Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. November 27. 07:59, szerda | Helyi
Forrás: EKKE-Optic World

Több fronton is küzdenek az esztergomi kosarasok

Több fronton is küzdenek az esztergomi kosarasok

Igazi meccsdömping jellemző mostanában az EKKE-OpticWord kosárcsapataira, sorra játszanak a gyerek, serdülő, junior és felnőtt együttesek. A legfontosabb eseményekről, végeredményekről a csapatok edzői számolnak be.

Elsőként a legfiatalabbak, a gyerek korosztály mérkőzéseit összegzi Berecz Zoltán edző.

A lebonyolítási rendnek megfelelően ismét két mérkőzést játszott csapatunk, ezúttal Budaörsön, november 24-én. Ennek a korosztálynak ez volt a második ilyen meccshétvégéje, így továbbra is a legfőbb szempont az alap-mozgások versenyszituációban történő véghezvitele, a játékosság megtartása – próbálják meg élvezni azokat a perceket, amikor pályán vannak és persze igyekezzenek betartani a legfőbb kosaras szabályokat – gondolok itt például a lépésszabályra, a hatékony védekezésre. Természetesen nagyon örülünk, ha kosarat szereznek, hiszen ezt a játékot pontra, pontokra játsszák.

Az első meccsen ellenfelünk a Treff 07 SE volt, kezdem a végeredménnyel: 52-32-re maradtunk alul. Összességében nagyon jó kis meccset játszottunk. A második félidőre úgy mentünk ki, hogy nyerjük meg ezt a mérkőzést! De amíg ebben a félidőben a másik oldalon minden bement, nálunk gyakorlatilag a hálóból pattantak ki a labdák. Nagyjából ez volt a különbség. Üdvözítő viszont, hogy már szedtük a védő-támadó lepattanókat, nem indítottak le minket olyan könnyedén, labdákat szereztünk és az úgynevezett festéken belüli dobóhelyzeteink is megvoltak! Kiemelném a csapat minden tagját, kezdenek valóban csapatként együtt dolgozni. Személy szerint Hartmann Bence, Beluzsár Levente, Szentkirályi Marci, Oláh Dávid és Iglódi Máté remek játékkal rukkolt elő, de ismétlem, mindenki igyekezett jelen tudásával hozzájárulni a csapat sikeréhez.

Második meccsünket a jóval képzettebb és erősebb Budaörsi DSE ellen játszottuk, sajnos játékosaim hamar elfáradtak, nem tudunk ellenfelünk meglepően korszerű és gyors játéka ellen mit kezdeni. A végeredmény: Budaörsi DSE - EKKE: 88:13, a budaörsiek tényleg jóval előttünk járnak. Mindezek ellenére ezek a meccsek is hasznosak, mert egyrészt látják a gyerekek, hogy miképpen kellene ezt a játékot játszani, folyamatosan tudnak fejlődni, másrészt minket is megismernek az ellenfelek edzői, a bírók.
A szövetség még nem döntötte el, hol és mikor rendezik a következő fordulót, jó lenne ha itthon, Esztergomban játszanánk. Talán egy hazai pálya még jobban inspirálná a gyerekeket, gondolom sok szülő kilátogatna ezekre a mérkőzésekre – fejtette ki Berecz Zoltán edző.

EKKE-OpticWord - esztergomi kosárlabda

A serdülő csapat mérkőzéseit Hartmann János foglalja össze.
A legutóbbi fordulóban Bicskére utaztunk a serdülő csapatunkkal. A csapat létszáma enyhén szóval sem nem volt kielégítő, mivel csak 8-an tudtunk elutazni. Sok játékosunk beteg volt, illetve egyéb elfoglaltságok miatt kénytelenek voltak kihagyni a tornát. Ez nem túl szerencsés helyzet, de lemondani a részvétel semmi áron nem akartuk. Mivel a szabályok szerint a mérkőzés első illetve második negyedében két különböző 5-sel kell felállni, komoly fejtörést okozott nekem, hogy osszam el a 8 játékosunkat. Erre szokták azt mondani, szép edzői kihívás… Itt is, mint az előző fordulóban, két mérkőzést játszottak a fiúk - kisebb, nagyobb sikerrel.
Az első mérkőzésünket a Keresztúri SE Pécel ellen játszottuk. Kissé álmosan és bátortalanul kezdtük a melegítést is, ami az első negyedben meglátszott, bár így is szépen tartottuk magunkat. A második negyedben sajnos nem tudtunk kiállítani másik 5 játékost, ezért csak 3-an álltunk ki. Az ebben a negyedben összehozott hátrányunkat (a keresztúriak ekkor 40 ponttal dobtak többet) a második félidőben sehogy sem tudtuk ledolgozni, ezért nagy különbséggel, 116:58-ra kikaptunk.

