Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Március 16. 17:05, péntek | Helyi

Tisztikereszt Szigeti Lászlónak

Tisztikereszt Szigeti Lászlónak

Szigeti László, az MKP párkányi önkormányzati és Nyitra-megyei képviselője Áder Jánostól a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést vehette át.

Szigeti László aktív közéleti és politikai tevékenységével nagyban hozzájárult a szlovákiai magyarság felemelkedéséhez, identitástudatának növeléséhez, a hazai magyar nyelvű oktatás és kultúra megőrzéséhez és ápolásához. Ezen fáradozott a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének alelnökeként és az MKP oktatási és kulturális alelnökeként. Szívén viselte az anyanyelvű oktatást, nemcsak alap- és középiskolai szinten, hanem felső fokon is. Tudásával, elhivatottságával és tenni akarásával nagyban hozzájárult a Komáromi Selye János egyetem megalapításához, melynek sorsát a továbbiakban is szívén viselte. 2004 és 2010 között az egyetem igazgatótanácsának elnöke volt, 2010 és 2016 között az igazgatótanács tagja. A jövő nemzedékéért végezte munkáját a kormányközi szlovák-magyar oktatási vegyes bizottság elnökeként, és ugyanezt tette közösségünkért a kormányközi szlovák-magyar kisebbségi vegyes bizottság alelnökeként is. A Pázmány Péter Alapítvány kuratóriumi tagja volt 2004 és 2010 között, 2006-tól 2010-ig a parlament oktatási tudományos, sport- és ifjúsági bizottságának alelnöke. Tanári tapasztalataiból kiindulva járult hozzá a hazai magyarság oktatása továbbfejlesztéséhez és kultúránk megőrzéséhez.
Nem közömbös számára szűkebb pátriájának sorsa sem. 2010-től Párkány város MKP-s önkormányzati képviselője. 2017 februárjában, amikor kitudódott, hogy Párkányban hulladékégetőt akarnak létesíteni, aktívan tiltakozott a beruházás ellen, és MKP-s önkormányzati képviselőtársaival együtt petíciót kezdeményeztek. Néhány nap alatt több mint 7500 aláírást gyűjtöttek, mozgósítva a város és a környék lakosságát. Májusban, amikor újra feléledt a hulladékközpont létesítésének lehetősége, tiltakozó akciót szerveztek a lakosság részvételével. 2013-tól Nyitra megyei képviselőként többek között a megye magyar tanítási nyelvű középiskoláinak és azok osztályainak megőrzése, az iskolák felújítása és fejlesztése fűződik nevéhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT