Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2019. Február 02. 17:31, szombat | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

Tizenkét év után kártérítést kapott az Adria-tengeri Kornat-szigeten kitört tűz egyetlen túlélője

Tizenkét év után kártérítést kapott az Adria-tengeri Kornat-szigeten kitört tűz egyetlen túlélője

A zágrábi körzeti bíróság első fokú ítélete szerint a horvát államnak és Sibenik városának 1,75 millió kuna (75,5 millió forint) kártérítést kell fizetnie Frane Lucic volt tűzoltónak.

- közölte a helyi sajtó pénteken. A volt tűzoltó a történtek után tizenkét évvel nyerte meg az általa indított pert, amelyben tizenkét másik tűzoltó életét vesztette, közülük a legfiatalabb 17 éves volt. A Kornatra küldött tűzoltók akkor kerültek bajba, amikor hirtelen megfordult a lángok terjedésének iránya. Lucic bár túlélte a tragédiát, maradandó sérüléseket szenvedett. A teste teljesen megégett, és a mai napig ellátásra szorul.

Az eset számos vitát váltott ki Horvátországban. Egyesek azzal vádolták a tűzoltóságot, hogy rossz döntést hozott, amikor a 13 tűzoltót helikopterrel a szigetre küldte, hogy állami területen bozóttüzet oltson. A sajtó korábban arról cikkezett, hogy a fiatal és tapasztalatlan tűzoltóknak a felszerelése sem volt megfelelő.

Az esetet vizsgáló bíróság azonban senkit nem vont felelősségre a történtekért.

Szakemberek szerint a tragédiát egyfajta természeti jelenést okozta, egy úgynevezett eruptív (kirontó) tűz, amely a nem homogén égési gázkeverék robbanása során jött létre. A növényzet elégéséből keletkezett gázok felgyűltek a Sipnat öböl felett, majd a tűz és az erős szél hatására ez a gáztömeg hírtelen kigyulladt, 1200 Celsius-fokon égett, valamint másodpercenként 40 méteres sebességgel kirobbant. Lucic úgy élhette túl, hogy egyedül neki volt tűzoltó sisakja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.