A nagyarányú vereség ellenére a fiúk nem játszottak rosszul, többet is 10 egység fölé jutottak! Rózsár Bálint 17, Kövér Martin és Muraközy Máté 12-12 pontot dobott, a mérkőzésen ők illetve Sölösi Dárius játszottak kifejezetten jól. A végeredmény Keresztúri SE Pécel - Esztergomi KKE Serdülő 116:58 (20:14, 47:6, 21:20, 28:18)
A második meccsünket az általunk már jól ismert KLIKK Zsiráfok ellen játszottuk. Ők is kikaptak az első mérkőzésükön. A Zsiráfokkal tavaly kétszer is találkoztunk, két szoros mérkőzésen csak pár ponttal maradtunk alul, így idén is valami hasonló eredményre számítottam. Nehezített a feladatomat az, hogy a második negyedet ezen a mérkőzésen is csak 3 az 5 ellen kezdhettük meg!

Az első negyedben a srácok mintha nem akartak volna kosarazni, lassan, nehézkesen, már-már unottan építették a támadásokat, védekezésben ismét az udvarias, még véletlenül sem állok a támadó útjába védekezést alkalmazták! Ennek meg is lett a böjtje egy 10:23-as negyed révén. A második negyedre 3 emberrel álltunk ki, nekik egy feladatot adtam: próbálják meg gyorsindításokkal megzavarni a zsiráfokat. A Rózsár Bálint, Sölösi Dárius és Szentkirályi Marcell trió nagyon jól muzsikált, a taktika bejött, két passzal áthoztuk a labdát és könnyű ziccer kosarakat szereztünk. Ezt a negyedet 16:11-re meg is nyertük, a félidőben 8 pontos hátárnnyal, 26:34-gyel fordultunk. A 3. és negyedik negyedre mintha kicserélték volna a srácokat, harcosan védekeztek, támadásban szépen, okosan játszottak. Nagy különbséget nem sikerült kialakítani, de a harmadik negyed végére állandósult az 1-3 pontos előnyünk. A végére ebből minimális, 1 pont megmaradt, de nyertünk! Esztergomi KKE Serdülő - Klikk Zsiráfok 63:62 (10:23, 16:11, 15:8, 23:20). Legjobb dobók: Rózsár Bálint 21, Sölösi Dárius 18, Szentkirályi Marcell, Szeifert Iván 6,6.

Nem könnyű feladat 8 emberrel mérkőzni, de szerencsére elhitték a fiúk, hogy van keresnivalónk, hittel, odaadással így is lehet nyerni. Amennyiben sikerül a hullámvölgyek számát és idejét minimalizálni, nálunk még erősebb csapatokkal is versenyben lehetünk- részletezte Hartmann János edző.

EKKE-OpticWord - esztergomi kosárlabda

A juniorok is megmérkőztek, ezúttal a Komárom-Esztergom megyei bajnokságban próbálták meg ellenfeleiket legyőzni. Az edzőt, Kuti Zoltán kérdeztük a mérkőzésekről.

Első ellenfelünk az Oroszlányi SE U20-as együttese volt, fiatal, de jól képzett játékosokkal. Csapatukat megerősítve Sebők Bencével, aki a felnőtt NB II-es csapatunkban is komoly szerepet kap, valamint Pirtyák Dáviddal, aki a kadet korosztály tagja, tehát itt egy korosztállyal feljebb szerepel. Sajnos a mérkőzést nagyon megilletődötten kezdtük, a támadójátékunk akadozott, védekezésről pedig szinte nem is lehetett beszélni. Félénken viselkedtünk a pályán és ezt az egyénileg is képzettebb, csapatként is jobban működő oroszlányi fiatalok ki is használták. Bár magassági fölényben voltunk, sajnos ezt nem tudtuk érvényesíteni sem támadásban, sem védekezésben. Bence már a mérkőzés korai szakaszában faultgondokkal küzdött, kellemes meglepetés volt viszont Pirtyák Dávid játéka, főleg védekezésben: harcosan akadályozta meg az ellenfél betörési kísérleteit, támadásban is volt néhány jó megmozdulása. A saját palánkunk alatt Süveges Mihály volt még hasznos, jól zárta az alapvonalat, keményen ment a lepattanókért. Támadójátékunkat Sebők Bence és Szendrei Péter segítették a leghatékonyabban, ők jegyezték a legtöbb pontot a mieink közül.

