Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Május 22. 07:15, kedd | Kék hírek
Forrás: mno / MTI

Több csonkolásos esetről érkezett bejelentés

Több csonkolásos esetről érkezett bejelentés

Kevesebb halálos, több csonkolásos munkabalesetet jelentettek az első negyedévben a munkavédelmi felügyelőségekhez.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) szóvivőjének hétfői közleménye szerint január-márciusban 3169 munkabaleset történt, ezek közül 7 eset volt halálos kimenetelű.

Gedeon András szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy bár a munkabalesetek számának 5, illetve a halálos munkabalesetek számának 68 százalékos csökkenése biztató, a számok értékelésénél több körülményt is figyelembe kell venni. Rámutatott: éppen arról az év eleji, 3 hónapos időszakról van szó, amikor a halálos balesetek szempontjából magasabb kockázatú ágazatok – például építőipar, mezőgazdaság – visszafogottan működnek, néhol szinte teljesen leállnak.

A javuló tendenciájába illeszkedő adatok mellett kedvezőtlen jel viszont a csonkolásos balesetek számának növekedése – olvasható a közleményben. Ilyen jellegű sérülés az idei év első három hónapjában 54 esetben következett be, míg a tavalyi év hasonló időszakában csupán 33-ban.

A súlyos kimenetelű munkabalesetek egyharmada – 24 balesetből 8 – az 1-9 munkavállalót foglalkoztató kisvállalkozásoknál következett be.

Bár a súlyos balesetekre vonatkozó negyedéves esetszámok önmagukban alacsonyak ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket lehessen levonni belőlük, de a régebbi, hasonló tapasztalatokat is figyelembe véve kijelenthető, hogy a kisvállalkozásoknál tapasztalható, biztonságra vonatkozó ismerethiány, az elavult gépek használata és a teljesítménykényszer miatti „túlvállalások” jelentősen megnövelik a kisvállalkozásokban bekövetkező, tartós keresőképtelenséggel, maradandó károsodásokkal járó balesetek kockázatát – emelte ki Gedeon András.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.