.

Az esztergomi Hősök terén valamint a Kis-Duna parton a 14-es nyitrai honvéd gyalogezred emléktáblájánál emlékezett meg kedden Esztergom a 26-os esztergomi honvéd gyalogezred frontra vonulásának napján ezredünk a száz éve kitört első világháború esztergomi áldozataira és a 14-es nyitrai gyalogezred hőseire.

Tisztelgés az első világháborús esztergomi hősei előtt - FOTÓK

A Hősök terén Koditek Pál az Esztergom Barátainak Egyesületének elnöke mondott emlékbeszédet. Koditek Pál kiemelte, hogy az emlékművön található 440 esztergomi polgár nemcsak a világháború áldozata, de egyben hőse is. Elmondta, hogy az esztergomi „háziezredének”, a 26-os császári és királyi gyalogezred históriáját, annak ellenére, hogy történetük szorosan összefonódik a királyvárossal, sajnos nagyon kevesen ismerik az esztergomiak közül. Pedig a sötétkék kabátot, világoskék pantallót és csukaszürke köpenyt viselő 26-osok az orosz és az olasz fronton is kiválóan helytálltak, amit több az ezred tagjai számára adományozott kitüntetés is bizonyít. Ezt követően az esztergomi gyalogezreddel majdnem azonos toborzási területtel rendelkező 14-es gyalogezred történetéről és emlékezetéről is szólt. Beszédjét a 26-osok sapkajelvényén található jelmondattal zárta: „Mindvégig kitartunk!”

Az emlékbeszédet követően az egyesület nevében Koditek Pál, Német Mária és Meszes Balázs helyezett el koszorút az emlékműnél. Majd Romanek Etelka, a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje, és a párszövetség önkormányzati képviselő-jelöltjei közül Sasvári Viktor és Szerencsés Gergely István koszorúzott.

Ezután az emlékezők, köztük civilek, szervezetek, átsétáltak a Kis-Duna parton a 14-es nyitrai honvéd gyalogezred emléktáblájához, ahol virágokkal és gyertyagyújtással emlékeztek az első világháború hőseire és áldozataira.

Az első világháború esztergomi hőseire és áldozataira emlékeztek

Az 1934-ben felavatott emléktábla előtt Koditek Pál emlékeztetett arra, hogy amikor a rendszerváltás idején az egyesület az emléktábla mellett található két kisebb emléktáblát renoválta, ez egyes esztergomiaknak annyira nem tetszett, hogy egy éjszaka a hősök tábláit ezüst festékkel fújták le.

Ezután Heer Ádám történelem tanár osztott meg néhány gondolatot a jelenlévőkkel az esztergomi első világháborús emlékművekkel kapcsolatban. Megjegyezte: mivel az esztergomi 26-os gyalogezrednek nincsen emlékműve, ezért a rendszerváltás után huszonöt évvel igencsak időszerű lenne legalább egy emléktábla felállítása. Annál is inkább, mivel „házi ezredünk” emlékművének gondolata nem új, hiszen a 26-os bajtársak 1926-39-ig többször próbálkoztak emléket állítani hős ezredüknek, de anyagi okok miatt csak tervekig jutottak. Ezen tervek közül egyet Bajor Ágost készített, amiről sajnos jelenleg elég kevés az információ, de egy későbbi terv - Hajdú Rezsőé - makettje teljes egészében megtalálható a Balassa Bálint Múzeumban.

A megemlékezés végén Horányi László, Deliné Szemán Margit és Heer Ádám koszorúzta meg a 14-es honvéd gyalogezred emléktábláját, majd az emlékező közönség együtt elénekelte a Szózatot.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.