Igazából képzettebb és csapatként is jobban működő együttestől szenvedtünk vereséget, mégis nagyon elégedetlen voltam a hozzáállással, nem kellően agresszíven viselkedtünk a pályán. Ezen mindenképp változatni kell, hiszen jó eredményt, működő csapatjátékot csak úgy lehet produkálni, ha mindenki igyekszik és kiteszi a szívét az esztergomi színekért. Végeredmény: OSE U20 – EKKE Junior: 74 - 43

A második bajnoki meccsen az OBSK csapata volt az esztergomi fiúk ellenfele. A csupa rutinos, volt NB II-es játékossal felálló oroszlányiak joggal bízhattak a több évtizedes rutinjukban a mi fiataljaink ellen. Tizenketten utaztunk el, mindenkit szerettem volna kipróbálni, így valamennyi játékosunk lehetőséget kapott a mérkőzésen. A legfontosabb tanácsom az volt a srácoknak, hogy bátran játsszanak, ne féljenek az esetleges hibáktól, ne ijedjenek meg a rutinos ellenféltől és csinálják meg azokat a dolgokat, amelyeket gyakoroltunk az edzéseken.

Ennek megfelelően kezdtük a meccset, volt néhány gyors és eredményes támadásunk, melyekből pontokat tudtunk szerezni. Az oroszlányiak kezdetben kapkodva játszottak, aztán később helyreállt a világ rendje és fokozatosan elhúztak tőlünk. Nagyon okosan, jól helyezkedve kosaraztak, rengeteg passzal mindig megtalálták az ideális dobóhelyzeteket, amiket rendre ki is használtak. Jól használták kis testi előnyüket is, 20-30 kilóval nehezebbek voltak a mieinknél, így a lepattanóknál is nehéz dolgunk volt.

Az előző héthez képest mindenképp pozitívum volt az, hogy sokkal bátrabban, elszántabban játszottunk, minden játékosunk megtette a tőle elvárhatót a pályán. A helyezkedést, a csapatként való működést azonban nagyon sokat kell még gyakorolnunk, és erre az ilyen mérkőzések nagyon hasznosak lehetnek. A győztes csapat kiléte nem lehetett kérdéses, de már felfedezni véltem néhány bíztató jelet a játékunkban. Csaknem minden esztergomi játékos szerzett pontot, a legeredményesebbek ezúttal is Sebők Bence és Szendrei Péter voltak. Végeredmény: OBSK – EKKE Junior: 100 – 48 – elemezte tanítványait Kuti Zoltán.

EKKE-OpticWord - esztergomi kosárlabda

Végezetül Erős Péter, a felnőtt csapat kapitánya foglalja össze a TFSE elleni NB II-es mérkőzés legfontosabb tanulságait.

Nem kérdés, hogy ezen a meccsen nem mi voltunk az esélyesek, a TFSE a tabella legelső felében foglal helyet – szerintem harcban lesznek a végső első helyért is. Ennek ellenére tisztességesen felkészültünk és igyekeztünk meglepetést szerezni. Ez nem sikerült, Rózsa Ádámon kívül nem volt senki, aki extra teljesítményt nyújtott volna. Ádám messze kiemelkedik az egész NB II-es mezőnyből, megkockáztatom, a NB I-ben is megállná a helyét. Ezen a meccsen is dobott 33 pontot, csapatunk összpontjának több mint 60 százalékát. Sebők Bence ezúttal (is) sokat foglalkozott a bírókkal, ezen mindenképpen változtatnia kell – ha ez sikerülne, akkor ő is 20 pontos játékos lehetne. Összességében benne van az a lehetőség, hogy Ádámhoz hasonlóan kitűnő játékos legyen, de összeszedettebb kell játszania.

Sajnos csapatunknak még mindig nem megy a zóna elleni támadás, idén ez a gyenge pontunk, de ide tartozik a sok kimaradt 3 pontos is. Tavalyi évben meccseinken rendre 5-10 tripla is landolt ellenfelünk kosarában, most jó, ha 3-at bedobunk. A mérkőzés egyik pozitívuma, hogy a TF letámadási kísérleteit sorra átjátszottuk. A 3. negyedre a védekezés is nagyon összeállt, ebben mindenki kivette részét – ezt a negyedet meg is nyertük! Sasvári Viktor és Bence nagyon jól segít be társainak, de jól sikerült Komondi Zsolt visszatérése is (ő közel 2 hónapig nem tudott velünk készülni).

Végeredményképpen a mutatott támadójáték alapján a 18 pontos különbség elfogadható, ezen csapatok ellen ettől jobb eredményt csak akkor tudunk elérni, ha például támadásban fegyelmezetten végig játsszuk a begyakorolt figurákat, tiszta dobóhelyzeteket teremtünk. Végeredmény: TFSE– EKKE: 74 – 56 (15-8, 26-15, 14-18, 19-15).

Esztergomi kosárlabda

Legközelebb december 1-én, vasárnap hazai pályán, a Dobó Gimnáziumban játszunk, a mérkőzés 18 órakor kezdődik – számolt be Erős Péter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.